96

В ицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е изразила на заседанието на Съвета "Общи въпроси" на ЕС позицията на България, че можем да одобрим преговорната рамка с Албания, но на този етап не можем да подкрепим проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония.

"Изразих позицията на България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Албания, защото смятаме, че са изпълнени голяма част от условията, поставени в решението от март. България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония и в тази връзка и провеждането на първата междуправителствена конференция", съобщи Захариева в изявление пред журналисти, след като приключи разглеждането на точката за разширяването на видеоконферентното заседание на Съвета.

Захариева уточни, че на днешния съвет решения не могат да се вземат, а точката е била включена като предоставяне на актуална информация от страна на германското председателство и обсъждане за състоянието на преговорната рамка с Република Северна Македония и Албания.

Външният ни министър посочи, че предложеният проект на преговорната рамка с Република Северна Македония не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид.

Позицията на България се основава върху рамковата позиция на парламента, която повече от една година е известна в публичното пространство, включително и на колегите от Република Северна Македония, отбеляза Захариева.

Тя припомни, че България е настояла в преговорната рамка да залегнат три условия - първо, придържането към формулата за езика от 1999 г., потвърдена и с договора от 2017 г., пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г., както и много ясен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта на преговорна рамка, посочи българският външен министър.

Ние винаги сме отворени за продължаване на разговори и намиране на решения, но когато се водят преговори, са нужни две страни, подчерта Екатерина Захариева.

По време на заседанието тя е припомнила колко усилия е положила България по време на председателството си на Съвета на ЕС да върне темата разширяване в дневния ред на ЕС. Захариева отбеляза още, че в решението от март за започване на преговори има изричен текст за осезаем напредък по изпълнение на договора за приятелство и добросъседство. Ние не смятаме, че има осезаем напредък по изпълнение на този договор, коментира тя.

Захариева подчерта, че българското правителство е отворено за разговори. И много ми се иска да се влагат повече усилия в провеждането на преговорите, отколкото в очерняща кампания срещу България, допълни външният ни министър. Смисълът на подготовката за членство и на разширяването е да направи съюза по-силен, а, ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен, заяви Екатерина Захариева.

Тя посочи, че постигането на добросъседство е от интерес преди всичко за гражданите на държавата кандидат. Това трябва да е цивилизационен избор, той не трябва да става, защото искаш нещо от съседна държава, допълни министърът. Както и останалите реформи, така и добросъседството трябва да се прилага на практика, а не само да се приемат и одобрят едни текстове, отбеляза Захариева.

Тя е запознала колегите си с двустранните разговори между София и Скопие и е изразила благодарност за усилията, които полага германското председателство на Съвета на ЕС и комисарят по разширяване.

Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова.

Това заяви по-рано днес пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди днешната онлайн среща на Съвета по общи въпроси, на който държавите от ЕС трябва да обсъдят предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания.

По думите й на този етап София не може да подкрепи преговорната рамка на Скопие за Еврочленство, тъй като от македонска страна не са изпълнени заложените в Договора за приятелство условия.

"Не е сега дебатът за започване или незапочване на преговори. Ние многократно сме изразявали позицията, когато сме обсъждали преговорната рамка, че докато не видим нашите притеснения в нея… Те са много прости, те са три неща основни – придържане към формулата за езика от 1999 г., после потвърдена 2017-а, пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава в целия преговорен процес, и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България", каза Захариева.

България продължава да бъде поддръжник на разширяването на ЕС и тук не става дума за извиване на ръце, заяви българският дипломат номер едно.

"Вицепремиерът посъветва съседската държава да не се отказва при първата трудност, която среща по пътя – одобрението на преговорната рамка. Тепърва предстоят трудностите, процесът не е лесен. България също мина по такъв път", каза още Захариева.

"Тогава, когато утихнат страстите, включително и в България, и се започне да се мисли не толкова емоционално, когато спрат да се придържат към изграждането на държава, основана единствено и само на антибългарската идеология – тогава ще получат много повече", коментира още Захариева.

"Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на друга държава, каквато за съжаление виждаме, че Скопие води. Ние сме държава, член на Европейския съюз", подчерта Захариева.

Министърът каза, че ще отиде в парламента и ще отговаря на поставените депутатски въпроси относно РС Македония, след като миналия петък участието й в парламентарния контрол бе отложено заради пътуване извън страната.

Днес в Брюксел вероятно няма да бъде одобрено начало на преговорите на Северна Македония с ЕС,

но надеждите са, че все още има шансове това да се случи през декември, пише вестник "Вечер".

На днешната среща на министрите по европейските въпроси на страните от ЕС в Брюксел най-вероятно няма да има позитивен изход за македонските стремежи за начало на преговорите да членство. Решение с България ще се търси през декември, пише изданието.

Новината от Берлин съобщи премиерът Зоран Заев в дебат, след като получи наградата за човешки права на фондацията "Фридрих Еберт", допълвайки, че разговорите с България ще продължат и в предстоящия период и надеждата е, че решение ще може да се намери още през декември, пише изданието.

Вероятно няма да получим добри новини от Съвета по общи въпроси в Брюксел, каза вчера Заев, добавяйки, че нямаме алтернатива за членство в ЕС и каквото и да се случи, ще продължаваме по европейския път, пише скопският вестник.

Заев в своето обръщение не спомена директно българската блокада, но посочи, че няма намерение да преговаря за правото на самоопределение.

"България вместо да блокира, да покаже истинско приятелство", пише в заглавие "Независен весник", като цитира лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Коалицията за обновление на Македония се противопоставя на промени в конституцията и иска признаване на македонското малцинство (в България), уважаване на македонската история и нейната специфичност.

Също така коалицията иска от Република България да не блокира европейското бъдеще на държавата, а да подкрепи и да покаже истинско приятелство между гражданите на двете държави, пише изданието, като цитира изявления на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски след среща на коалицията снощи.

Едно от решенията на коалицията е, че тя твърдо застава зад конституционната клауза за антифашисткия характер на народноосвободителната борба и остро се противопоставя на промените в конституцията, които ще означават отричане на антифашисткия характер на народноосвободителната борба, пише скопският вестник.

Проф. Андрей Пантев: Така македонците доказват, че са българи

Скандал с Македония, Заев обвини България

София и Скопие ще търсят общо решение

Каракачанов обяви има ли постигнато решение със Скопие

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Коментари 96
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

96 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 5 минути

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 22 минути

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 58 минути

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 2 часа

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 2 часа

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 2 часа

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 2 часа

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

<p>Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба за Алексей Навални</p>

Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба в памет на Алексей Навални

Свят Преди 2 часа

На 26 март Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 2 часа

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 3 часа

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия