8

Д вамата шефове в Районната здравно-осигурителна каса към момента не са дали официални обяснения за намерените у тях пари. Това казаха адвокатите им Зоя Тошкова и Стефан Левашки в „Здравей, България” по NOVA. Пред защитниците си обаче обвиняемите заявили, че нямат представа как парите са се озовали у тях.

Те са обвинени, че са източили 1,1 млн. лева чрез аптеки-фантоми и фалшиви рецепти. Миналата седмица бяха арестувани с подкуп от 50 000 лв. 

Съдът в Пловдив остави за постоянно в ареста Иван Деспотов и Влади Манев, които заемат ръководни длъжности в РЗОК. Другите двама, замесени в схемата - аптекарският бос Николай Александров и социално слабият Димитър Йотинов, на чието име са регистрирани аптеките-фантоми, бяха освободени срещу парична гаранция.

„В материалите по делото не се споменава сумата от 1,1 млн. лева. Деспотов има обвинения за източени 178 000 лева чрез документна измама и получаване на подкуп в размер на 47 000 лева”, обясни адвокат Тошкова.

Тя подчерта, че предполагаемата престъпна схема е действала от две години. Самият Николай Александров пък заявил, че е работил с Деспотов общо около шест месеца.

Арестуваха служители от Здравната каса заради корупция в Пловдив

„Никъде няма подпис на клиента ми. Длъжността му не е била такава, не е имал достъп до информация за пациенти и протоколи, за да може да я предава на някой друг”, категорична бе Тошкова.

Според нея не е възможно Деспотов и Манев сами да са източили таква огромна сума от НЗОК.

„Надявам се разследването да стигне докрай и да се разкрият и други замесени, ако има такива”, каза още защитникът.

Междувременно стана ясно, че част от пациентите, на които фиктивно са били изписвани скъпоструващи лекарства, изобщо не са се нуждаели от такива и не са им били поставяни тежки диагнози.

Обвинените в престъпна корупционна схема висши служители на Здравната каса в Пловдив могат да обжалват решението пред Апелативния съд, като заседанието ще се състои на 17 май от 10.30 ч.

Директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ Иван Деспотов и неговият колега Владимир Манев бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция на 9 май на една от улиците в центъра на Пловдив. В автомобилите, с които са били двамата, беше намерена крупната сума от 50 хил. лв. Бяха им повдигнати обвинения за документни престъпления и за подкуп в особено големи размери.

Корупционната схема е действала чрез фиктивни аптеки,

посредством които са теглени пари от НЗОК за скъпоструващи лекарства за лечение на хепатит. В престъпната схема са участвали още собственикът на аптеки Николай Александров и човек, който е социално слаб и на чието име са регистрирани три търговски дружества с лиценз за аптечна дейност, чрез които е източвана Здравната каса.

След направени самопризнания, собственикът и подставеното лице са освободени под гаранция – за Николай Александров 20 хил. лв., а за другия обвиняем – 3000 лв. За повдигнатите обвинения на другите двама, които днес Окръжният съд остави в ареста,

Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 години за взимане и даване на подкуп

в особено големи размери.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@