10

С ценарий, подобен на аферата „Костинброд” е напълно възможен, заяви пред NOVA военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Няма да се учудя, ако някой е замислил подобен сценарий. Факт е, че има хора, които разчитат да спечелят някой друг глас отгоре с оплюване на опонента, а не със своите идеи”, смята Каракачанов. Той обаче подчерта, че не разполага с информация по въпроса. „Информация за конкретно втори „Костинброд” аз нямам”.

„Като гледам как започна кампанията още преди нейния официален старт с много лъжи и клевети в много отношения. Помните, че аз прогнозирах, че тази кампания ще бъде само компроматна. За съжаление, вместо да оставим хората, които се борят за европарламента да обясняват каква визия имат те за българския интерес в Европа, нещата се превърнаха в цирк”, каза Каракачанов.

„Не смятате ли, че ненормално, когато един човек, който е облечен с власт, има имунитет, лъже, клевети и обижда и никой не му търси отговорност, защото той се ползва с някаква власт. Вижте, някой, срещу когото има четири дела, продължава да обяснява за някаква паспортна мафия и глупости отпреди 8 месеца, при положение, че и ДАНС и Специализираната прокуратура са казали, че няма нищо такова, някой продължава да клевети. Лъжи чух какви ли не за себе си. Просто не съм чул, че съм убил баба си още. Това са ненормални неща”, коментира Каракачанов обвиненията хвърляни срещу него в публичното пространство от лидера на „Воля”, Веселин Марешки.

От парламентарната група на ВМРО предлагат глоби от 10 до 15 хил. лв. и наказание „лишаване от свобода” до 4 години за лица, които обиждат или клеветят, но са евродепутати, депутати, министри или председатели на политически партии.

Каракачанов обяви обвиненията за неплатени данъци за тераса към апартамента му като манипулации.

„Това си беше една поредна манипулация. Има нотариален акт, където всичко е описано. Къде е нарушението, при положение, че по нотариалния акт ти плащаш данъци. В самите инструкции на КПКОНПИ за попълване на тези декларации, т. 6 казва ясно и категорично, че не си длъжен да декларираш тераси, мазета и т.н. Кое е незаконното? Тя не е застроена, не е на блока, в нотариалния акт е, плащам си данъците върху нея”, обясни лидерът на ВМРО. Той посочи, че месечните му разходи за живот възлизат на около 1500-1600 лв.

„Хората като чуят нещо за някакви тераси, дали разбират или не за какво става дума, то остава в съзнанието им. После иди обяснявай, че нямаш сестра. Трябваше хора, които използват определени медии, създадени за бухалки, да има някаква санкция за тях”, подчерта Каракачанов.

„Тези, които са си сбъркали декларациите, са получили уведомителни писма. Това е процедурата. Защото са пропуснали, дали умишлено или неволно, нещо”, посочи Каракачанов.

„Лично аз смятам, че когато някой работи през офшорна сметка, явно целта му е информацията какви пари има и как ги върти някъде в чужбина, да не стига до обществото. И не е нормално депутати, министри - хора, облечени с власт, да имат офшорни сметки и трябва да ги декларират”, каза Каракачанов.

„За да се каже нещо, то трябва да се докаже”, коментира той обвиненията, че предишната кампания на ВМРО е финансирана с пари от КТБ.

В качеството си на министър на отбраната Каракачанов обясни и за процедурата за покупка на нов изтребител за българската армия.

„Състезателната процедура има  две части. Първата част е, когато имаш трима участници и ти избереш един от тях. Тази част приключи, когато от тримата участници, правителството и парламента приеха, че ще водят преговори с един от тях. По време на преговори не се говори за цени, но лично аз смятам, че някои от параметрите на сделката не са изгодни и е въпрос на преговори цените да бъдат нормализирани. Те са по-високи от очакваното и то неоправдано. Тук не става въпрос за това, което говори президентът, че искаме да намалим цената за сметка на способностите на самолета, т.е. да му отрежем ракетите , въоръжението, навигация и т.н. Ние говорим за комплекта от способности, които един самолет трябва да има. Има някои от компонентите, за които смятаме, че цените могат да са по-ниски.  Давам един пример - езиковото обучение на пилотите. Пилотите, които ще изпратим са минали през езикови курсове, минали са през обучение в САЩ. Има ли смисъл отново да плаща държавата за едно езиково обучение, което до голяма степен ще бъде формално. Има такива нюанси, пера в проекта за договор, който се изработва, които трябва да бъдат изпилени, защото е излишно да бъдат плащани от българския данъкоплатец”, заяви Каракачанов.

„Разсроченото плащане е една по темите, по които се говори. Защото плащане наведнъж може да спре другите два проекта за модернизация на армията и дори да се отрази на плановете за повишаване на заплатите на военните”, подчерта Каракачанов. „Дал съм такива инструкции – да се  търси вариант България да не плати цялата сума еднократно”.

Каракачанов подчерта, че дори България да беше предпочела да купи самолети от Швеция или Италия, пак щеше да има подобни проблеми с преговорите, „в нюансите”.

Той подчерта, че в момента армията плаща много скъпо за поддръжката на вече купените самолети и хеликоптери заради такива „нюанси” в сключените договори.

По отношение на призивите от БСП, правителството да подаде оставка ако управляващите загубят евроизборите, Каракачанов припомни, че Сергей Станишев не подаде оставка след като левицата беше победена от ГЕРБ на предишния вот за европарламент.

Водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазкиот своя страна посочи, че ако бъде преизбран за евродепутат, ще продължи да работи по темите, свързани с пакета „Мобилност”, бежанците и двойния стандарт при храните.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@