20

Н икой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция.
Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев днес при откриването на Годишната конференция на началника на отбраната, предаде БТА.

Темата на двудневния форум тази година е "Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона".

"България е суверенна държава и всички решения за предприемане

и конкретни действия в областта на отбраната се вземат от българското правителство и Народното събрание, каза Янев.

Министър Янев каза още, че днес регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война.

"Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело,

решително и националноотговорно", посочи Янев. Той припомни, че в рамките на засилените консултации с НАТО и съюзниците в последните дни няколко пъти е коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на Източния фланг на Алианса и нашия принос към него. Министър Янев заяви, че за него като политик и държавник основната движеща сила мотивираща неговите решения е защита на националната сигурност и на българските национални интереси.

"Случващото се около границите на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност

и има значително негативно отражение върху нашата национална сигурност", каза министър Янев. "Концентрирането на руски войски в непосредствена близост до границите с Украйна нагнетява напрежението, повишава несигурността и дава стратегическо предимство на Москва за постигане на своите политически цели в духа на реалната политика. Продължава тенденцията за трайна промяна в стратегическия баланс на силите в района на Черно море", посочи още министърът.

Стефан Янев каза, че въпросът пред всички нас е не само как концепцията на НАТО за възпиране и отбрана

в Евроатлантическата зона ще рефлектира върху развитието и адаптирането на българските въоръжени сили към новата реалност, но и как България може да осигури принос за нейното изпълнение. Той отбеляза, че в тази връзка има два взаимно свързани ключови процеса. Единият е активното участие на Министерството на отбраната (МО) в консултациите за вземане на решения в НАТО, включително и в процеса по разработването на новата стратегическа концепция на Алианса. След военно-техническите анализи и дискусии в различни комитети и работни групи на Алианса идва ред на важните политически решения и поемането на политическа отговорност. Затова точността и обективността на военните оценки и на изразените национални позиции в НАТО са изключително важни, каза министър Янев.

Вторият процес е свързан с развитието и поддържането на способностите на въоръжените сили

- от него пряко зависи тяхното състояние и готовност за използване. Нашите анализи показват, че в състоянието на въоръжените сили се наблюдава известно подобрение, но все още са налице сериозни дефицити, които предизвикват ограничение в готовността на силите и в сроковете и обема на изпълняваните задачи, каза министърът.

Министър Янев посочи, че политическото ръководство на МО вижда необходимост в съсредоточаване на усилията в пет приоритетни области

- хората в отбраната, изграждане и развитие на отбранителните способности, военнообразователна система, иновации и развойна дейност, повишаване на административния капацитет, нормативна и подзаконова нормативна уредба.

Министърът заяви, че ще бъдат предприети мерки за преодоляване на големия брой вакантни длъжности

за военнослужещи и за привличане на служба на качествен личен състав. Предвижда се актуализиране на възнагражденията и на социалния пакет, както и усъвършенстване на подходите при управление на човешките ресурси, каза Янев. Той добави, че още в рамките на този бюджет ще бъдат осигурени финансови средства за стартиране на конкурси едновременно за всички вакантни войнишки длъжности.

За развитието на адекватни способности чрез ускорено превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили, министърът посочи, че предстои разработването на инвестиционен план-програма до 2032 г. Янев каза, че той и неговият екип ще направят всичко възможно още през тази година да бъде възобновено изпълнението на проекта за новите бронирани машини на Сухопътните войски.

Стефан Янев каза още, че ще направи всичко възможно поетият от България ангажимент към съюзниците

за постигане на разходи за отбрана от 2 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП) до 2024 г., да се случи във възможно по-кратък срок. По думите на Янев с изпълнението на тези приоритетни области, наред с реализирането на заложените цели и приоритети във вече изпълняващите се стратегически документи, системата за отбрана и въоръжени сили навлиза в качествено нов етап на растеж.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза на конференцията, че концепцията на НАТО за възпиране

и отбрана в Евроатлантическата зона поставя нови предизвикателства и пред въоръжените сили на съюзниците, както по отношение на тяхната роля в реализирането на концепцията, така и по отношение на техните отбранителни способности и нива на готовност. Колективната система за сигурност не означава, че страна членка на Алианса може да осигури своята отбрана за сметка на разходите на другите съюзници. Принципът е солидарност, солидарност в разходите за отбрана съгласно БВП на страните, както е прието минимум до 2 процента от БВП, посочи адмирал Ефтимов.

Министърът на отбраната Стефан Янев още каза, че с представители на Държавния департамент на САЩ,

който са в София, вероятно ще се обсъди и темата дали американски военни могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. 
Янев каза, че на срещата с американските представители ще разговарят по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни в отбраната.

"Вероятно ще имаме комуникации по темата дали американски елементи, сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това е нормален разговор, но решенията ще се вземат след истинските разговори на военно-техническо ниво", каза министърът. Т.е на това ниво може би ще стане въпрос, че има възможност, готовност, но след като се направят необходимите разговори на военно-техническо ниво напред във времето ще се вземе подходящото решение, каза министърът. Той добави, че в алгоритъма на взимане на решения предстои среща на министрите на отбраната от НАТО и след това ще има хоризонт за военно-техническите разговори.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 5 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 12 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 12 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията