25

Ф ренският президент Емануел Макрон отвърна на политиката на американския си колега Доналд Тръмп с думи, които биха могли да променят бъдещето на Европа.

Макрон призова Европейския съюз да засили военното сътрудничество и да престане да разчита на Съединените щати за отбрана, както и да се обърне към Русия, за да развие „стратегическо партньорство“.

„Европа не може повече да разчита на САЩ за собствената си сигурност. От нас зависи да гарантираме сигурността на европейците“, каза Макрон вчера.

Той добави, че ще представи конкретни предложения за това ЕС да повиши своята сигурност без участието на Вашингтон. Това ще стане „в следващите месеци“.

„Искам да започнем цялостен преглед на нашата сигурност с всички наши партньори, включително и Русия“ подчерта Макрон. „Трябва да предприемем нови инициативи и да създадем нови съюзи“.

През последните месеци американският президент Доналд Тръмп многократно се опита да се дистанцира от традиционните съюзници на НАТО, започна търговска война с ЕС и наложи нови санкции срещу Иран без предварително да се споразумее с европейските партньори на САЩ.

Плановете на Макрон изглежда са синхронизирани с германския канцлер Ангела Меркел. Тя коментира през юни, че приветства инициативата за общи европейски отбранителни сили, защото така Великобритания ще може да продължи да си сътрудничи с ЕС във военната сфера и след „Брекзит“.

Нещо повече Меркел говори за това, тази нова обща европейска армия да бъде изпращана на конфликтни места по света.

„Подкрепям предложението на президента Макрон за интервенционна инициатива“, заяви Меркел.

На 25 юни 9 държави - Германия, Белгия, Дания, Холандия, Естония, Франция, Португалия, Испания и Великобритания, подписаха в Люксембург декларация за „Европейска инициатива за интервенция“.

Така че, зад думите на Макрон, казани вчера, всъщност стои поредица от действия на европейските политици, с който Европа започва да търси своята независимост от американския военен щит, наложен над континента след Втората световна война.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ГЕРМАНСКАТА АРМИЯ

Германия започва превъоръжаване срещу заплахите от Русия и Сирия

Уплашена от Русия Литва прави град за военни учения

ЕС никога не е бил подложен на толкова жестока атака

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@