227

П ротестиращи се събраха около сградата на Народното събрание, където днес бе ппанирано извънредното заседание по искане на БСП.

При първата регистрация на депутатите обаче не беше събран кворум. Само 78 депутати се регистрираха. Това накара председателят на парламента Цвета Караянчева да даде възможност кворумът да се събере за втора регистрация. В залата са депутати от БСП, ДПС и двама от ГЕРБ. От ВМРО изпратиха позиция, че няма да присъстват. При втората регистрация отново не беше събран кворум за провеждане на заседание.

На северния вход на парламента, откъдето влизат депутатите, има засилено полицейско присъствие. Продължават да стоят палатковите лагери, блокиращи движението на Орлов мост, на площад „Независимост” и пред Ректората.

Антиправителствени протести – ден 35

Заявени бяха протести на „Демократична България”, „Боец” и организиран от т. нар. „отровно трио”. Представители на „Боец”, начело с Георги Георгиев, вече скандират „оставка”. Някои от хората хвърлят по сградата на Народното събрание домати, а други яйца.

Кордон от полицаи оформи разделителна линия между парламента и протестиращите.

Според дневния ред депутатите първо трябваше да гласуват искане за нова актуализация на държавния бюджет заради кризата с коронавируса и средствата, които правителството отпуска за преодоляване на последствията от епидемията.

НС се събира извънредно в четвъртък

БСП настояваше премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Христо Терзийски да отговарят в парламента за насилието над журналисти, протестиращи и партийни активисти по време на Националната конференция на ГЕРБ.

Големият въпрос обаче бе дали ще бъде осигурен кворум за провеждане на заседание.

„ГЕРБ е една от най-демократично мислещите партии. Много е лесно да си хвърлим оставката и да отидем на избори през зимата, но това ще бъде за сметка на гражданите”, коментира депутатът от управляващите Александър Ненков преди началото на извънредното заседание на парламента.

„В Конституцията е ясно записано в чл.106 какво и как трябва да се управлява държавният бюджет. Само да припомня нелепата ситуация, в която изпада в момента БСП с тези две точки за дневен ред, които считаме, че са абсолютно нелепи. Първо, от гледна точка на това да задължиш Министерски съвет да внесе актуализация на бюджет при положение, че самият бюджет беше актуализиран до края на април, когато бяха дадени новите рамки с евентуално теглене на нов кредит, до който евентуално не се е стигнало, както и натрупване на дефицит до 3,5 млрд. лв. Следователно ние вече минахме през този период. От там нататък Министерски съвет е този, който преценява дали и кога ще трябва да внесе актуализация на бюджета”, продължи Ненков.

„Що се касае до втората точка от дневния ред, която колегите от БСП са внесли за партийно мероприятие на ГЕРБ. Извинявайте, но по тази логика на наше партийно мероприятие, където определено имаше хора, които бяха казали самите те на полицията, че им е платено, това си е криминално деяние, представяте ли си парламентът да бъде разследващият орган, който да определи кой, как и по какъв начин е нарушил закона”, посочи Ненков.

Народните представители от ВМРО обявиха, че няма да участват в насроченото от Корнелия Нинова заседание на парламента.

„Не желаем да бъдем фон във вътрешнопартийните битки за избор на лидер в БСП, не желаем да поощряваме доказаната нечистоплътност на тази партия при употребата на институциите в частна полза”, посочиха в позиция от ВМРО.

„Изобщо няма да коментираме нежеланието на вносителите да се запознаят с Конституцията, в която са се клели, и която определя като изрично правомощие на Министерски съвет внасянето на Закон за държавния бюджет”, допълват от ВМРО.

Според тях забележимо е желанието на БСП за флирт с протестиращите, които, водени от собствените си политически амбиции и антагонизъм, системно нарушават обществения ред и посягат на изконни човешки и граждански права на инакомислещото мнозинство.

„Не желаем да даваме допълнителна трибуна на и без това медийно доминиращите тези на този „революционен авангард”, който съвсем по ленински иска да ни освобождава от нещо и разнася ковчези и бесилки. Нееднократно сме казвали, че сме чули посланието на необременените и желаещи позитивна промяна в много посоки хора и отговорно ще поставим това в дневния ред на институциите - без популизъм и желание за дребни дивиденти”, заявяват от ВМРО.

„Ние не оценяваме престоя си във властта по това дали в следващия парламент ще вкараме повече или по-малко депутати. Трябва да се свършат реални неща за хората и за бъдещето на нацията. Дезертирането от позиция не е в стила на ВМРО”.

„Основната политическа цел на хората, които превзеха протеста и се представят за политическа алтернатива, въпреки тежкото си политическо минало, е в разрез с всичко, което ВМРО отстоява”.

„Борисов продължава дългогодишната си практика да унижава парламента, да неглижира суверена, защото парламентът е представителство на суверена. Това е абсолютен позор”, заяви Христо Иванов от „Да, България”, който присъства на протеста пред сградата на Народното събрание.

„ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх”, обяви на брифинг след проваленото заседание на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. „И ние, и протестиращите искаме прозрачност и борба с корупцията. Днес имаме поредното доказателство за диктатура в държавата”.

Нинова смята, че вече има и институционална криза, а държавата е парализирана.

Лидерът на БСП обвини управляващите в липса на ясно за това как ще бъдат похарчени отпуснатите в последните седмици пари от бюджета за справяне с кризата, породена от коронавируса.

БСП превърна днес Народното събрание в разкалян терен за своите вътрешно-партийни избори. Това заявяват в своята позиция от НФСБ.

"За пореден път Корнелия Нинова използва трибуната на най-висшия законодателен орган за собствени политически цели, в опита си да набере преднина пред останалите кандидати в борбата за това кой да оглави социалистическата партия".

"Затова цялата отговорност за проваленото заседание днес е на Нинова, която не успя да събере дори собствената си парламентарна група –  пристигнаха 63-ма от общо 78 народни представители на левицата", казват депутатите от НФСБ.

"Напомняме на Корнелия Нинова, че Парламентът е институция, призвана да взима решения по националните и обществени проблеми и не може да бъде използвана за нечия вътрешна употреба.

Депутатите на НФСБ няма да участват по никакъв начин в личната й битка за власт. Народният представител е длъжен да участва в работата и редовните заседания на Народното събрание. Но не и - в  личната вътрешно-партийна битка на един провален лидер. А днешното заседание беше точно това.

 Ние имаме ясна и последователна законодателна програма и ангажименти, които сме поели пред нашите избиратели, и работим за тяхното изпълнение. Така разбираме работата си", заключват в позицията си НФСБ.

Коментари 227
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

227 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 3 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 3 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 4 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 4 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 5 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 6 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 6 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 6 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 6 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 7 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 7 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 7 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 7 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 7 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 7 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове