3

Н яма засилен миграционен натиск. Напротив, има трайна тенденция за неговото намаляване. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов по време на изслушване в парламента, в отговор на въпрос от Иван Иванов („БСП за България“) относно инцидентите с мигранти.

"От началото на тази година до момента имаме предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, за същия период миналата година те са били 15 600. Разликата е три пъти", посочи Стоянов.

ГЕРБ и ДПС внесоха в НС предложения за промени, свързани със сигурността и мигрантите

По думите му задържаните във вътрешността на страната от началото на годината до момента са 260, а за същия период през 2023 г. те са 1260.

Министърът в оставка коментира и думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че "в България се връщали убийци и изнасилвачи от Афганистан и Сирия", и посочи, че става въпрос за шестима български граждани, с лични документи, които са отишли в Германия и са извършили различни престъпления, за които са изтърпели присъди там, и след това са върнати в България. 

Стоянов каза, че състоянието по българо-турската граница и това с нелегалната миграция никога не са били толкова спокойни, както са в момента.

Вътрешния министър в оставка обясни, че са постигнали резултата, който са търсили след всички мерки, които са предприели -  засилване на първа линия на границата с 30% повече служители, с активиране на оперативно-издирвателната работа по линия на противодействие на организирани престъпни групи, занимаващи се с нелегална миграция, както и активиране на диалога с турската страна.

По думите му от септември месец миналата година се наблюдава трайно намаление на мигрантския натиск и са постигнали целта нелегалните мигранти да не тръгват по пътя към Западна Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница. 

Министърът в оставка посочи, че нямат информация по какъв повод хората на вчерашния протест в квартал "Овча купел" са присъствали и дали някой ги е организирал.

Относно двата инцидента през изминалата седмица Стоянов коментира, че има образувани досъдебни производства и по двата казуса, и всички лица са установени. 

"Хубаво е да направим сравнение и как е положението в нашите центрове за бежанци, защото не само Държавната агенция за бежанците (ДБА) имат такива, а и Министерството на вътрешните работи (МВР) има няколко", каза Калин Стоянов.

Той уточни, че в момента центровете на вътрешното министерство са запълнени на 15% с около 150 човека, а за същия период през миналата година са били запълнени на 45%. Калин Стоянов допълни, че МВР не отговаря за охраняването на центровете на ДАБ, но ще подсилят с техни сили районите около тях.

Стоянов призна, че има проблем с горските пътища до границата, но изясни, че МВР носи отговорност за пътя до самата бразда. За подходите към границата, там вече ситуацията е по-различна, тъй като едни пътища са общински, други на горски стопанства, трети частни, добави министърът в оставка. Той уточни, че са провели няколко срещи с Министерството на земеделието и храните и са поискали съдействие за поддръжка на подходите към границите. Там е проблемът, смята Стоянов. 

"Още тази седмица 30 души от приемателния център в кв.„Овча купел“ в София ще бъдат изведени към центъра на Държавната агенция за бежанците в Баня", съобщи при изслушването си в парламента директорът на ведомството Мариана Тошева.

Тя уточни, че в центъра в Баня в момента има 47 лица и свободен капацитет.

Други лица ще бъдат изведени поетапно към други центрове, така че да остане само т.нар. ниско тяло в „Овча купел“, където е и зоната за сигурност.

Тошева уточни, че центърът в .“Овча купел“ е най-старият и е изключително амортизиран, затова от агенцията правели всичко възможно да затворят „голямото тяло“, тъй като в момента има възможност за пренасочване на хора.

Директорът на агенцията посочи, че има и недофинансиране на ведомството.

"Ние сме недофинансирани, по бюджетна прогноза за тази година бяхме поискали 22,5 млн. лв , одобреният бюджет за агенцията  е 11,700 млн. лв., от които малко над 7 млн.лв са за възнаграждения на персонала т.е. с останалата част от средствата се оперира", обясни Мариана Тошева.

Тя призна, че миналата година са изпитвали огромни затруднения, особено при увеличен брой търсещи закрила след юни-юли.

"В Харманли бяхме паднали до 36 служители на близо 1600 настанени", посочи Тошева.

Директорът уточни, че в щатната численост на Държавната агенция за бежанците има 100 броя по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, но финансирането по него е било прекъснато в периода 1 януари-30 август 2023 г.

"Т.нар. грантово споразумение, по което можехме отново да наемем щатните бройки, финансирани от фонда, беше сключено в началото на септември 2023 г. и към момента имаме 74 заети позиции", допълни директорът. Тошева уточни, че поради липса на финансиране към 1 януари миналата година са били освободени 85 служители, тогава е приключил и предишният многогодишен програмен период на финансиране. 

Тя информира народните представители, че през 2022г, 2023г и 2024 г. са били регистрирани инциденти в приемателните центрове, но те са под 30 на година, а за тази година това е първият от битов характер в „Овча купел“, който излиза извън територията на центъра.

Там са настанени 400 лица, от които 127 тийнейджъри, основно млади мъже, по същество те са травмирани хора, но битови инциденти рядко излизат извън, отбеляза Мариана Тошева.

По думите ѝ през последните 18 месеца броят молби за международна закрила е под 8000, през април-май `22 г. са били малко над 14 хиляди в процедура. Държавната агенция за бежанците излиза със съответните решения в законовия срок, те подлежат на съдебен контрол, увери директорът. 

Тя уточни, че в териториалните поделения на ведомството настаняват лица, подали молба за закрила, а не мигранти. В тях в рамките на 14 дни пребивават и лица, получили международна закрила за преходен период. Те съгласно международното законодателство трябва да бъдат настанени в центрове от отворен тип. При настаняването им има процедура по скрининг и им се определя зона за придвижване, при нарушение следват санкции. Една от най-тежките била провеждане на процедура в център от затворен тип, като в момента местата в него са 16. Към тази мярка се прибягва при хулиганска проява или по-тежко деяние, такива лица се поемат от следствените органи, но като цяло процентът е много нисък - 2-3 %, уточни Мариана Тошева.

Остри респираторни заболявания, краста и кожни обриви, са сред най-честите заболявания на лицата, като прегледът се прави преди настаняването, стана известно от неин отговор на въпрос.

Тя обясни още, че охраната на приемателните центрове е от частни охранителни фирми, избрани по Закона на обществените поръчки.

Настоящите фирми са определени 2022г, като процедурата е приключила в началото на 2023 г., но още през 2022 г е било установено, че самите фирми ( тогава са били други) изпитват съществени затруднения по охраната особено в приемателните  центрове в Харманли, и в “Овча купел“ в София. 

"Приветстваме възможността за невъоръжена охрана на центровете от структурите на МВР, за нас като институция е изключително важна сигурността на настанените в пях, на служителите и на всички граждани в съответните градове", подчерта Мариана Тошева.

Заради зачестилите инциденти с мигранти парламентът изслуша извънредно вътрешният министър Калин Стонов и директора на Агенцията за бежанците - Мариана Тошева. Искането за вътрешния министър бе на БСП, а на Мариана Тошева поискаха от "Възраждане", предаде NOVA.

Дотук се стигна, след като за два дни имаше три инцидента, свързани с мигранти. МВР въведе съвместни патрули между "Общинска полиция" и "Жандармерията", които да гарантират сигурността в центъра на София и покрай бежанските центрове. Напрежението породи и протести.

Междувременно Правната комисия в парламента обсъжда на първо четене законопроекта на ГЕРБ-СДС и ДПС за промени в Закона за администрацията. Той е един от двата текста, чрез които ще стане възможно назначаването на още близо 1300 гранични полицаи, както и допълнителни 270 служители за охрана на бежанските центрове.

Стотици на протест пред МВР срещу мигрантите у нас

Правната комисия обсъжда законопроекта за допълнителна охрана на бежанските центрове

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 18 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 32 минути

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 2 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 17 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда