13

Г оворителят на Национална агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров, коментира в предаването „Здравей, България“ по NOVA скорошен данъчен доклад, според който в периода 2000-2017 г. държавата е изгубила 5,8 млрд. лв. от несъбрано ДДС.

„За този период от време НАП е събрала и в бюджета са постъпили не по-малко от 197 млрд. лв. от данъци. За последните три години ръста на приходите възлиза на около 5,1 млрд. лв., а

данъчните приходи за последните години растат с приблизително двойно по-голям темп, отколкото расте БВП.

Това означава, че икономиката изсветлява и ефективността на събирането на данъците от НАП се увеличава“, заяви той.

Кой взе 16 млрд. лв. ДДС от българската държава

„Какви са 16 млрд., за които се говори? 16,2 млрд. лв. са общата сума от ревизионни актове, с които НАП е установила злоупотреби с ДДС. В хода на една ревизия НАП установява, че фирмата „Х“ или „Y” е направила грешка или умишлена злоупотреба, но този данък не се следва на определена компания, а се дължи.

От тези 16,2 млрд. лв. 5,8 млрд. лв. са към 2017 г. несъбрани, неплатени“,

обяснява Бъчваров.    

Той подчерта още: „От тези пари близо 5,4 млрд. лева са несъбираеми или трудно събираеми, което го има във всяка държава, а за други 400 млн. лв. все още се правят проверки и ревизии, за да може държавата да вземе своето. Нито лев от тази сума не е отписан. Въпросът е каква е вероятността те да бъдат събрани“.

Говорителят на НАП каза още: „Една от тезите, които циркулираше в последните дни е, че България отново е опашкар в несъбраното ДДС, а това не е така.

България е на 20 място от 27, класирани през 2015 г. държави. Зад нас са Италия, Гърция, Словения. Не сме в златната среда, но не сме и последни“.

Относно данъчния служител, който беше прострелян през декември и по-късно почина, Бъчваров заяви: „Това е един ужасен и брутален акт, но НАП излезе от тази ситуация по-силна от преди, защото колегите, независимо от случилото се, продължават да изпълняват служебните си задължения съобразно правилата.

Ние, освен да вярваме в институциите и закона по отношение на разкриването и наказването на извършителя на това деяние, не бихме могли нито да кажем, нито да направим“.

Целия разговор гледайте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@