175

П оредният случай на непровокирана агресия в българско училище е факт. Този път жертва е учител в град Садово, след като ученици нападнаха и пребиха преподавателя.

Трима 17-годишни възпитаници на Професионалната гимназия по селско стопанство нападнали учителя по английски език.

Удряли го с дървен кол и юмруци по главата.

Инцидентът е станал във вторник преди обяд. По време на четвъртия час група от трима ученици започват да отварят вратите на кабинетите на първия етаж в училището. Нарушават дисциплината и една от учителките, която не може да се справи с хулиганите, търси съдействие от зам.-директора на училището.

Нападение над ученик пред погледа на преподавателя

Момиче би съученичка, блъска главата й в чина

Кабинетът на колегата ѝ по английски език се намира до нейния и мъжът, Антон Велков, излиза, за да помогне на колегата си да овладее ситуацията. Учениците първоначално се успокояват и тръгват към кабинета на зам.-директора, когато единия от тях намира дървен кол и удря учителя Велков по главата.

„Колегата е откаран в болница с хематом. Прегледан е и е пуснат за домашно лечение. Той е в добро състояние. Засега не е казал, че няма да се върне на работа”, каза в предаването „Здравей, България” по NOVA Димитър Йорданов, който е директор на Професионална селскостопанска гимназия.

Учениците са задържани от полицията

съобщи директорът. Той добави, че ще направят всичко необходимо да се изяснят всички причини за случилото се и въпросният ученик да понесе наказанието си.

Трите момчета нямат криминални регистрации. „Не съм разговарял с родителите им все още. Децата са от ромски произход. Родителите работят”, сподели директорът.

Според родителите на хулиганите учителят сам е провокирал агресията у децата.

„За да го направи това нещо, може нещо да му е казал или да го е ударил. Той без няма нищо не може да го удря. Аз си знам детето”, заяви пред камера майката на едно от момчетата.

Още по темата вижте във видеото горе.

Главният секретар на МВР Младен Маринов също коментира случая в „Здравей, България“: „Младежите са задържани за срок от 24 часа. Това е един симптоматичен случай за обществото ни. Интересното е, че

едно от момчетата е на 19 години, два пъти е повтарял учебни години, но сега е в 12 клас.

Лицето, което реално е извършило удара е в 10 клас и е 17-годишен. В момента се подготвят документите за доклад към прокуратурата за лека телесна повреда по хулигански подбуди. Става дума за хулиганство.

Да, този път извършителите са от ромски произход, но има случаи, когато и български деца нападат учители. Агресията в училище поражда впоследствие агресия на улицата, агресия и в дома“.

Той уточни, че макар лицето извършило удара да е на 17 години, щом осъзнава какво е извършил, той носи наказателна отговорност. Експериза трябва да докаже дали момчето е осъзнавало какво върши.

„Започнало е бързо производство, което ще приключи в рамките на седем дни,

срещу учениците, нападнали и били учител в Садово. Едно от лицата е непълнолетно – то е на 17 години”, каза в предаването „Здравей, България” говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@