53

М алката производителност на труда е традиционно извинение за ниските заплати в България. И все пак, колко средно произвежда един български работник?

По предварителни данни през второто тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт, произведен средно от един работещ българин се увеличава с 3.5% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Заетите лица в икономиката са 3,63 милиона, а общият брой отработени часове е 1 518,9 милиона, по данни на НСИ.

На едно заето лице се падат 8 011,8 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 19,2 лв. или 9,8 евро за един отработен час.

За сравнение производителността на труда в Германия е над 55 евро на час, а в съседна Румъния – повече от 13 евро на час. В Гърция производителността на труда на един работник е над два пъти по-голяма от тази в България.

Причините за това са много. Освен манталитетът на много от работещите, сред тях са разпространеният в България бизнес модел, разчитащ на евтин труд, маркетингът и най-вече спецификата на произвежданите продукти и услуги. Българските компании имат много по-малко международно наложени собствени марки, каквито гарантират по-висока пазарна стойност на продуктите и съответно и по-голяма добавена стойност в парично изражение на положения от работниците труд.

Брутната добавена стойност средно на един зает в България през второто тримесечие на 2019 г. се увеличава реално с 4.4%, но остава много по-ниска от тази в Западна Европа.

Най-висока е добавената стойност в индустрията – 18 лв. на час. В сектора на услугите стойността намалява до 17,3 лв. А заетите в аграрния сектор произвеждат едва 3,6 лв. добавена стойност на час.

Въпреки че за последните 2 десетилетия производителността на труда в България се е утроила, тя все още остава в пъти по-ниска от западноевропейската.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@