10

С ценарий, подобен на аферата „Костинброд” е напълно възможен, заяви пред NOVA военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Няма да се учудя, ако някой е замислил подобен сценарий. Факт е, че има хора, които разчитат да спечелят някой друг глас отгоре с оплюване на опонента, а не със своите идеи”, смята Каракачанов. Той обаче подчерта, че не разполага с информация по въпроса. „Информация за конкретно втори „Костинброд” аз нямам”.

„Като гледам как започна кампанията още преди нейния официален старт с много лъжи и клевети в много отношения. Помните, че аз прогнозирах, че тази кампания ще бъде само компроматна. За съжаление, вместо да оставим хората, които се борят за европарламента да обясняват каква визия имат те за българския интерес в Европа, нещата се превърнаха в цирк”, каза Каракачанов.

„Не смятате ли, че ненормално, когато един човек, който е облечен с власт, има имунитет, лъже, клевети и обижда и никой не му търси отговорност, защото той се ползва с някаква власт. Вижте, някой, срещу когото има четири дела, продължава да обяснява за някаква паспортна мафия и глупости отпреди 8 месеца, при положение, че и ДАНС и Специализираната прокуратура са казали, че няма нищо такова, някой продължава да клевети. Лъжи чух какви ли не за себе си. Просто не съм чул, че съм убил баба си още. Това са ненормални неща”, коментира Каракачанов обвиненията хвърляни срещу него в публичното пространство от лидера на „Воля”, Веселин Марешки.

От парламентарната група на ВМРО предлагат глоби от 10 до 15 хил. лв. и наказание „лишаване от свобода” до 4 години за лица, които обиждат или клеветят, но са евродепутати, депутати, министри или председатели на политически партии.

Каракачанов обяви обвиненията за неплатени данъци за тераса към апартамента му като манипулации.

„Това си беше една поредна манипулация. Има нотариален акт, където всичко е описано. Къде е нарушението, при положение, че по нотариалния акт ти плащаш данъци. В самите инструкции на КПКОНПИ за попълване на тези декларации, т. 6 казва ясно и категорично, че не си длъжен да декларираш тераси, мазета и т.н. Кое е незаконното? Тя не е застроена, не е на блока, в нотариалния акт е, плащам си данъците върху нея”, обясни лидерът на ВМРО. Той посочи, че месечните му разходи за живот възлизат на около 1500-1600 лв.

„Хората като чуят нещо за някакви тераси, дали разбират или не за какво става дума, то остава в съзнанието им. После иди обяснявай, че нямаш сестра. Трябваше хора, които използват определени медии, създадени за бухалки, да има някаква санкция за тях”, подчерта Каракачанов.

„Тези, които са си сбъркали декларациите, са получили уведомителни писма. Това е процедурата. Защото са пропуснали, дали умишлено или неволно, нещо”, посочи Каракачанов.

„Лично аз смятам, че когато някой работи през офшорна сметка, явно целта му е информацията какви пари има и как ги върти някъде в чужбина, да не стига до обществото. И не е нормално депутати, министри - хора, облечени с власт, да имат офшорни сметки и трябва да ги декларират”, каза Каракачанов.

„За да се каже нещо, то трябва да се докаже”, коментира той обвиненията, че предишната кампания на ВМРО е финансирана с пари от КТБ.

В качеството си на министър на отбраната Каракачанов обясни и за процедурата за покупка на нов изтребител за българската армия.

„Състезателната процедура има  две части. Първата част е, когато имаш трима участници и ти избереш един от тях. Тази част приключи, когато от тримата участници, правителството и парламента приеха, че ще водят преговори с един от тях. По време на преговори не се говори за цени, но лично аз смятам, че някои от параметрите на сделката не са изгодни и е въпрос на преговори цените да бъдат нормализирани. Те са по-високи от очакваното и то неоправдано. Тук не става въпрос за това, което говори президентът, че искаме да намалим цената за сметка на способностите на самолета, т.е. да му отрежем ракетите , въоръжението, навигация и т.н. Ние говорим за комплекта от способности, които един самолет трябва да има. Има някои от компонентите, за които смятаме, че цените могат да са по-ниски.  Давам един пример - езиковото обучение на пилотите. Пилотите, които ще изпратим са минали през езикови курсове, минали са през обучение в САЩ. Има ли смисъл отново да плаща държавата за едно езиково обучение, което до голяма степен ще бъде формално. Има такива нюанси, пера в проекта за договор, който се изработва, които трябва да бъдат изпилени, защото е излишно да бъдат плащани от българския данъкоплатец”, заяви Каракачанов.

„Разсроченото плащане е една по темите, по които се говори. Защото плащане наведнъж може да спре другите два проекта за модернизация на армията и дори да се отрази на плановете за повишаване на заплатите на военните”, подчерта Каракачанов. „Дал съм такива инструкции – да се  търси вариант България да не плати цялата сума еднократно”.

Каракачанов подчерта, че дори България да беше предпочела да купи самолети от Швеция или Италия, пак щеше да има подобни проблеми с преговорите, „в нюансите”.

Той подчерта, че в момента армията плаща много скъпо за поддръжката на вече купените самолети и хеликоптери заради такива „нюанси” в сключените договори.

По отношение на призивите от БСП, правителството да подаде оставка ако управляващите загубят евроизборите, Каракачанов припомни, че Сергей Станишев не подаде оставка след като левицата беше победена от ГЕРБ на предишния вот за европарламент.

Водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазкиот своя страна посочи, че ако бъде преизбран за евродепутат, ще продължи да работи по темите, свързани с пакета „Мобилност”, бежанците и двойния стандарт при храните.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 минута

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 9 минути

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 34 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 36 минути

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 43 минути

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 48 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 1 час

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 2 часа

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 2 часа

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 2 часа

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 3 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък