5

Д -р Дечо Дечев е избран за управител на НЗОК, предаде БГНЕС.

За неговата кандидатура гласуваха 124 народни представители от обща 125. 1 гласува "въздържал се".

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави д-р Дечев и заяви, че той може да разчита на неговата подкрепа.

Дечо Дечев се заканва да оптимизира разходите за лекарства, особено в онкологията. Идеята е всички потребители на системата да получават еднакво финансиране. Планира се и пациентът сам да контролира средствата за лечението си, като на три месеца получава отчет от НЗОК.

Според Дечо Дечев трите структури, които разрешават лечение в чужбина, трябва да се обединят в една – въпрос, който се дискутира от години.

Комисия избра Дечо Дечев за шеф на НЗОК

Шефът на НЗОК подаде оставка

Скандалът с дълговете на НЗОК се заплете

НС прекрати мандата на шефа на НЗОК

"Той ще отговори на огромните очаквания на българското население да се справи с една много сложна система в един много труден момент. Той познава лошите неща в нашата система. Това му дава шанс да намери правилните решения за нейното подобряване", каза министър Ананиев.

"Д-р Дечев познава проблемите и аз съм убеден, че той ще ги реши. Системата се намира в трудно положение и се нуждае от промяна... Успех доктор Дечев", добави още здравният министър.

Днес в пленарна зала Хасан Адемов от ДПС каза, че ще подкрепят кандидатурата на д-р Дечев, защото неговият профил е свързан със сериозна експертиза. Той побърза да отбележи обаче, че това доверие е доверие в аванс, защото те все още не са убедени, че концепцията, която е заложил Дечев по време на изслушването в комисията по здравеопазването, може да бъде реализирана от сега управляващо мнозинство.

Георги Йорданов от "БСП за България", обръщайки се към Дечев каза, че няма да подкрепят неговата кандидатура. ”И ние няма да подкрепим Вашата кандидатура, не защото се съмняваме във Вашите лични качества, причината е, че постът на управител на НЗОК е обезвластена”, каза Йорданов. „Парламентарната група ще упражни своето право да не гласува”, уточни Георги Михайлов "БСП за България".

Точно преди месец на 20.06.2018 парламентът освободи управителя на НЗОК. Тогава със 109 гласа „за“, 72 „против“ и 30 „въздържал се“ НС прекрати предсрочно мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) проф. Камен Плочев. Дечо Дечев бе единственият кандидат. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@