7

Ш офьори на линейки, фелдшери и медицински сестри от цялата страна се събраха на национален протест на паркинга на "Княз Александър Батенберг" с искане за адекватни условия на работното си място. Движението в района беше затруднено.

Протестиращите развяха българския трибагреник и носеха транспаранти, които гласяха "Господа депутати, Спешна помощ е в клинична смърт!", "Не губете фелдшерите! Без нас сте загубени! Оценете ни навреме!".

Медиците от спешната помощ излизат на протест заради ниско заплащане

Източник: БГНЕС

Председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов каза, че

днешният, пореден, протест е един сигнал към управляващите. "По този начин, както са го подкарали, след година, две няма да има спешна помощ в страната. Тя е част от националната сигурност и Тома безхаберие, което те проявят години наред, при положение, че липсват над 2000 души в системата, от работещите над 50% са пенсионери в доста напреднала възраст, млади хора, поради лошите условия на труд, поради ниското заплащане не желаят да идват да работят, и ние се опитваме да сигнализираме властта за пореден път, че България ще остане без спешна медицинска помощ", заяви той и изрази надежда властимащите да чуят техните искания.

Митов добави, че всеки ден има срещи и разговори с политиците. Той е категоричен, че постоянно се дават обещания, но има абсолютно бездействие. "И вчера, и онзи ден, и среща в министерството, миналата седмица стартираха в цялата страна тези протести... За най-голямо съжаление, чуваемост няма", каза още той и посочи, че поради тази причина ще направят и автошествие около Народно събрание, за да бъдат чути.

Източник: БГНЕС

Председателят на синдиката обясни, че ако ситуацията не се подобри, българите могат да чака с часове, за да им бъде оказана помощ.

"При положение, че сме най-бедната нация, с най-ниска продължителност на живот, с най-голяма заболеваемост, това е абсолютно недопустимо", заяви още Митов и допълни, че е крайно необходимо да бъде извършена някаква реформа в спешната помощ и искат дългосрочна и ясна програма какво ще става с един от стълбовете на националната сигурност в страната.

Малко по-късно депутати от всички парламентарни групи, с изключение на „ГЕРБ-СДС“, разговаряха пред сградата на парламента с протестиращите от синдикат “Защита“. 

Искрен Митев от „Продължаваме Промяната“ покани протестиращите на среща за утре и посочи, че на нея ще бъдат поканени представители на всички парламентарни групи. В отговор на въпрос дали е възможно да се отделят от други пера 60 млн. лв.

Митев каза, че това трябва да се реши от всички заинтересовани народни представители. В отговор на въпрос дали е възможно да се намали администрацията Митев каза, че е сигурен, че има места, на които администрацията може да се намали, но е чувал, че има и места, на които трябва да се увеличи. "Не съм сигурен, че е правилно твърдението, че цялата администрация в България може да се намали", допълни той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза пред протестиращите, че ако се намали обема на администрацията с 10%, ще се освободят средства.

Джевдет Чакъров от ДПС посочи, че при разглеждането на бюджета на НЗОК за 2023 г. позицията на Движението е била, че диспропорцията между извънболничната и болничната помощ трябва да бъде променена.

"Призоваваме за много сериозна дискусия за започване на реформа, каза още той и апелира за надпартиен консенсус. Спешната помощ е важен елемент от националната сигурност, но сме притеснени за кадровия потенциал в здравеопазването, допълни Чакъров. По думите му трябва да се извърши стратегически анализ за кадровия потенциал в системата. Всичко, което искате, според нас би могло да се реализира, но трябва да се обсъди и с другите политически сили", допълни Чакъров.

Георги Свиленски от „БСП за България“, придружен от негови съпартийци, каза пред протестиращите, че са солидарни с исканията им и не веднъж са внасяли в Народното събрание предложения за повишаване на доходите, което отново ще направят сега между първо и второ четене на бюджета за 2023 г.

"Мога да гарантирам вашият глас да бъде чут в пленарната зала, да бъде изкрещяно от парламентарната трибуна и дано тези, които са били преди нас от управляващите са ви чули, защото видяхте как днес с едно смазващо единодушие се избират председатели и заместник-председатели, но нямат смелост някой да излезе пред вас и да поеме ангажименти, които трябва да бъда решавани своевременно", обърна се Свиленски към участниците в протеста.

Според него работа на финансовия министър е да посочи откъде може да се вземат 60 млн. лв. за работещите в спешните центрове. По думите му 3% дефицит в бюджета обрича държавата на мизерия. Ние сме казали 4.5%, което няма да наруши евродирективи и евростандарти, а трябва политическа воля, за да се решават проблемите, допълни депутатът.

"Тези, които вътре в залата имат 160 гласа, да решават проблемите, а не да се самоназначават в различни регулатори и постове. Да спрат да взимат заплати от тези регулатори и ще се намерят тези 60 млн. лв.", допълни той.

"Между първо и второ четене на бюджета за 2023 г. ще се опитаме да удовлетворим част от вашите искания", каза пред протестиращите председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов.

По думите му има възможност, ако не 60 млв. лв., то поне някаква част от тях да бъде отделена за повишаване на възнагражденията на работещите в спешната помощ. Има заигравки с ДДС, има и енергийни помощи за бизнеса, които бяха предоставяни по време на ковид пандемията, а пандемията свърши, каза Йорданов в отговор на въпрос откъде могат да се пренасочат тези пари.

„Бюджетът е лошо структуриран, да не кажа некадърно, да не кажа с цел крадене на пари и пренасочване на средства по големи пера към близки фирми на едни, които са в управлението“, допълни той.

След края на протеста участниците в него бяха поканени на среща от „Продължаваме Промяната“.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 11 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия