6

В исшият съдебен съвет открива процедурата за избор на нов главен прокурор. Мандатът на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година.

"Изборът на главен прокурор е мандатна дейност. Това няма да е нито за първи, нито за последен път. Обществото се вълнува, защото става въпрос за справедливостта у нас. Новият главен прокурор трябва адекватно да участва в много сериозни разговори за състоянието на правовата държава в ЕС. Много е важно кой ще застане на този пост", заяви в студиото на "Здравей, България" по NOVA бившият правосъден министър Маргарита Попова.

Тя допълни, че наследникът на Цацаров ще се избира по старите правила. По думите й няма как да отпадне правомощието на главния обвинител да упражнява методическо ръководство върху дейността на останалите прокурори. 

Съгласно конституцията главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.  Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. 

Стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@