450

З аместник-министърката на спорта Ваня Колева, освен кумица на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, се оказа и негова съседка в лускозната сграда на фирма "Артекс“ - "Летера". Това показват документи на "Свободна Европа", съобщават от медията.  

Също като Цветанов, Колева е получила преференциална цена от фирмата строител, става ясно от справка в Имотния регистър.

В "Къщата на буквите" (както е известна "Летера") Колева се е сдобила с апартамент от 231 кв. м., както и с гараж от 24.5 кв. м. За луксозното жилище кумицата на Цветанов е платила 665 000 лева, които е получила като кредит от ДСК. ​Това на практика означава, че за квадратен метър в луксозната сграда семейството на Колева е платило около 1340 евро.

Апартаментът е закупен на 17.11.2016 г, като на тази дата е учреден договорът за ипотека. Като ипотекарен длъжник е Ваня Колева и нейният съпруг Николай Колев. В момента апартаментът се изплаща, като заемът е от банка ДСК. Апартаментът е с площ от 231,6 кв. м и е на стойност 297 668.30 лв. гараж - 21 кв. м - 24 457,50 лв. Това показват документи от Сметната палата и от Службата по вписванията. 

Според представители на отдел "Продажби“ в Артекс, с които "Свободна Европа" разговаря и цитира, сумите за квадратен метър в луксозните сгради на компанията (каквато е "Къщата на буквите“) варират между 2600 и 3500 евро за квадрат.

Медията е потърсила по телефона заместник-министърката на спорта, но мобилният й номер бил изключен.

Апартаментът на Колева, който няма ВИП асансьор като този на кума й Цветан Цветанов, нито пък разполага с двоен самостоятелен гараж като неговия, е излязъл драстично по-скъп от този на шефа на ПГ на ГЕРБ.

Много внимателно ще проверя сделките с апартаментите – дори само нарушение да има, не престъпление.

Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

"Говорих с Цветанов по телефона, той утре отива в Америка. Аз чак вечерта се връщам, в сряда ще се прибера и ще говоря с тях. Ще говоря още веднъж и ще събера и изпълнителната комисия. Никак не ми е приятна тази тема. Да, тя е във всички случаи според тях законна. Затова ще изчакам кратко време. Доколкото знам са сезирани прокуратурата и КОНПИ, да се произнесат“, заяви Борисов. 

"Виждам едни лидери на партии взимат за по 200 лв. квадрата, други за по 1200 лв. и са виновни. Все пак трябва да се изправя и срещу моите колеги в ГЕРБ, които казват: При всеки случай ти жертваш, режеш глави и махаш, докато нашите политически опоненти застават вкупом и казват, че подкрепят виновния. Ако щете дори единият взел или му дали пари от КТБ 1 млн. лв., другият му откраднали 1 млн. лв. (Вежди Рашидов) и ги слагат на една плоскост. Ама не е все едно да загубиш 1 млн. и да получиш 1 млн. Грешно е и никога не съм го правил, да кажа нещо, което не е правилно или не е добро“, допълни той.

Според Борисов дори само нарушение да има, не престъпление, много внимателно ще проследи тези сделки. "В това мога да ви уверя. Защото решенията в случая са много тежки и то в много кратко време преди избори. Мога само да уверя, че в ГЕРБ винаги сме взимали правилните решения, верните решения“, каза още Бойко Борисов.

Борисов атакува „червената буржоазия” в Брюксел

По-рано днес скандала коментира и президентът, а Цветанов му отговори

Случаят с апартаментите далеч надхвърля обхвата на обикновена имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността. Това заяви президентът Румен Радев в Кюстендил пред журналисти, след като бе попитан къде е изчезнал моралът в политиката, с оглед на последните имотни придобивки на управляващите.

"Няма как тази антикорупционна комисия, която е назначена и контролирана от Цветанов, да разследва Цветанов по беззъбия закон, наложен от Цветанов. Поредното, според мен, гарантирано оневиняване на господин Цветанов ще се размине с моралната присъда на обществото”, заяви Радев.

Държавният глава припомни, че само преди два месеца на своя годишен отчет е призовал Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и другите органи да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. "Много ясно казах, че ако това не се случи, търсенето на справедливост и възмездие може да излезе извън рамките и механизмите на закона“, подчерта Румен Радев.

Цветан Цветанов му отговори

"Всеки може да си направи равносметка 2 месеца преди изборите каква е основната опорна точка, в която ще се движат нашите политически опоненти”, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламента.

"Има закони, които са спазени. Има замяна, която съответства на българското законодателство. Има доплащане, което е в сума по-голямо от квадратурата, която е като разлика”, отговори Цветан Цветанов.

"Не съм крил нищо, свързано с апартаментите си, всичко направено е съгласно закона, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветанов. Той уточни, че е минал през всички проверки, дори когато ГЕРБ е била в опозиция.

Цветанов припомни, че през 2013 е имало прокурорска проверка. Според него тези атаки в публичното пространство срещу него са в предизборни периоди. „2013 г., когато бяха направени тези допълнителни проверки, които приключиха в период, в който БСП управляваше, нищо не излезе“, обясни той. На въпрос колко му е излязло това жилище, Цветанов уточни, че е платил 100 хил. разлика, за да се нанесе.

Той посочи, че не става въпрос за преференциални цени и уточни, че не знае какви са цените, на които продават от фирма "Артекс“ на всички свои клиенти. "Това, което аз съм направил преди една година, е да си подпиша нотариален акт, в който съм участвал в сделката. Ние по закон сме длъжни да го декларираме. В тази си декларация ще направя това, което правят всички обществени личности“, допълни Цветанов и коментира, че това не е нарушение.

Имотите на властта: Предизборно, САЩ, как ще реагира Борисов

Скандалът предизвика коментари и в Народното събрание

"За апартаментите не мога да знам. Аз живея под наем. Но ако чуете за нещо евтино …За мен 600 евро са много на квадратен метър. Веднага щом остане свободен, ще го питам как да си купя апартамент, а малкият стана на 3 години. Трябва да му купя жилище”, заяви Волен Сидеров.

"Да си имат, има си органи да проверят, има си декларации, питайте тях. Хубаво е всеки да има някакво жилище, където да живее”, заяви Хамид Хамид, ДПС.

"900 евро не са непазарна цена”, заяви Вежди Рашидов. И добави, че не е редно да се обсъждат без доказателства сделки от свободни пазарни договаряния.

БСП излезе с позиция

Всеки ден излизат скандални факти за придобития от Цветан Цветанов луксозен имот, но Бойко Борисов мълчи.Това се казва в позиция на БСП.

"В последните дни независими източници осветиха поредната порочна схема за облагодетелстване на властта. Вторият човек на ГЕРБ, председателят на парламентарната им група Цветан Цветанов, е придобил луксозен имот на силно занижени цени. Всеки ден наяве излизат скандалните факти по тази сделка, които създават основателни съмнения за данъчни измами и други нарушения на закона.

Самият факт, че в една и съща фирма, при преференциални условия, пазаруват Цветанов, Цачева, Рашидов и други близки на ГЕРБ е достатъчно показателен за системата на властта. Тя покровителства определени фирми и получава подаръци срещу това.

Прокуратурата и органите се сезираха по въпроса. Но Бойко Борисов мълчи. Преди време пред актива на ГЕРБ министър-председателят заяви: "Трябва да ви светне червена лампичка, иначе аз ще ви светна синята”. Лампите светнаха за Цветанов. Настояваме Борисов да наруши мълчанието си и да изпълни заканата си, че няма да търпи дори съмнения за корупция около себе си", се казва в позицията.

Неправителствената организация "Антикорупционен фонд” и частна корпорация с нестопанска цел "Свободна Европа" излязоха с разследване за луксозни имоти на членове на ГЕРБ. 

Те алармираха, че Цветан Цветанов е прехвърлил два апартамента на строителната фирма "Артекс" и още в същия ден те са продадени на негов бивш подчинен от предизборния щаб на ГЕРБ. 

Цветанов с луксозно жилище

Апартаментът на Цветанов в прокуратурата, БСП иска обяснения

По-късно се съобщи, че правосъдният  министър Цецка Цачева също е закупила от фирмата "Артекс” имот в столичния квартал "Изток”. От "Антикорупционния фонд" твърдят, че и фирма, собственост на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, е купила апартамент от същата компания, също на цени, по-ниски от пазарните.

И Цачева с апартамент от „Артекс”

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 450
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

450 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 11 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 11 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 12 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа