0

У мерено излагане на слънце, използване на слънцезащитни продукти и редовни прегледи при дерматолози са част от методите за превенция на рака на кожата. Това обясни проф. д-р Развигор Дърленски, секретар на Българското дерматологично дружество (БДД), дерматолог в болница „Токуда“ и преподавател в Тракийския университет в Стара Загора.

В медицината има основно правило – дозата прави отровата. Слънцето е жизненоважно не само за човешките същества, но за всички живи организми. Да, но монетата винаги има две страни и с оглед на това, прекомерното излагане на слънце, което означава не само еднократно, а в повечето случаи повтарящо се излагане, може да доведе до мутации в ДНК на клетките на кожата и съответно – до възникване на различни видове кожен рак, заяви проф. д-р Дърленски. 

По думите му в 21 век връзката между рака на кожата и прекомерното излагане на слънце е доказана. Тя е ясна, както е ясна връзката между пушенето на тютюн и тютюневи изделия и рака на белия дроб, добави експертът. 

По думите на експерта трябва да бъдат взети мерки спрямо подрастващите. Един от основните източници на ултравиолетови лъчи, освен слънцето, са солариумите. В голяма част от страните по света посещението на солариум е забранено за лица под 18 години, каза проф. д-р Дърленски. Той заяви, че солариумите доказано увеличават риска от рак на кожата. Автобронзантите, от друга страна, са абсолютно безвредни за кожата, защото това представляват пигменти, най-често с растителен произход, които се задържат в най-повърхностния слой на кожата и които не се резорбират до кожата и не достигат до кръвообращението на пациента, обясни дерматологът. 

В разгара на летния сезон, много хора се излагат прекомерно на слънце. Вредно ли е това за кожата? 

''В медицината има основно правило – дозата прави отровата. Слънцето е жизненоважно не само за човешките същества, но за всички живи организми. Животът без него е абсолютно немислим. Слънцето и въртенето на Земята около него определят ритъма на събуждане, ритъма на заспиване, ежедневните нива на бодрост и разбира се – нивата на витамин Д.'', обясни проф. д-р Дърленски. 

''Монетата винаги има две страни и с оглед на това, прекомерното излагане на слънце, което означава не само еднократно, а в повечето случаи повтарящо се излагане, може да доведе до мутации в ДНК на клетките на кожата и съответно – до възникване на различни видове кожен рак'', посочи той. 

''За съжаление, прогноза колко точно трябва да стоим на слънце, не може да се даде. Дори и в един зимен ден, ако сме 15-20 минути навън и на слънце са изложени само нашето лице и длани, това е напълно достатъчно количество ултравиолетова светлина, за да синтезираме дневната дажба от витамин Д'', заяви експертът. 

Увеличава ли се рискът от рак на кожата от прекомерното излагане на слънце?

По думите на проф. д-р Дърленски в 21 век връзката между рака на кожата и прекомерното излагане на слънце е доказана. Той обясни, че тя е ясна, както е ясна връзката между пушенето на тютюн и тютюневи изделия и рака на белия дроб. ''Най-честите видове рак, които се причиняват от хроничното излагане на ултравиолетови лъчи са базоцелуларният и плоскоклетъчният карцином на кожата, като най-често срещаме този кожен рак по лицето. Това го прави сравнително по-труден за менажиране с оглед на оперативните техники, а все пак оперативното лечение остава един от методите за лечение на рака на кожата'', каза той. 

''Когато говорим за връзката между ултравиолетови лъчи и рака на кожата, не можем да не споменем и може би най-смъртоносният рак в човешкото тяло – злокачественият меланом. Това е тумор, който на външен вид може да наподобява голяма бенка, която е с неправилни граници, асиметрична, с няколко цвята. Тук е ролята на дерматолога рано да постави диагнозата, защото меланомът, хванат в ранен стадий, е 100 % лечим. При меланом, който е дал далечни разсейки, в повечето случаи дори и оперативното му отстраняване не може да доведе до излекуване на пациента. Ето защо и дълги години сред българското общество битува твърдението, че бенката не трябва да се пипа, оперира или маха, защото това може да доведе до смърт. Това е абсолютно невярно твърдение за бенките, но е вярно за меланом, който е дал разсейки'' обясни лекарят. 

Той каза, че ключово за възникването на меланома, освен излагането на слънце, са и редица други фактори, като на първо място са гените. Според него най-рисковият фактор за развитие на меланом е пациентът да има роднина с меланом, до втора съребрена линия. ''Именно тези пациенти подлежат на много активна профилактика от страна на дерматолозите и ежегоден контрол. Дерматолозите вече осъществяват прегледите на пигментни лезии не с лупа, а с уред, наречен дерматоскоп, който ни дава голям шанс да се ориентираме дали една лезия е злокачествена, или не'', каза проф. д-р Дърленски. 

По какъв начин можем да се предпазим от рак на кожата, особено през летните месеци? 

''Отговорното поведение и профилактиката са най-доброто лечение. С оглед на това, искам да кажа, че защитата от слънце е нещото, което дерматолозите проповядват като свещеници в църкви. Един от съветите е да не се ходи по слънце в периода между 11:00 и 16:00 часа. Друг важен способ е използването на различни средства за защита, като това не означава само фотозащитни кремове, а вече съществуват текстилни материи, които пазят с петдесети и стотен фактор. Има такива ризи, панталони и шапки, които, особено при децата, са много ефективни при предпазване от слънцето'', посочи той. 

Експертът обясни, че много важен фактор за ранното откриване на рак на кожата е профилактиката и допълни, че след 35-40-годишна възраст е добре хората да посещават дерматолог поне веднъж годишно, за да може лекарят да осъществи профилактика и съответно – ранна диагностика, ако има съмнения за нещо в злокачествения спектър. 

Подлагат ли се хората на профилактика или чакат, докато проблемът не се влоши?

''Тенденцията е през последните години случаите на рак на кожата да нарастват и аз смятам, че за това има значение не само слънцето, а и многократното повторение от страна на дерматолозите да се прави превенция и профилактика'', каза лекарят. Той обясни, че Българското дерматологично дружество е един от съоснователите и учасници в кампанията „Евромеланома“ към европейската Академия по дерматология и венерология. Той разказ, че вече над 20 години дружеството осъществява ежегодни безплатни прегледи на пациенти от цялата страна. '' През годините сме открили над 100 случая на рак на кожата. Смятам, че в последните години българинът става все по-образован и отговорен относно поведението спрямо излагане на слънце'', каза експертът. 

''Трябва да има мерки и при подрастващите. Един от основните източници на ултравиолетови лъчи, освен слънцето, са солариумите. В голяма част от страните по света посещението на солариум е забранено за лица под 18 години. Намирам това за добра практика. Когато човек е пълнолетен, той може да носи отговорност за своето поведение, но за нещо, за което знаем със сигурност, че увеличава риска от рак на кожата, да го дадем на децата си, мисля, че не е разумно'', категоричен е проф. д-р Дърленски. 

Какви са рисковете от изкуствените начини за добиване на тен?

Лекарят обясни, че продуктите за изкуствен тен или т.нар. автобронзанти са абсолютно безвредни спрямо кожата. По думите му тези продукти представляват пигменти, най-често с растителен произход, които се задържат в най-повърхностния слой на кожата и които не се резорбират от кожата и не достигат до кръвообращението на пациента. ''С оглед на това, че нанасянето на такъв продукт спестява посещението на солариум и излагането на ултравиолетови лъчи, нашето мнение е, че по-скоро тези продукти не са вредни. Напротив, те са едно от оръжията, с които разполагаме пред пациентите, които държат на бронзовия тен, но за сметка на това имат противопоказание да се излагат често на ултравиолетови лъчи'', заяви проф. д-р Дърленски. 

Според лекарят е необходимо да се създаде различна култура сред подрастващите за хубост, която не е задължително да бъде асоциирана с бронзовия тен. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 8 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 9 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 10 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 11 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян