35

К омисията за защита на конкуренцията (КЗК) не одобри придобиването от страна на „Инерком България“ ЕАД на „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД.

В процеса на проучване, КЗК установи, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

КЕВР вече ще се произнася за сделки като тази за ЧЕЗ

Делян Добрев: Помислих продажбата на ЧЕЗ за фалшива новина

"Инерком”: Нямаме опасения за финансирането на сделката с ЧЕЗ

Борисов: Да се извади всичко за ЧЕЗ, обвиняваха ме, че ги обичам

Също така, сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване и доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи.

На пазара на разпределение и снабдяване и доставка на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените ѝ лицензии за осъществяване на тези дейности. Паралелно, ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел. енергия на свободния пазар.

Гинка Върбакова: Премиерът иска контрол върху компанията

Собственикът на „Енерго-Про” оспорва продажбата на ЧЕЗ

Бабиш: Аз съм шокиран от случващото се в България

Въз основа на цялостния анализ КЗК заключава, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група.

С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за електроенергийната система на България, е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност.

Комисията счита, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на пазара на електроенергия в България.

„Има компетентен орган и той се казва КЗК. Ние сме правова държава, всеки трябва да работи в рамките на своята компетентност“, заяви в парламента по повод спирането на сделката с ЧЕЗ министърът на енергетиката Теменужка Петкова и добави: „Държавата е на мястото си, енергийната сигурност е гарантирана“.

„Има решение на КЗК за ЧЕЗ с незабавно изпълнение – нямам никакви притеснения”, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той поясни, че тепърва ще се запознае с мотивите на КЗК. „Аз не съм ги прочел. Това са 28 страници“, каза Иванов и поясни, че КЕВР няма компетентност за преценка на господстващо положение на пазара.

"Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да забрани концентрацията между "Инерком" и дружествата от групата на ЧЕЗ в България”.

Това се казва в позиция на „Инерком”, изпратена до медиите.

Дружеството внимателно ще анализира мотивите за решението и в следващите дни ще обяви становището си във връзка със забраната.

Ще бъдат съобщени и последващите действия, които компанията ще предприеме, се казва още в съобщението на „Инерком”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@