41

Б ългарските граждани избират общински съветници, кметове на общини, кметове на райони - в София, Пловдив и Варна, и кметове на кметства. 

Изборният ден започна в 7:00 ч. и ще приключи в 20:00 ч., като може да бъде удължен до 21:00 ч., ако пред секцията има негласували избиратели.

На местните избори не се образуват секции и не се гласува в чужбина. На вота днес избирателите ще могат да гласуват само с хартиени бюлетини. В петък Централната избирателна комисия(ЦИК) реши гласуването във всички секции на местните избори в страната да бъде само с хартиени бюлетини.

Ето как гласуваме на изборите днес според последните указания на ЦИК: 

На места в страната днес се гласува с четири вида бюлетини- бюлетини за кмет на община, бюлетина за общински съветници, бюлетина за кмет на район и бюлетина за кмет на кметство. 

Бюлетината за кмет на община съдържа наименованието на общината, както и номера на изборния район. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на политическите формации, включително на местните коалиции, възможността за независим кандидат, както и „Не подкрепям никого“. Номерата на формациите се намират в средата на бюлетината, а в дясната ѝ страна се посочват трите имена на кандидата от дадена формация. 

Бюлетината за общински съветници съдържа номера и наименованието на общината, полета за номерата и наименованието на политическите формации, наименованието за местна коалиция, за името на независим кандидат, ако е издигнат такъв, както и опция „Не подкрепям никого“. Вдясно от имената и номерата на политическите формации има номера за гласуване по преференция. 

Бюлетината за кмет на район съдържа наименованието на общината, района, както и номера на изборния район. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на политическите формации, включително на местните коалиции, опцията за независим кандидат, както и „Не подкрепям никого“. Номерата на формациите се намират в средата на бюлетината, а в дясната ѝ страна се посочват трите имена на кандидата от дадена формация. 

Бюлетината за кмет на кметство съдържа наименованието на общината, кметството, както и номера на изборния район. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на политическите формации, включително на местните коалиции, опцията за независим кандидат, както и „Не подкрепям никого“. Номерата на формациите се намират в средата на бюлетината, а в дясната ѝ страна се посочват трите имена на кандидата от дадена формация. 

Гласуване

Избирателите се допускат един по един в избирателната секция от Секционната избирателна комисия (СИК), съгласно Методическите указания на ЦИК. 

Избирателят може да изрази своя вот само със знак „Х“ или „V“, поставени с химикалка, пишеща със син цвят. В параваните за гласуване има табло, на което са изписани имената и номерата в кръгче на кандидатите за съответния вид избор.

В помещението за гласуване избирателите трябва да заявят за кои избори искат да упражнят правото си на глас, след което да получат от СИК съответните бюлетини за видовете избори. 

Член на СИК откъсва по една хартиена бюлетина от кочаните с бюлетините за общински съветници и за кметове на община/район/кметство. Членът на СИК сгъва всяка бюлетина по начин, че горният ѝ край да опира в чертата под последното поле с квадратчето „Не подкрепям никого“, без да се закрива полето с номера на бюлетината в долния край и перфорацията над него, които остават видими, като местата за полагане на печатите от СИК остават от външната видима страна на бюлетината. След това сгъва още веднъж всяка хартиена бюлетина по същия начин, като номерът на бюлетината и перфорацията в долния край остават видими, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината. Поставя печат на гърба на всяка хартиена бюлетина и ги подава на избирателя. 

Избирателят застава зад паравана за гласуване, за да упражни своя вот. След като гласува, избирателят сгъва хартиените бюлетини и ги подава на член на комисията, който сверява дали номера върху всяка бюлетина съответства на номера в съответния кочан. След това, без да ги разгъва, задължително поставя втори печат върху гърба на всяка хартиена бюлетина.

Забранено е да се разгъва сгънатата хартиена бюлетина при поставяне на печата на гърба ѝ и при откъсване на отрязъка. Членът на СИК подава хартиените бюлетини на избирателя. Избирателят пуска бюлетините в избирателната кутия за хартиени бюлетини, подписва се в избирателния списък в съответната графа и получава документа си за самоличност.

Ако избирателят сгреши при попълването на хартиената бюлетина, той има право да поиска втора бюлетина, но само веднъж за всеки вид избор. Членът на СИК взема сгрешената хартиена бюлетина, без да я разгъва, и надписва върху гърба ѝ „сгрешена“.

Документите за самоличност, с които могат да гласуват избирателите

При гласуването избирателите удостоверяват самоличността си пред СИК с лична карта или личен (зелен) паспорт (само за родените до 31.12.1931 г. включително).

Не се допуска гласуване със свидетелство за управление на МПС или международен паспорт. 

Ако личната карта е с изтекъл срок, повредена или избирателят заяви, че е изгубена, унищожена, открадната или в процес на издаване, той трябва да представи на СИК оригинално удостоверение за издаване на лични документи, издадено от съответното районно управление на МВР. След като избирателят гласува и се подпише в избирателния списък, членът на СИК отбелязва върху удостоверението „гласувал в избирателна секция №… на 29 октомври 2023 г.“ и удостоверението се връща на избирателя. В случай че избирателят не представи удостоверение, същият не се допуска до гласуване.

Избирателите, граждани на друга държава членка на Европейския съюз гласуват с лична карта или паспорт и удостоверение за пребиваване. Техните имена трябва да са вписани в Част ІІ на избирателния списък, където СИК вписва личния номер, номера на личната карта или паспорт и номера на удостоверението за пребиваване и датата на издаване, посочена в него. Удостоверението за пребиваване се задържа от СИК докато избирателят гласува и се връща след полагане на подпис в избирателния списък.

Избирател с увредено зрение или затруднение в придвижването, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуване, може да поиска и да посочи придружител, който да го подпомогне при гласуването.

Допускането на избирател да гласува с придружител е по преценка на председателя на СИК. Избирателят не е длъжен да представи документ от ТЕЛК/НЕЛК. В случай, че представи документ с изтекъл срок, следва да се съобрази разпоредбата на чл. 101б, ал. 2 от Закона за здравето за удължаване на валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново експертно решение.

При гласуването СИК отбелязва в графа „Забележки“ на избирателния списък срещу името на избирателя трите имена и ЕГН на придружителя. Придружителят не се подписва в избирателния списък, но данните на придружителя се вписват и в Списъка за допълнително вписване на придружителите. След гласуването придружителят се подписва само в този списък и получава документа си за самоличност.

Когато увреждането не позволява на избирателя да се подпише, в полето за подпис, член на комисията отбелязва „гласувал“ и се подписва. Това обстоятелство се отбелязва в графата „Забележки“ на избирателния списък и в протокола на СИК. 

След приключване на гласуването списъкът за допълнително вписване на придружителите се подписва от председателя и секретаря на СИК.

Не могат да бъдат придружители членове на СИК, представители на партия, коалиция, инициативен комитет, застъпници, наблюдатели. Едно лице не може да бъде придружител на повече от двама избиратели.

Жалби и сигнали във връзка с гласуването

ЦИК публикува на страницата си телефони за контакт в изборния ден за подаване на жалби и сигнали във връзка с гласуването в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както следва: 0885 926 505 и 0885 613 507. 

Недействителни бюлетини

Ако избирателят покаже своя вот, заснеме вота си или представи хартиена бюлетина с несъответстващ номер на номера в кочана, тази бюлетина не се пуска в избирателната кутия. На избирателя не се дава втора хартиена бюлетина и не се допуска да гласува.

При заснет вот и показан вот СИК незабавно обявява хартиената бюлетина за недействителна и отбелязва това обстоятелство върху бюлетината и в графа „Забележки“ на избирателния списък. Хартиената бюлетина се унищожава с надпис „Недействителна по чл. 227 ИК“ (заснет вот) или „Недействителна по чл. 228 ИК“ (показан вот).

При несъответствие на номера на хартиената бюлетина с номер в кочана тази бюлетина се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа „Забележки“ на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 9 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 53 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта