48

Т аванът на пенсиите става 1200 лв. от 1 юли. От 1 юли 2019 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2018 г. ще се увеличат с 5,7%. Това потвърдиха депутатите с гласуваните на второ четене текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии, считано от 1 януари 2019 г. до 30 юни 2019 г., се запазва на 910 лв., а от 1 юли 2019 г. се увеличава до 1 200 лв.

Парламентът отхвърли идеята на БСП за преизчисляване на пенсиите.

"За“ преизчисляването гласуваха 71 депутати, "против“ бяха 70, а 25 се въздържаха. Предложението на опозицията предвиждаше то да бъде извършен със средно осигурителния доход за 2013 г., а според направените разчети това ще струва около 800 млн. лв. на бюджета. За източник на средствата тя посочи увеличението на максималния осигурителен праг.

Предложението на ДПС максималните пенсии да се определят с бюджета на ДОО, гласуван от парламента всяка година, а не да са 40% от максималния осигурителен доход, също не срещна подкрепата на управляващите.

Осигурителната система е финансова система, която функционира на определени принципи и правила и не търпи прекалено политическо вмешателство. Това заяви социалният министър Бисер Петков.

Министър Петков направи обръщение от трибуната на парламента след окончателното приемане на второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г.

Според него състоялите се дълги и на моменти разгорещени дебати по бюджета доказват, че въпросът за пенсиите е първостепенен политически въпрос. „Няма как да не е така, след като в осигурителната система се осигуряват 2,8 млн. работещи българи. За над 2,1 млн. пенсионери тя осигурява основния им доход“, обясни Петков.

Министърът бе категоричен, че в резултат на продължаващия икономически растеж, повишената заетост и ръста на доходите, приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО ще нараснат с около 15% и ще покрият две трети от осигурителите плащания. „Високият ръст на осигурителните приходи позволяват да се финансира увеличените с близо 700 млн. лв. осигурителни плащания по бюджета на ДОО за следващата година и същевременно да се намали дефицита с 263 млн. лева“, уточни социалният министър.

Той припомни, че пенсиите от началото на следващата година ще се изчисляват по нов начин, който ще ума за цел да улесни бъдещите пенсионери и по-тясно ще обвърже осигурителните права с осигурителния принос. Министър Петков изрази увереност, че с гласуваните текстове на бюджета депутатите са приели реалистичен финансов план за следващата година, който гарантира осигурителните права и социалната сигурност на българските граждани. 

Oт 1 юли догодина минималната пенсия да стане 219,43 лв. Това решиха окончателно депутатите по-рано днес.

След като вчера приключиха 12-часови дебати около полунощ, тази сутрин отново имаше спорове за максималния осигурителен доход, който приеха да остане 3000 лв. от 1 януари. От БСП поискаха той да се увеличи до 3900 лв., защото трябвало да се мисли за ръста на доходите. От ДПС пък поискаха замразяването му на сегашното ниво от 2600 лв.

По-разпалени бяха споровете по темата колко трябва да получават най-бедните възрастни хора. Окончателното решение е от 1 юли догодина минималната пенсия да стане 219,43 лв. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари 2019 г. става 207,60 лв. От БСП и ДПС поискаха тя да стане 300 лв., но това бе отхвърлено. Политическият удар поеха „Обединените патриоти”.

„Това са възрастни и болни хора, но те са достойни българи и заслужават достойни старини“, мотивира се депутатът от левицата Филип Попов. „200 лева пенсия за месец е колкото ваша надница, господа народни представители, за един ден“, обърна се той към всички в залата.

По думите на Корнелия Нинова минималният праг на бедност е 348 лв., и така правителството обрича един милион пенсионери на бедност. 

„Няма как да говорите, че до края на мандата ще стигнете до изборното си обещание за 300 лв. минимална пенсия. Просто доказвате на практика твърдението от крилатата фраза: „Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов”, коментира Георги Гьоков от БСП.

„Вие сте царе на популизма, фалитите и дефицитите”, обърна се към него Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„Тези, които в момента се наричат „Обединени патриоти“, предлагаха 600 лв. пенсия. Тогава заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство“, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

„Рамадан Аталай е пореден манипулатор на трибуната на НС. Никога в предизборната ни кампания не е присъствала цифрата 500 лв. минимална пенсия”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му няма как малката коалиция да не се съобрази с по-големия партньор. 

Междувременно пред парламента пенсионери протестираха срещу ниския стандарт на живот. При тях излязоха депутати от БСП и ги поканиха да присъстват на дебатите в пленарната зала. Очаква се днешното обсъждане на големия републиканския бюджет отново да продължи до късно.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лв. на 560 лв. Увеличава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2600 лв. на 3000 лв.

В рамката на бюджета са заложени приходи и разходи малко на 11,7 млрд. лева. Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лв. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лв., а тези за социални помощи и обезщетения - над 1,6 млрд. лв.

Мнозинството отхвърли предложенията на опозицията за увеличение на приходите и разходите в бюджета за пенсии и социални помощи. 

Размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се запазва в размер на 380 лв. през 2019 г., решиха депутатите по време на второто четене на бюджета на ДОО за догодина.

През 2017 г. обезщетението бе в размер на 340 лв., а през настоящата се увеличи на 380 лв. През следващата година обаче то ще остане непроменено. „Това, което предлагат управляващите, обрича българските майки на бедност още една година“, заяви по време на дебатите Кристина Сидорова от БСП.

Ето защо от левицата имаха друго предложение – сумата на нарасне на 640 лв., но то не срещна подкрепа. „Това ще гарантира едно по достойно съществуване на майките и техните деца“, смята Сидорова.

Същото мнение застъпи и съпартийката ѝ Надя Клисурска. Според нея в дългосрочен план няма визия това обезщетение да се увеличи, а в момента то е твърде малко, защото изчислена цялата сума се равнява на 12 лева дневно.

Предложението на управляващите за запазването на размера на обезщетението защити Галя Желязкова от ГЕРБ. В изказването си тя подчерта, че периода на майчинството е един от най-дългите в Европа, а според нея със запазването на размера майките се стимулират по-бързо да се върнат на работа и да получават заплата.

Парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2019 г.

За текста гласуваха 100 народни представители, против бяха 66, а един се въздържа.

Общият размер на приходите, помощите и даренията ще е 25 693 299 800 лв., от които данъчните приходи са 23 133 200 000 лв.

Размерът на разходите ще е 13 323 731 600 лв., а на трансферите - 11 486 769 200 лв. От средствата за трансфери за общините са предвидени 3 745 750 500 лв., за държавното обществено осигуряване - 4 231 661 600 лв., а за НЗОК - 1 437 589 000 лв.

Предвижда се вноската в общия бюджет на ЕС да е 1 282 127 700 лв. Бюджетното салдо ще бъде дефицит в размер на 399 328 700 лв.

При дебатите Милен Михов от Обединените патриоти благодари за приетото предложение 29 400 000 лв. да бъдат заделени за ремонт на студентските общежития. Мнозинството в залата не прие предложения на опозицията. От БСП искаха повече пари да се отделят за спорт за млади хора, за ремонт на третокласни пътища и др.
 

Дора Янкова заяви, че чрез бюджета за следващата година няма да може да се преодолеят големите разлики между регионите в страната. Красимир Янков отбеляза, че не са заложени политики за преодоляване на демографската криза. Вие сте социално неадекватни, обърна се той към управляващите. Румен Гечев пък коментира, че управляващите се движат в посока, обратна на посоката на държавите от ЕС.

Не беше подкрепено и предложение на Юлиан Ангелов от Обединените патриоти за отделяне на 20 000 лв. за сдружение на българи от Македония.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 22 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 27 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 3 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 3 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 3 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 3 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 3 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 3 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон