3

Д епутатите ще изберат нов председател на 47-ото Народно събрание по време на редовно заседание от 9:00 часа. Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента, публикувана на интернет страницата на институцията. 

Проекторешението за  приемане на процедурни правила за избор на председател на 47-то НС, е с  вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ- СДС).

Никола Минчев бе отстранен предсрочно от поста миналата седмица.

Според предложението на Атанасова номинации могат да направят парламентарно представените политически групи, регистрирани в 47-я парламент, както и народни представители. Гласуването е явно, по азбучен ред на претендентите за поста и се извършва чрез компютъризираната система.

За избран се счита този, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати, предвижда предложението. Ако няма избран, се провежда второ гласуване, в което участват първите двама номинирани, събрали най-много гласове.

За председател на НС се смята този от тях, получил по-голям вот.

В проектопрограмата за седмицата е предвиден проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

До избора на нов председател на парламента се стигна, след като на 16 юни  Никола Минчев бе предсрочно освободен като председател на Народното събрание със 125 гласа "за".

"Против" освобождаването му бяха 113 депутати от „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Демократична България“ и петима независими.  Един народен представител от „Продължаваме Промяната“ се въздържа.

Искането за оставката на Минчев бе внесено ден по-рано с подписите на 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Сред мотивите са посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Трима председатели на парламента са били освободени предсрочно след 1991 г. 

През последните 30 години трима председатели на парламента са били отстранени предсрочно от поста. Това са председателите на 36-ото Народно събрание – Стефан Савов, на 39-ото Народно събрание – Огнян Герджиков, и на 44-ото Народно събрание – Димитър Главчев.

Стефан Савов, председател на  Демократическата партия от коалиция СДС, е избран за председател на 36-ото Народно събрание на 4 ноември 1991 г. след тайно гласуване – със 130 гласа „за“ и 104 „против“.  Като свой принцип той обявява – „Повече дела, по-малко думи“. На 23 юли 1992 г. по искане на БСП се провежда гласуване за предсрочното му освобождаване от поста с мотива, че като председател на Народното събрание не само не съдейства за изграждането на България като демократична, правова и социална държава, но и пречи на това. От присъстващите 230 депутати 115 гласуват "за", а 112 - "против" при необходими 116 гласа за освобождаването му. 

На 17 септември 1992 г. е внесено ново искане за освобождаването му от поста, подписано от 82 народни представители - 23 от ДПС и 60 от БСП, с мотива, че като председател на парламента Стефан Савов не проявява еднакъв подход и толерантност към всички народни представители. Друг мотив е, че при постъпването на проектозакони дава приоритет на внесените от ръководената от него Демократическа партия и поведението му в парламентарната зала вместо да води до установяване на порядък и нормално протичане на работния процес, създава конфронтация и по този начин се губи ценно парламентарно време.

На 22 септември 1992 г. ДПС иска писмено първа точка в дневния ред на 23 септември 1992 г. да бъде гласуването за отстраняването на Стефан Савов като председател на парламента, но СДС отказва с мотива, че първо трябва да се приемат законите. Същия ден е проведено заседание на Координационния съвет на СДС, което Стефан Савов напуска, заплашвайки, че ще подаде оставка, след като се почувствал предаден от съюзниците си от СДС. Скандал възниква и в парламента за това дали да се гласува тайно или явно поисканата оставка на председателя на Народното събрание.

На 24 септември 1992 г. в началото на пленарното заседание Стефан Савов подава оставка, посочвайки в края на речта си, че това, което се случва в пленарната зала през последните два дни е в нарушение на Правилника на събранието и противоречи дори на Конституцията на страната. „Всичко тече, всичко се променя“ – е фраза от неговото изказване.

Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков е предложен за председател на 39-ото Народно събрание от коалиция "Национално движение Симеон Втори" (НДСВ). Той е избран на 5 юли 2001 г. с 213 гласа "за", 17 „въздържал се“ и без нито един против.  На 3 февруари 2005 г. 112 народни представители от парламентарните групи „Коалиция за България“, ОДС, СДС, „Новото време“, „Народен съюз“ и независими депутати внасят в деловодството на парламента искане за предсрочното му освобождаване. Основните мотиви са, че Огнян Герджиков е участвал в провеждане на политическо решение на ръководството на НДСВ за неучастие в работата на Народното събрание, с цел да няма парламентарен контрол, връщал е актуални въпроси и питания към министър-председателя и министрите по политическа целесъобразност в тяхна услуга, поставяйки Народното събрание в подчинение на изпълнителната власт в нарушение на конституционния принцип за разделение на властите и взаимодействие между тях, не е осигурявал изпълнението на решенията на Народното събрание за присъствие и отчет на министрите и министър-председателя и е ръководил администрацията на Народното събрание в нарушение на парламентарния правилник. На 4 февруари 2005 г. със 119 гласа "за", 114 "против" и 1 "въздържал се" Огнян Герджиков е освободен предсрочно от поста председател на парламента.

Димитър Главчев

На 19 април 2017 г. Димитър Главчев от партия ГЕРБ е избран за председател на 44-ото Народно събрание със 157 гласа „за“, 81 „въздържал се“ и без нито един против.

На 31 май 2017 г. от БСП внасят искане за оставката на Главчев от поста председател на Народното събрание с мотиви за системно превишаване на правата, системно неизпълнение на задълженията му, грубо нарушаване на правилника за работа на парламента, за допускане на език на омразата в пленарната зала, както и за неефективна работа на парламента. Искането за оставката му е отхвърлено на 1 юни 2017 г. със 118 гласа "против" от мнозинството на парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединените патриоти".  За оставката му  гласуват 114 депутати от парламентарните групи на "БСП за България", ДПС и "Воля".

На 16 ноември 2017 г. Парламентарната група "БСП за България" внася в деловодството на парламента 88 подписа за предсрочното освобождаване на Главчев от поста. Подписката за оставка на Главчев е подкрепена и от депутати от ДПС с мотива, че той няма моралното право да бъде председател на Народното събрание. Действията на депутатите от БСП са в отговор на отстраняването на председателя на партията Корнелия Нинова от едно заседание и на Антон Кутев за две.

На 15 ноември 2017 г. председателят на БСП Корнелия Нинова е отстранена по време на заседание на парламента от председателя на парламента Димитър Главчев, докато чете декларация от името на Парламентарната група „БСП за България“ във връзка с отказа на мнозинството в парламента да бъде изслушан министър-председателят Бойко Борисов за думите му от 12 ноември 2017 г., че "в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници, хора, които наричат българите дебили". Отстранен е и заместник-председателят на Парламентарната група "БСП за България" Антон Кутев, защото е поискал оставката на председателя на парламента.

На 16 ноември 2017 г. депутатите от "БСП за България" напускат пленарната зала до оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и заявяват, че ще участват само в три заседания - за гласуването на оставката на Димитър Главчев, за обсъждането и приемането на бюджета на държавата за следващата година и за вота на недоверие към кабинета.

На 17 ноември 2017 г. Димитър Главчев депозира в деловодството на Народното събрание оставката си като председател на парламента. След 15-минутна почивка по предложение на Парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева е избрана за нов председател на парламента със 138 гласа "за", 3 "против" и 71 "въздържал се".

В 19.10 ч. в сряда, депутатите ще се съберат отново за извънредно заседание, на което ще гласуват вота на недоверие.

Във вторник близо 8 часа народните представители обсъждаха вота на недоверие към правителството с премиер Кирил Петков.

Причината за късния час е, че трябва да минат 24 часа след дебата.

Вносители на вота са ГЕРБ-СДС, те имат 67 депутати. Против правителството са също и от ДПС, ИТН и „Възраждане“, или общо 125 гласа. Управляващите събират общо 115 гласа – „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими, отцепили се от ИТН.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 8 минути

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 2 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 3 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 3 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 3 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели