41

Ж ена от крайпътно заведение твърди, че е видяла избягалия вчера затворник Борис Иванов, познат като Басри, да слиза от луксозен автомобил.

„Излизам и поглеждам – „Фолксваген”, голяма, здрава лимузина, един човек слиза, просто поведението му неадекватно. Единственото, което ми се наби в очите е, че е със синя риза”, разказва жената пред NOVA.

Ето как рецидивист се измъкна от затвора в Пловдив

Защо чистачка гони бегълците от Софийския затвор

Избягалият рецидивист Пелов - застрелян в Ботевград

Басри e излежавал 13-годишна присъда за блудство и грабежи. Преди дни той бил преместен в общежитие с облечен режим, след като изтекъл половината от срока на присъдата му.

При бягството му останалите трима затворници на работния обект се опитали да го заловят, но не успели. Те имали дни до изтичането на присъдите им. Сега не са на работа и ще бъдат наказани. По принцип всеки два работни дни намаляват присъдата с ден.

Пред охранителя на обекта Басри заявил, че отива да остави чантата, която носел в кола, след което побягнал.

„Не става дума за бягство от затвора, а за отклоняване от външен работен обект на лишен от свобода”, коментира Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието. „Ако успеем да култивираме в тях някаква любов към ръководителите на затворническата администрация и те да осъзнаят добре, че с тези свои отклонявания ни причиняват големи проблеми, може би ще го решим този проблем. Това в рамките на шегата”, добави Проданов.

В момента Ловеч е блокиран от жандармерия, преминаващите автомобили се проверяват, в издирването се включи и хеликоптер.

През  миналата година са станали 8 бягства от затворнически общежития с облекчен режим, обясни пред NOVA Тихомир Безлов от Центъра за изследванията на демокрацията. Всички избягали са заловени.

„8 човека от 800, които са в този лек режим – общежития плюс външна работа. Това е 1% отклонение. Вижда ми се значим процент”, посочи Безлов. Той подчерта, че от началото на тази година са станали 5 такива бягства, като четиримата избягали преди Басри са заловени.

Безлов повдигна и въпроса как точно се избира кой затворник да бъде изпратен в общежитие с облекчен режим и посочи, че сред задържаните лица, на които е била давана тази привилегия, са емблематични за криминалния свят имена, като Димитър Желязков - Митьо Очите и Васил Маникатов.

По думите на Безлов, решението кой затворник ще бъде на облекчен режим се взима от комисия, съставена от психолози и социални работници. На теория се избират хора с добро поведение, за които е преценено, че не представляват опасност и не са агресивни. Доносничеството също се премира.

Вътре в затворите обаче има криминални лидери, които управляват паралелно с администрацията, допълни експертът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@