4

С лужебното правителство ще предложи минималната работна заплата за следващата година да бъде 770 лева, стана известно от думите на вицепремиера и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той коментира темата на пресконференция в социалното министерство, при представянето на политическия си кабинет, предаде БТА.

Следвайки принципа за осигуряването на адекватност,

ние ще предложим на социалните партньори за минималната работна заплата за следващата година, автоматично и без въздействие от други фактори, да се приложи принципът - 50 на сто от средната работна заплата за предходната година, посочи Лазаров. В цифрово изражение би изглеждало в границите на 770 лева, уточни министърът. Ще има и преходен период за нейното въвеждане в законодателството, но ще продължим дискусията със социалните партньори, допълни той. По думите му това ще бъде предложение, което следва да намери своята реализация в Закона за държавния бюджет за 2023 г.

България се е присъединила към международноправен документ -

Конвенция на международната организация на труда, напомни Лазаров. По думите му в нея има основни принципи, които се следват при определяне на минималната работна заплата, отчитането на икономически и социални показатели. До този момент сме ги отчитали в нашите предложения след нейното ратифициране, уточни Лазаров. 

Дискусия, която се води на равнище Европейски съюз и България,

е свързана с проекта на Директива за адекватни минимални работни заплати, подчерта Лазаров. Независимо, че тя все още не е приета, ние сме стартирали в страната нашата дискусия доста по-рано отколкото в Съюза, уточни Лазаров. По думите му дебатът е относно механизмите, които отчитат и определят минималната работна заплата. 

Данните, с които разполагаме, са от Националния статистически институт, уточни Лазаров.

В рамките на директивата има граници, коридор, в които следва да бъдат включени определяне на размера, за да няма съответни негативни отражения върху икономическото развитие, добави социалният министър. Онова, към което се ориентират те, е свързано с горната граница, каза той относно синдикалните искания за минимална работна заплата от 800 лева.

Служебният министър представи екипа си и приоритети в работата му.

Татяна Георгиева е началник на кабинета, Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов са заместник-министри, предаде БТА.

Последователност, приемственост и експертиза са били критериите при формирането на екипа, както и равнопоставеност на мъжете и жените, посочи Лазар Лазаров. 

Част от дейността на министерството е насочена към най-нуждаещите се от целева помощ за отопление, посочи служебният министър.

Всеки, който получава помощ за отопление, ще получава с 20% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон. По-високата помощ ще започне да се изплаща от 15 август, уточни Лазар Лазаров. 

Предприети са действия и за разширяването на обхвата на лицата, които имат право на такава помощ.

Почти 196 000 са подадените заявления за помощ, а на 108 000 вече е отпусната, каза още служебният министър на труда и социалната политика.  

Предвижда се над 530 000 души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата „Топъл обяд" ще получават над 50 000 нуждаещи се.

Онова, към което се ориентираме, е ограничаване на негативните ефекти на кризите върху жизненото равнище и пазара на труда в България,

заяви служебният министър. Един от приоритетите, който Лазаров очерта, е осигуряването на подкрепа на хората и семействата с ниски доходи в предстоящите месеци. Съществена мярка в тази посока е одобрената Програмата за храни и основно материално подпомагане, отбеляза той. До 2027 г. ще разполагаме с 411, 7 млн. лева, с които ще бъде оказа подкрепа за над 600 хил. души, припомни той. Като нови инициативи Лазаров посочи предоставянето на пакети с хигиенни материали и подобни продукти, които да окажат подкрепа на семейства с деца и лица, жертви на насилие. Помощта ще бъде предоставена най-малко два пъти в годината, уточни социалният министър. 

Бяха предприети действия, с които размера на подкрепа на най-нуждаещите се с целева помощ за отопление беше запазен

и успоредно бяха предвидени допълнителни средства, припомни Лазаров. Очаква се над 310 хил. души да имат възможността да се възползват от тази помощ, уточни той. По-високата помощ ще започне да се изплаща от 15 август, така че лицата ще имат възможност да направят своя избор как и с какво да осъществят своите действия за отопление, смята социалният министър.

Излизането с предложение за размер на линията на бедност е другият акцент в дейностите на ведомството.

Тя постепенно започна да се превръща в основен измерител в провеждането на някои политики, подчерта Лазаров. Той каза, че към настоящия момент тя е поставена в основата на финансовата подкрепа, която получават хората с увреждания. Една от политиките, която започнахме в предходните правителства, беше постепенно да обвържем линията на бедността със социалните помощи, заяви Лазаров и напомни, че миналата година са били направени промени в корекционните коефициенти, спрямо които се изчисляват социалните помощи и прага на достъп до тях, така че на практика линията на бедност се съдържа в условията за достъп и размерите на помощите. Ще предложим на нашите социални партньори размер на помощта в границите на 504 лева, заяви Лазаров. По думите му това е 22% повишение спрямо действащия размер на линията на бедност.  

Другият основен въпрос, по които ще работим, е свързан с определянето на размера на минималната работна заплата за следващата година,

посочи Лазаров. Според него тя е важен показател в икономиката, като освен икономически функции, тя има и социална компонента. За 2021 и 2022 г. осигурихме непрекъснато предоставяне на услугата „Топъл обяд“, предоставихме подкрепа за 74 хил. деца. Предоставянето на услугата „Топъл обяд“ е гарантирано до края на септември, напомни Лазаров и уточни, че ще бъдат предприети действия, така че общините да могат да кандидатстват и да получат възможност  да продължат предоставянето на услугата без прекъсване от 1 октомври 2022 г. 

Мерките, насочени към пазара на труда, следват следващия основен приоритет

- ограничаване негативните ефекти върху пазара на труда, посочи Лазаров. В последните месеци равнището на безработица се задържа ниско и се приближава до естественото. Нашите дейности са не толкова за намаляване разнищете на безработица, колкото до повишаване коефициента на заетост, подчерта Лазаров. По думите му акценти са подкрепата на младежите за започване на първа работа, хората с увреждания, лицата в пред пенсионна възраст и икономически неактивните лица.

Лазаров обяви, че утре предстои обсъждане със социалните партньори на предложение на министерството за предоставяне на 5млн. 600 хил. лева

за осигуряване допълнителна заетост за лица от уязвимите групи. По думите му тези средства са част от Националния план за действие по заетостта и ще подкрепи над 25 хил. лица да бъдат включени в заетост и обучение на около 11 хил. души. 

С особена важност е управлението на средства от Европейския социален фонд, подчерта Лазаров.

Програма „Развитие на човешките ресурси“ е с общ бюджет от над 3 млрд. 850 хил. лева, които ще достигнат до 740 хил. души, каза социалният министър. Съгласно Плана за възстановяване и устойчивост са изпълнени промените в Закона за насърчаване на заетостта, посочи Лазаров. Предвидено е обвързване на социалните плащания с границата на бедността, каза Лазаров. Други акценти са модернизирането на системата за дългосрочни грижи за възрастни и хора с увреждания, създаване на условия за дигитални обучения в специално разработена платформа, както и дигитализация на услугите на агенциите към ведомството.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 36 минути

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 51 минути

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 1 час

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 1 час

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 2 часа

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 2 часа

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 2 часа

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 2 часа

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна