1

О пасни игри в интернет застрашават здравето и живота на децата ни.

Момиче на 14 години беше спасено от полицията докато търсело скрито съкровище край мантинелата между платната на магистрала „Тракия”. Ръката на момче на 11 г. пък пострада сериозно, докато играло на предизвикателства. 

То приело предизвикателство в мрежата, което го накарали да сложи сол и лед върху ръцете си. 

Спасиха момиче на 14, момче в „Пирогов” след игри в интернет

Медиците заявиха, че през последните години броят на децата, озовали се в болница в тежко състояние след такива игри, расте.

Има ли как да предпазим децата си от опасностите в интернет?

"Дотук ни доведе генералният проблем, който съществува отдавна - нарушената връзка и комуникация в семейството и в училището", посочи пред NOVA PR експертът Ива Екимова.

Според последното проучване на Центъра за безопасен интернет 97% от българските деца използват глобалната мрежа. Почти всички те сърфират из виртуалното пространство всеки ден. 40% от тях пък имат публични профили във Facebook.

Най-застрашени от капаните, които мрежата крие, са българчетата на възраст между 8 и 14 години.

"Още преди да навършат 7 години, децата вече са в интернет. Родителят трябва в момента, в който даде в ръцете на детето си таблет или телефон, да проведе разговор с него", е мнението на Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет.

Той подчерта необходимостта от дигитално образование.

"То не е свързано с техника, а именно с поведението на децата в мрежата. Интернет е част от реалния им живот. На децата трябва да им се поставят задачи, които са им интересни”, обясни Апостолов.

Информация за рисковете в интернет всеки родител може да изтегли от „Националния център за безопасен интернет” и при опасно съдържание да подаде сигнал.

Вижте още:

Американски медии: Българче се самоуби заради играта „Син кит“

Първа жертва на играта „Син кит” в Румъния

Ужасяваща игра оставя мъртви деца

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@