20

П равителството предлага на Народното събрание да приеме проекта за инвестиционен разход за нова бойна техника и нов тип боен самолет.

Инвестиционният проект предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времевият интервал за неговата реализация е 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лева с ДДС.

Инвестиционният проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ предвижда придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1 милиард и 800 милиона лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем бойни самолета. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск,

става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година, който правителството одобри и предложи на Народното събрание да приеме.

Основните проблеми са свързани с липсата на военнослужещи, достигнала 20%

от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски, недостатъчното ресурсно осигуряване, затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ПАРАДА ЗА ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В СОФИЯ

В доклада се посочва, че усилията на ръководството на Министерството на отбраната през 2018 г. ще бъдат концентрирани в изпълнение на дейностите по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020, реализация на разчетите в приетия Национален план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 г и др.

До месец внасят проектите за модернизация на армията

Противник на доброволната казарма: Откъде ще дойдат средствата?

Каракачанов се сблъска с абсурда в армията

През 2017 г. във въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в осем мисии и операции зад граница. Общият брой военнослужещи, включени в планираните ротации през годината, е над 900, което е повишение от около 19 %.

Авиатори: Авиационната мощ на страната е сведена до критично ниско ниво

Защо няма войници за българската армия

Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника.

В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@