11

С лед скандалите по време на комисията за ревизия на управлението, от фирма "Градус", чийто шеф е бизнесменът Иван Ангелов, излязоха с нова позиция.

В нея от компанията опровергават твърденията на фермера Светослав Илчовски за "кухи обороти и фиктивни сделки", за продажбата на акции без стойност и за завишени субсидии.

От фирмата заявяват, че за по-малко от три години "Градус" АД е разпределило към акционерите си над 40 милиона лева. А при сделките през борсата не са открити никакви нарушения при системните проверки.

При първичното публично предлагане на акциите на дружеството през 2018 г. са участвали над 1200 инвеститора. Което, според фирмата, го прави изключително прозрачно. И след твърденията на Илчовски загубите за инвеститорите са малко над 24 милиона лева, твърдят от „Градус”.

Като лъжа определят от фирмата и твърденията за получаване на 80 евро субсидия за една кокошка.

От "Градус" са готови за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции. От дружеството са категорични, че ще предприемат всички възможни правни действия за защитата на инвеститорите и партньорите си.

Скандал избухна в комисията за проверка на управлението

Ето какво гласи и цялото съобщение на дружеството:

"Уважаеми медии,  

Във връзка с изнесените в публичното пространство твърдения, целящи да уронят авторитета на “Градус” АД, нанасяйки по този начин финансови вреди за акционерите на дружеството в особено големи размери, както и поставяйки под риск стабилността и доверието в българския капиталов пазар, бих искал да представя някои факти, които да внесат яснота по отношение на следните инсинуации:  
 

Скандали и хаос в комисия, разследваща ГЕРБ

1. Относно твърдения за „кухи обороти и фиктивни сделки“: 

„Градус“ АД е формирано през декември 2017 г. чрез непарична вноска на дяловете и акциите на пет различни дружества – “Лора-2004“ ЕООД, „Жюлив“ ЕООД, „Милениум 2000“ ЕООД, „Градус – 1“ ЕООД, „Градус – 98“ АД  
 
Съгласно изискването на българското законодателство при непаричната вноска е извършена оценка на тези акции и дялове от трима независими оценители, назначени от Агенцията по вписванията. Във връзка с тази оценка, информация относно активите, оборотите и приходите на всички дружества от групата Градус е била предоставена на оценителите и е публично достъпна в Търговския регистър. От 2017 г. насам всички отчети на групата са одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Оборотите и сделките на групата подлежат на ежемесечни проверки от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи. При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките, на което и да е дружество от групата. Всички сделки, сключени от тези дружества са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата.   За по-малко от три години от регистрирането си за търговия на Българска фондова борса  до момента „Градус“ АД е разпределило дивиденти към акционерите си в размер на 40 439 045.86 лв. Дивидентната доходност е 9.22%, а след предложеното изплащане на дивидент, което предстои да бъде одобрено от акционерите през 2021 г. ще надхвърли 10.44%. По размер на реално разпределените дивиденти „Градус“ АД се нарежда сред водещите компании в България. Разпределението на подобен дивидент е категорично доказателство за генериране на устойчив оперативен модел и реален паричен поток.    В качеството си на независим член на Съвета на директорите на „Градус“ АД, възложих изготвянето на справки за всички сделки със зърнени култури от 2017 г. до днес на групата. Информацията ще бъде публично оповестена в съответствие с приложимото законодателство към дейността на публичните дружества.  

Политолози: Организирано се върви към продължаващи дълго неразбории

2. Относно твърденията за „акции без стойност и нереални цени“:   

Първичното публично предлагане на акциите на „Градус“ АД беше извършено през юни 2018 г. В него участваха над 1200 инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни дружества, частни фирми и стотици непрофесионални инвеститори. Публичното предлагане беше организирано чрез аукцион на Българската фондова борса. Това е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“ АД.  
 
Трябва да се подчертае, че от листването си на борсата през юни 2018 г. до 5 май 2021 г., „Градус“ АД изпреварва представянето на водещия борсов индекс SOFIX с над 13%. В същото време, неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети инвеститорите с реални 24.36 млн. лв. „Градус“ АД иска да увери своите инвеститори, че предприема всички необходими действия за защита на техните интереси.   

Викове, заплахи, тежки обвинения в Комисията по ревизия

3. Относно твърдения за „завишени субсидии“:

 Дружеството спазва Директива (2007/43/EC от 28.06.2007) на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, за което получава компенсация за пропуснати ползи по установения ред, без привилегировано отношение. Компенсациите в България са едни от най-ниските в Европейският Съюз и твърденията за огромни суми са подвеждащи и неверни. Ако тези компенсации не съществуват, целият сектор селско стопанство в областта „Отглеждане на животни“, включващи бройлери, патици и свине, няма да може да бъде конкурентоспособен в световен мащаб. По програмата участват малкото компании в България, които успяха да оцелеят на фона на огромната конкуренция от чужбина, която е подпомогната от субсидии в пъти по-големи от тези у нас. Изнесената информация, че дружеството е получавало „завишени субсидии“ в размер 80 евро на кокошка е поредната лъжа, която лесно се доказва на база справки от „Министерство на Земеделието“ и счетоводна информация.     

Прокуратурата проверява думите на Илчовски и Ангелов

„Градус“ АД е дълбоко обезпокоено от факта, че твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите. Това подкопава не само доверието в определена компания, но и доверието в целия капиталов пазар и води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти. “Градус” АД  не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и  ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции.  

 Георги Бабев, независим член на Съвета на Директорите на “Градус” АД".

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 27 минути

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 54 минути

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 8 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 8 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 10 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 12 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 12 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 13 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 13 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 14 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“