73

П ри покупка на старо на автомобил от шофьор с извършени нарушения, цената на застраховката „Гражданска отговорност” за новия собственик ще е по-висока. Това предвиждат предложените за обсъждане промени в Кодекса на застраховането, с които се въвежда системата „бонус-малус”.

„Идеята е купувачът да внимава и да не купува коли на неизрядни шофьори”, коментира пред NOVA Владимир Савов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

„Вероятно тази кола е участвала в някакви произшествия и е била карана безотговорно”, заяви Савов.

Той подчерта, че новата система ще е „смесена”. Ще се следи както моторното превозно средство, така и шофьорът.

„Колата може да е изправна, може и да не е. Може да e била задействана в самото пътнотранспортно произшествие, ако е имало такова”, подчерта Савов.

Той поясни, че при покупка на автомобил на старо купувачът ще може да се запознае със статута на превозното средство и да разбере какъв е „бонусът” или съответно „малусът”. Проверката ще става през системата на Гаранционния фонд, след като законовите промени бъдат приети.

С всяка година без нарушения, цената на застраховката ще пада с един клас надолу, заяви Савов.

„Не купувайте такива коли”, категоричен в Савов. „Застраховаме автомобила, а не водача”.

Експертът от КФН поясни, че новата система е измислена с помощта на чуждестранен консултант с международен опит в застраховането и предложението ще има „дългосрочен дисциплиниращ ефект”.

„Хора се опитват да се отърват от своите ударени коли. Да ги продадат като ги направят да изглеждат в добър вид”, посочи Савов.

По думите му, ако автомобилът е закупен от фирма – застраховката върви с колата. А ако автомобилът се управлява от повече от един шофьор – всички трябва да карат внимателно.

Зам.-председателят на КФН подчерта, че личният „бонус” или „малус” са различни от тези на колата. Също така новата система не би трябвало да доведе до поскъпване на средната цена на застраховката „Гражданска отговорност”.

4 пъти по-скъпа "Гpaждaнcкa oтгoвopнoст" за нарушителите

МВР прави Единен център за обработка на пътните нарушения

КАТ започва акция „Зима“

Това е най-сериозната заплаха за шофьорите у нас

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@