42

„Институциите в България са приведени в състояние на будна кома. Те не работят и това е дълбоката причина за всеки един скандал”, заяви пред NOVA съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

Според него премиерът Бойко Борисов носи лична отговорност за институционалния срив.

„Костинброд си го предвижда Борисов лично. Виждате, че от началото на този мандат и преди това всяка седмица има скандали. Когато толкова много гърмят  бушоните, хората, които разбират от електрически системи казват, че проблемът е в системата”, посочи Иванов. „Ако Борисов е допуснал нещо, това е срив на институциите”.

„ГЕРБ доказват, че не могат да продължат да управляват. Те не могат да прокарат нито едно решение. В момента всичко, което правят, се превръща в скандал. Независимо от това как ще завършат евроизборите ние ще отидем на предсрочни парламентарни избори, защото Борисов докара страната до състояние на неуправляемост”, каза Иванов.

„Като започнем от „Апаратаментгейт” – става дума, че ние имаме КПКОНПИ, която основна задача ѝ е да проверява имотното състояние на политиците за корупционни индикации. Тя трябваше да разкрие този скандал. Тя има над 10 млн. годишен бюджет за тази работа. Затова казвам, че Пламен Георгиев моментално трябва да подаде оставка”, подчерта Иванов.

„Срамувам се от това, което правим за България днес. Мога да ви дам пример. Пламен Георгиев щял да се връща на работа в КПКОНПИ, Този човек трябва моментално да си подаде оставката заради това, че не разкри „Апартаментгейт”. Той доказа ,че не си върши работата. Превърна се в следващия Филип Златанов и трябва моментално да си подаде оставката”, категоричен е Иванов.

Той цитира информация на „Биволъ”, според която от партидата на главния прокурор Сотир Цацаров в Имотния регистър е изчезнала една сделка: „Ако това се потвърди – страхотен срам”.

Иванов определи като пародия поръчаните проверки от главния прокурор на хора, заемащи висши държавни длъжности.

„Това е абсолютна пародия. ДАНС трябва да проверява тези неща текущо. Има структура в ДАНС, която се нарича „Финансово разузнаване” и това им е работа. Не трябва главният прокурор, когато реши да си направи пиар в края на мандата си, след 7 години абсолютно нищо неправене, да се сети да им възложи да си свършат работата веднъж. Не очаквам да излезе нещо извън поредната заготовка от това нещо, защото институциите не работят. Те трябва да работят всеки ден, а не да правят пиар, когато на едно или друго политическо тяло му дойде до акъла да го организира това нещо”, заяви съпредседателят на „Демократична България”.

По отношение на консултациите при президента за избор на нов главен прокурор, които станаха повод за задочен спор между премиера и Румен Радев, Иванов коментира:

Борисов пак не е разбрал как стоят нещата. Има решение на Конституционния съд, което обяснява, че  преценката на президента е чисто политическа за това дали да подпише указа за предложението, което ще дойде към него от ВСС. Той е напълно в правото си преди да е започнала процедурата да обяви условията, на които трябва да отговаря кандидатът, който той ще подкрепи политически, защото става дума за политическо решение. В този смисъл аз съм призовал президентът да обяви предварително какви характеристики трябва да има кандидатът.

„Трябва да кажа, че не съм особено оптимистично настроен по отношение на тези консултации. Те не са противоконституционни, но едва ли ще имат някакъв особен ефект”, добави Иванов.

Биофермерът Албена Симеонова, която е третият кандидат в листата на „Демократична България”, пък заяви, че нейната основна кауза, ако бъде избрана за евродепутат, ще бъде промяна на общата селскостопанска политика.  

„Аз съм биофермер от едно плевенско село и произвеждам здравословна храна без пестициди, химически торове и ГМО”, посочи Симеонова. „Онова, което бихме искали да променим, е общата селскостопанска политика. В момента 500 млн. европейци, включително вие, плащат всяка година по 114 евро за тази политика. А как се разпределят те в България? Повече от 80% от тези средства отиват в по-малко от 3% към фермерите. Те не живеят в селата. А в големите градове. Говоря за едрите зърнопроизводители. Тези пари трябва да отиват при малките и фамилните фермери”, смята Симеонова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@