36

М ощни трусове в четворната коалиция само шест месеца след идването на власт на кабинета "Петков". Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов изтегли своите депутати от управлението. Като причина за това той посочи актуализацията на Бюджет 2022 и средствата на държавата. 

Според премиера Кирил Петков обаче истинската причина за това е номинацията на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

От БСП и "Демократична България" от своя страна признаха, че са изненадани от решението на "Има такъв народ", но заявиха, че ще продължат подкрепата си за коалицията, защото "хората нямат нужда от избори точно в този момент".

Не закъсняха и политическите реакции за случващото се в днешния редовен парламентарен ден.

"Разчитаме на 12 гласа на разума. Защото пред това правителство стоят доста важни проблеми, които трябва да бъдат разрешени. За всички е ясно, че се намираме във времена на кризи и нямаме нужда от нова политическа криза, в която се намираше страната през цялата 2021 година". Това заяви зам.-председателят на НС от ПП Мирослав Иванов.

Той беше категоричен, че ПП ще опитва да запази този кабинет, докато може. "Ще работим, ако трябва при правителство на малцинството и ще внасяме проектозакони, които са в интерес на обществото. Тогава ще си проличи ясно, които депутати служат именно на обществото, а не на свои или чужди интереси".

Иванов коментира и евентуално предложение от лидера на ГЕРБ за подкрепа с необходимите 12 гласа: "Ние не правим тънки сделки. Тоест, ако някой каже "даваме ви 12 гласа срещу нещо" – ние няма да го направим. Ако те решат да подкрепят законопроектите, които внасяме – добре са дошли".

На въпрос какво би станало, ако ПП не получи подкрепа за правителство на малцинството и дали ще се опитат да създадат ново в друга конфигурация, той подчерта, че подобна стратегия имат по-скоро от ИТН. "Те все по-често последните месеци комуникират с ДПС и ГЕРБ - то е очевидно и в залата, очевидно е и при гласуванията. Ако се стигне до падане на правителството и ново завъртане на рулетката - отново ще предложим за премиер Кирил Петков, защото смятаме, че той се справя добре на този пост", категоричен е той. 

По думите му действията на колегите му от ИТН от началото на работата правителството  показали напрежение и настойчивост нещата да се случват винаги по начина, по който те искат. "Това не е добър ход, когато си в коалиция", категоричен е Иванов. "Това тяхно поведение се засили през последните 6 месеца", допълни той. 

Според депутата от "Има такъв народ" Ива Митева предсрочни избори не са нужни, дори са опасни в този момент. По думите й трябва да се опита да се състави нов кабинет.

Ива Митева: Не искаме нови избори, имаме проблем с Петков и Василев

"Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото управление - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо", отбеляза тя в ефира на NOVA.

В случай, че се завърти рулетката с мандатите, Митева уточни, че ИТН няма да подкрепи правителство на "Продължаваме Промяната". 

"Друг мандат с ПП не смятам, че бихме подкрепили. Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме. Ще търсим правителство на широкото съгласие. Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим", обясни депутатът.

Според нея вероятно ИТН няма да подкрепи министрите, които Кирил Петков ще предложи на мястото на изтеглените от Слави Трифонов. 

"Ако не бъдат избрани, той трябва да поиска или вот на доверие, или да му се поиска вот на недоверие, или да си подаде оставката. Може пък да си намери гласове от другаде - ДПС, ГЕРБ или ЮВъзражданеЮ, уточни Митева.

Тя е категорична, че от парламентарната група на ИТН няма да се отцепи нито един представител.

"Нашата група е единна и работим заедно много добре. Не смятам, че от нас ще има предатели", заяви тя.

От "Демократична България" ще търсят начин конструктивно управлението да бъде укрепено. Това каза депутатът Атанас Атанасов след излизането на ИТН от коалицията. 

"Каквото и да ви говорят, да знаете, че става въпрос за пари", отбеляза той.

"В тази тежка ситуация на война и на икономически предизвикателства е безотговорно да оставим държавата без управление", е неговото мнение.

Дали Бойко Рашков ще бъде избран за шеф на КПКОНПИ, Атанасов каза: "Той има качества за тази позиция, доказал го е от годините".

Според него трябва да бъде направено всичко необходимо да бъдат предотвратени избори.

ДПС винаги подхожда отговорно към всяка политическа криза и намира изход от всяка такава, това заяви зам.-председателят на партията Хамид Хамид.

Запитан дали от партията биха подкрепили кабинет на малцинството в дадени решения на това правителство, той отговори: "Да подкрепяме кабинет на Кирчо Лъжеца и Асен Крадеца? Вие шегувате ли се?".

На въпрос дали биха подкрепили друго правителство в рамките на настоящия парламент, Хамид заяви: "Всичко е възможно".

"В разгара на COVID кризата ни убеждаваха, че как е по-добре да разджуркаме вирусите, обаче да правим избори до дупка, за да ги докараме тези недоразумения до властта. И сега не било окей да правим избори. Не, окей е! Окей е, за да измете народът най-голямото недоразумение за последните 30 години", категоричен бе и Йордан Цонев от ДПС относно бъдещето на управлението на страната. 

"Надяваме се 47-то Народно събрание да започне да функционира съгласно конституцията, законите на страната и правилника на НС", каза от своя страна Мустафа Карадайъ.

На въпрос за правителство на малцинството, лидерът на ДПС каза, че такава тема все още от юридическа гледна точка пред тях няма.

"Защото от политическа гледна точка има заявки за подаване на оставки, а процедурата е ясна – те трябва да бъдат внесени в Народното събрание, да бъдат разгледани. Ние от ДПС от първия ден на това правителство, на което дадохме оценка, че е най-лошото от демократичните промени насам, ние очакваме заедно с оставката на вече заявените министри в Народното събрание да се внесе и оставката на целия кабинет", посочи той. 

Александър Симов от „БСП за България”, заяви, че  се надява на здрав разум.

"Но в крайна сметка никой не се плаши от избори. Ако трябва ще направим още едни и още едни след тях, отбеляза той коментирайки възможността за предсрочен вот.

И допълни: "Точно сега България не се нуждае от избори, но в крайна сметка – каквото стане в парламента". 

Според него решението на ИТН да са единни и да дадат подкрепа с 12 депутати за мнозинство, той подчерта, че това е и въпрос на политически избор. "Има конкретни задачи, които трябва да свърши българският парламент. Ако трябва да се ходи на избори – ще стигнем и до избори".  

По отношение на актуализацията на бюджета той беше категоричен, че социалните идеи, които партията му е предложила, ще бъдат гласувани. 

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов, отбеляза, че от партията му вече са обявили условия, при които биха участвали в коалиция с настоящото управление.

"Ако не могат да бъдат изпълнен, отиваме на предсрочни избори. Защото се оказва, че това което иска българското общество не е това, което иска българското Народно събрание. Ние работим за нови избори от първия ден на мандата на това НС".

Той коментира и предложението Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. "Нашата оценка за Бойко Рашков е изключително добра. Но никой не ни е питал за становище по този въпрос. Той е единственият министър в това правителство, който заслужава добра оценка и доверие. Но никой не ни е питал за това и ние имаме наш кандидат, който ще обявим съвсем скоро". 

Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС коментира, че на мястото на Петков в тази ситуация би поискал вот на доверие и чак тогава би говорил за кабинет на малцинството,

"Очевидно, ние нямаме доверие към това правителство, отговори той на въпрос дали ще подкрепят кабинет на малцинството. Биков обърна внимание, че предстоят на практика два вота на доверие, които ще влязат следващите дни - за актуализацията на бюджета и за евентуалните персонални промени в състава на Министерския съвет", отбеляза той.

ГЕРБ няма да подкрепи бюджета, категоричен е Биков. Според него работата на Народното събрание е блокирана. Мисля, че това правителство, с този мандат и персонален състав, не може да продължи да работи, допълни депутатът.

"Тъжно и трагично е, че правителството се разпада не поради дълбоки идеологически противоречия, а поради взаимни обвинения в корупция и некомпетентност", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Тези, които дойдоха със заявката за нулева толерантност към корупцията, след шест месеца вече достигнаха до ниво "нулева толерантност" помежду си", отбеляза тя.

По думите ѝ от вчера сме свидетели на грубо погазване на елементарни етични норми между политици и това никак не е полезно за обществото.

"Мнозина от тях говориха за промяна, за различно политическо поведение - демонстрациите, които в последната седмица-две се правят и в пленарната зала, и между частите на четворната коалиция, която вече е тройна, са език на омразата и взаимни обвинения", посочи Атанасова.

"Това не ни радва, напротив - тревожи ни, защото сме загрижени за държавата, загрижени сме, че след серия от кризи вероятно ще настъпи и политическа", допълни тя. 

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 22 минути

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 2 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 2 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 3 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 3 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 3 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 3 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 3 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

България Преди 4 часа

По думите му "страшното е за децата до едногодишна възраст, особено за бебета, които не са навършили двумесечна възраст"

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 4 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 4 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 4 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 4 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране