13

П риключиха консултациите на президента Румен Радев с политическите партии за съставяне на правителство. След края им  държавният глава заяви, че предстои да връчи мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент на първата политическа сила.

Той обаче не уточни в кой ден ще се случи това.

Тази сутрин президентът проведе консултации с три политически партии - ИТН, ДБ и "Възраждане".

"Има такъв народ" на консултации при президента

"Консултациите се извършват в каскада от кризи. Това изисква отговорно действие не само в национален, но и в международен план, означава амбициозна, единна външна политика, за да отстояваме интересите си и да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. Надявам се да извличате поука от изминалата година. Не мога да не отбележа Вашата последователна позиция при отстояване на националния интерес по въпроса с РСМ, затова очаквам и Вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на правителство. Сложна е ситуацията в парламента, нужни са усилия за съставяне на правителство, от руга страна са необходими действия за приемането на важни закони за ПВУ и Бюджета".

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на "Има такъв народ" при консултациите за съставяне на правителство.

"Президентската институция постъпва отговорно в момент на спирала от кризи. Това не се осъзнава от част от политическите партии в момента. Вашата роля в момента е изключително важна и е радостно, че го осъзнавате и не се криете зад някой друг", отговори Тошко Йорданов от ИТН.

"Благодаря за оценката, че сме последователни, защото в политиката днес всеки се върти оттам, откъдето духа вятъра. Ще ползвам малко нагло ситуацията да Ви помоля да разсекретите онзи КСНС, за да се види кой лъже. Лицемерието и лъжата са начин на общуване, затова е важно българите да знаят кой лъже. На КСНС не се каза нищо важно, но покрай него се изказаха много лъжи".

"Демократична България" на консултация при Румен Радев

"Не смятаме, че президентството и президента са мафиоти, защото иначе всички ще имаме срещи с мафията. Когато бъдем поканени на преговори, ще отидем, но не на всяка цена", допълни Йорданов.

"Добре е да се знае истината, но аз държа всеки един човек в този съвет да може да изкаже свободно своето мнение. Разсекретил съм стенограми за КТБ едва след като изпратих искане до всеки да каже дали е съгласен. Не искам да се компрометира свободата на изразяване при следващите КСНС".

Така президентът Румен Радев отговори на призива на Йорданов да разсекрети протокола от заседанието на КСНС за РСМ.

"Големият грях по отношение на българската политическа класа е, че забравиха македонските българи, забравиха нашите сънародници от РСМ. Това не се споменава нито в Договора за добросъседство от 2017 г., нито в Националната рамкова позиция се говори за македонските българи и техните права, нито ветото, наложено от ГЕРБ през 2020 г., което беше наложено по съдържание на историческия език и спорове. Темата за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се поставя преди една година. Проблемът не е двустранен, а европейски, защото засяга фундаментите на ЕС, касаещи Копенхагенските критерии, недискриминацията и правата на човека. Тогава европейските лидери започнаха да разбират същността на проблема и тогава по време на служебното правителство беше разработен Пакета "5 плюс 1", който комисар Вархей дори кръсти "1 плюс 5", защото това е най-важният проблем - човешките права на нашите сънародници. И оттам тръгва разбирането в ЕС у всички лидери и европейски институции, че този въпрос трябва да намери решение. Аз поставих тук на КСНС предлжението да вземем всички решения, че основното наше искане трябва да бъде промяна в Конституцията на РСМ така, че македонските българи да бъдат вписани редом с другите държавотворни народи. И не само това, поставих предложението това да бъде задължително условие за начало на преговори за падане на ветото. Тогава само вие подкрепихте, няма да коментирам другите участници, но тогава не се намери тази смелост и европейско отношение, защото това беше евдропейски подход".

"Нашата политическа класа прие този подход, прегърна го, едва когато дойде чрез президента Макрон. Защото през това време президентската институция продължи да работи непрекъснато с всички европейски лидери, с ръководителите на европейските институции това да стане факт. Благодарен съм на президента Макрон и на Френското председателство, защото това най-сетне беше заложено. Но трябва да има разлика - като се казва "френско предложение", - то е оформянето на преговорната рамка, където влезе изискването за Конституцията, което е изключително важно, и това е справедливото решение. Това е решение не в полза на България, не в полза на македонските българи само, това е решение в полза на Европа, защото е европейски подход".

"Но другата част, Протоколът, който е съставна част от Рамката, се изработва тук и в РСМ. Аз очаквах повече от този Протокол, защото в него са гаранциите и детайлите за другите въпроси, че френското предложение гарантира човешките права. Но нашето културно-историческо наследство, историята, учебниците, изкореняването на езика на омразата, поведението на публичните медии, са обект като механизъм за контрол на този Протокол, и той именно дава съдържанието и механизмите, с които европейските институции ще контролират, наблюдават, ще взимат решения за този дълъг преговорен процес".

"Ако на КСНС през януари бях получил подкрепата на министър-председателя и другите министри, и от останалите партии това да залегне като изрично изискване на България, ние нямаше да правим това в последния момент. И благодаря на нашите дипломати, които приеха изключително отговорно тази линия, и които работиха интензивно в последните 1-2 месеца. Ако това беше направено в началото на френското председателство, съм убеден, че процесите щяха да са много по-плавни, много по-обмислени, и щяхме да имаме един пълноценен Протокол. Не искам дса спекулирам с мнението на когото и да е, така са преценили нашите колеги, така е преценило правителството, и така е действало, но се радвам, че Европа прие и застана зад своите принципи и ценности", допълни Радев.

Президентът поздрави "Демократична България" за последователната им политика за провеждането на съдебна реформа.

"Демократична България" на консултации при президента Радев

"Българите очакват политиците да взимат адекватни решения. За нас е важно и външнополитическата политика да е адекватна, единна и последователна, подкрепена от ясни решения в страната. Поздравявам ви за вашите последователни усилия да поддържате темата за съдебната реформа, която изпадна от дневния ред на кабинета. А всъщност това е и една от причините за срива на доверието. При връчването на мандата на ПП аз предупредих, че ако не се предприемат значителни съдебни реформи, в първите 100 дни статуквото ще потърси реванш. Виждаме ефектите от забавянето на тези реформи. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг път. Вярвам, че ще продължите с тези усилия и в рамките на това НС. Важно е да се намери балансът между времето и усилията на партиите за съставянето на нов кабинет. Предстои и работа по бюджета като законодателна основа за реализацията на Плана за устойчивост. Разчитам на вашия политически опит да се намери това решение".

С тези думи президентът Румен Радев започна консултациите с „Демократична България“. Атанас Атанасов, Владислав Панев и Христо Иванов са представители на партията на срещата при президента.

"Демократична България" на консултация при Румен Радев

"Ние считаме, че Конституцията предвижда тези консултации като антикризисна мярка. Дотолкова, доколкото целта на Конституцията е да има правителство, а не избори, мисля, че е ясно, че това не може да бъде панацея. За нас кризата има още един аспект – на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по съществените проблеми, и в този смисъл тези консултации са важен елемент от възстановяването на диалога", каза Христо Иванов.

"На този етап мисля, че е важно да се направи опит с първия мандат, защото независимо от всичко той е този, който продължава да е най-натоварен с очакванията след изборите. Ще работим за съдебната реформа, но и през изминалата половин година видяхме колко е важно да има политическо съгласие. Забавянето се случва в парламента, с невъзможност да дефинира приоритети и да ги придвижва. Това важи колкото за сегашното мнозинство, толкова и за опозицията".

"Съмнявам се, че нови политически избори ще решат проблема. Българската политическа класа не знае как да говори. Не знае как да дефинира проблеми, и как да застава зад тях, независимо от различията, които има. Това е самостоятелен източник на политическа нестабилност", коментира Христо Иванов.

"Смятаме, че усилието за съставяне на правителство с първия мандат е най-здравословно. Смятаме, че усилията с такъв мандат трябва да включват приоритети като Еврозоната, превъоръжаването, изчистването на руското влияние от сектор „Сигурност“, това са наши приоритети". Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов след консултациите при президента.

На въпрос дали ще се намерят шест гласа за съставяне на правителство, Иванов коментира, че това е ключ към търсенето на политическа формула за стабилно правителство. "Довечера ще видим от ПП каква е тяхната визия и каква формула ще предложат, и ще обсъдим всичко това", добави Иванов.

"Има прозорец от сега до местните избори, в който е важно да бъде осигурено управление на страната, защото това е период, в който можем да направим решителна стъпка за влизане в Еврозоната. Или по отношение на превъоръжаването – не е ясно дали ще се служи".

"За съжаление, не изглежда един следващ парламент да бъде по-добър от гледна точка на възможности да се търсят работещи уравнения, така че ще обсъдим как ПП си представят възможните политически формули. Ние няма да предлагаме никакви формули".

"Със сигурност има електорални основания за това ДБ да се яви съвместно с ПП на изборите, добави Иванов. „На миналите избори още предложихме такова съвместно явяване на избори", добави Иванов.

"Много държа да се прави разлика с нашия стил на говорене – ние избягваме персонализация в българската политика. След обсъждане с мандатоносителя ще коментираме с кого бихме говорили. И досега сме гласували с ГЕРБ и ДПС по решения за РСМ или Украйна – ако се заложат определени политически приоритети, за които се намери хигиенна формула, която позволява подкрепа, това е възможно, но трябва да се обсъди. Трябва да се намери формула, при която ГЕРБ и ДПС да са извън изпълнителната власт, защото те продължават да бъдат неприемлив участник във властта", допълни Иванов.

Докато президентът провеждаше консултации с политическите сили, от пресцентъра на "Продължаваме промяната" обявиха, че започват консултации с ДБ, БСП и независими депутати за съставяне на правителство.

На свое заседание в София Националният съвет на "Продължаваме Промяната" реши и даде мандат за започването на преговори за ново правителство. Днес ще бъдат проведени консултации с ДБ и БСП, както и с независимите депутати относно съставянето на кабинет, съобщиха от партията.

„Продължаваме Промяната“ започва преговори за ново правителство, ето с кого

Националният съвет предвижда преговорите да се водят на базата на ясна програма и ангажименти. От страна на ПП в преговорите ще участват Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров. При съгласие се предлага състав на кабинета и план за действие под формата на публична покана към всички депутати в Народното събрание, като целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието.

"Длъжни сме да направим всичко възможно да съставим правителство, отчитайки желанието на мнозинството от българските граждани. Особено в настоящата ситуация, при която не би било отговорно да оставим държавата без пълнокръвен кабинет или поне да опитаме да съставим такъв", коментира Андрей Гюров, председател на парламентарната група.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов пък няма смисъл от консултации и съставяне на ново правителство, а от нови избори.

"Възраждане" на консултации при президента Радев

"Тук съм да благодаря за това, че сте бърз в действията си според Конституцията, защото тя ви дава да преценявате сам сроковете в нея, а вие сте явно загрижен за политическата криза в страната". С тези думи лидерът на "Възраждане" се обърна към президента Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство.

"Нашето виждане е, че основният и най-бърз начин за преодоляване на политическата криза, която е предизвикана от действията и бездействията на досегашния кабинет, са предсрочните избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Затова насрочването на тези консултации в рамките на буквално деня след свалянето на правителството, са ясен знак, че оценявате сериозността на ситуацията и нямате намерение да пилеете повече време на България", каза Костадинов.

"Възраждане" на консултации при президента Радев

"Ние считаме същото – че излизането от тази криза на доверие, която се съчетава и с тежката икономическа и инфлационна криза, и за връщането поне отчасти на доверието на българските граждани към политическия елит, са нови избори".

"Този парламент е напълно изчерпран. Не бихме могли да говорим с която и да е политическа сила, особено след гласуването на казуса РСМ миналата седмица, където се очертаха не червени линии, а буквално камиони, е провеждането на предсрочни избори като референдум за бъдещето на България оттук насетне. Защото обществените нагласи не са като преди 6-7 месеца, ситуацията е динамична не само у нас, но и по света. Нека за пореден път отидем на изпит за доверие. Колкото по-бързо са предсрочните избори, толкова по-добре", допълни Костадинов.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китай изпраща бойни самолети в Тайланд за съвместни учения

Китай изпраща бойни самолети в Тайланд за съвместни учения

Свят Преди 8 минути

Разрастващата се военна дейност на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион притеснява САЩ и техните съюзници

Тридневен траур в Черна гора заради трагедията в Цетине

Тридневен траур в Черна гора заради трагедията в Цетине

Свят Преди 1 час

11 души бяха убити при нападение след семеен спор

Тръмп: Щях сам да предам документите, ако ми ги бяха поискали

Тръмп: Щях сам да предам документите, ако ми ги бяха поискали

Свят Преди 2 часа

Федералните разследват възможни нарушения на три различни закона

.

Защо през лятото ни се прави повече секс

Любопитно Преди 4 часа

Това се дължи на поредица от социални и физиологични фактори, които влияят върху повишаването на либидото

Windows 11

Полезни трикове за работата с Windows 11

Технологии Преди 4 часа

Платформата предлага някои дребни, практични функции

Кола блъсна и уби пешеходец в столицата

Кола блъсна и уби пешеходец в столицата

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал в квартал „Бъкстон”

<p>Европейската автомобилна промишленост върви към пропаст</p>

Европейската автомобилна промишленост върви към пропаст

Технологии Преди 4 часа

Нарастващите лихви и инфлацията започват да натежават върху търсенето на автомобили, докато по-високите разходи за суровини, енергия и логистика се очаква да засегнат печалбите

<p>ФБР намери строго секретни документи в дома на Тръмп</p>

„Уолстрийт Джърнъл”: ФБР намери класифицирани документи в дома на Тръмп

Свят Преди 12 часа

В имението са открити общо 20 кашона с документация, снимки и бележки

Кога ще свърши войната в Украйна

Кога ще свърши войната в Украйна

Свят Преди 13 часа

Каква е новата основна цел на Русия във войната

Швейцарски бизнесмен е намерен мъртъв в Кладница

Швейцарски бизнесмен е намерен мъртъв в Кладница

България Преди 14 часа

Мъжът отдавна живеел и работел в България

Почина актрисата Ан Хейш

Почина актрисата Ан Хейш

Свят Преди 15 часа

Тя така и не дойде в съзнание след автомобилната катастрофа

Няколко души, включително деца, са убити в Цетине

Няколко души, включително деца, са убити в Цетине

Свят Преди 15 часа

Един полицай е бил ранен в главата

„Продължаваме Промяната” ще обжалва решението на ЦИК за председатели на РИК

„Продължаваме Промяната” ще обжалва решението на ЦИК за председатели на РИК

България Преди 17 часа

ПП: Фаворизирането на ГЕРБ и ДПС в регионалните комисии поражда въпроси

Нападател намушка писателя Салман Рушди в Ню Йорк

Нападател намушка писателя Салман Рушди в Ню Йорк

Свят Преди 17 часа

Иранска фондация предлага награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя

АОБР с остра позиция за осигуряването на газ

АОБР с остра позиция за осигуряването на газ

България Преди 18 часа

Тя е изпратена до президента и служебния премиер

В Бургас мъж намушка съседи заради лай на куче

В Бургас мъж намушка съседи заради лай на куче

България Преди 19 часа

Пострадалите са настанени за лечение в болница