10

В момента не е задължително в автобусите да има колани за пътниците, но ако ги има – е задължение на пътника да си го постави. Това обясни Станислав Иванов от ГЕРБ в "Здравей, България" по NOVA.

В същото време експеримент показа, че и да има колани в автобусите, хората не ги слагат. 

Експериментът на NOVA с избрани на случаен принцип 4 автобуса показа, че в 2 има колани. Но никой не се закопчава. 

В петък стана  трагедията на автомагистрала „Тракия”, където автобус се преобърна и загинаха 6 души.

Тежка катастрофа с автобус на "Тракия"

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА КАТАСТРОФАТА

Ден по-късно отново на автомагистрала „Тракия” катастрофира микробус, тогава двама души загубиха живота си. Автомобил засече и микробус с ученици край Лясковец, нямаше ранени. 

Бус се обърна на "Тракия" днес, загинали и ранени

Бус с деца катастрофира край Велико Търново

Експериментът започва от автогара „Сердика”. Колани няма.

Когато вижда екипа на телевизията, шофьорът отказва да разговаря пред камера. Но склони да сподели мнението си за коланите в автобусите зад кадър.

„Не мога да раздавам на всеки пътник макетно ножче да си реже колана”, заявява шофьорът.

Повечето от пътниците погледнали има ли колани, едва когато ги попитали.

В друг автобус колани има, но никой не ги слага.

„Притеснявам се, защото возя отзад още 20 глави зад мене. Притеснено е. Гледаме внимателно, лекичко, знаци кой с предимство, кой не, да чукна на дърво”, заявява Емил Василев, той вече 14 години вози пътници от София до Перник. Признава, че в неговия микробус колани няма.

Депутатът от ГЕРБ обясни, че след 2007 г. има европейска директива, която задължава производителите на автобуси да оборудват превозните средства с колани за пътниците.

„Идеята на Министерството на транспорта е да се задължат всички автобуси, да сложат колани, независимо кога са произведени”, заяви Станислав Иванов.

„В момента коланите са задължителни, когато ги има. За старите автобуси, за да се поставят колани, това е конструктивно изменение. Всеки автобус, на който се сложат, трябва да отиде в производителя си или в лаборатория в Германия, за да мине техническо изпитание”, коментира Георги Свиленски от БСП.

Независимо дали има колан в автобуса, или няма, застраховката на пътника важи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@