87

Д ебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото навсякъде в държавите подобни сделки са били значителни като цена, но такъв дебат да се превръща в популистки, е неприемливо. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг във връзка с ветото на президента по сделката за F-16.

Горанов добави, че не е вярно, че липсва дебат по темата. "Повече от година този дебат е пред публиката. Още по-убедени сме в легитимността на подобно решение, тъй като правителствата на САЩ и България са се разбрали по определени решения, а видите ли президентът се съмнява в начина, по който това решение е постигнато", коментира Горанов.

"Питам президентът ще върне ли и Закона за бюджета, тъй като те са свързани и това част ли е от сценарий за протакане на сделки? С тази провокация достатъчно ли е? Ако с подобни аргументи ще се върне и законът за държавния бюджет ние ще трябва да търсим нашата политическа стратегия, добави Горанов. Смесването на различни теми и то от президента е неприемливо за нас", подчерта финансовият министър.

"Готови сме НС да заседава допълнително и да се преодолее и едно вето по Закона за бюджета. Бих приел, че с вето само на ратификационните договори той иска да затворим дебата. Лицемерно ще е в следващите дни да видим и едно вето върху бюджета. Ако това е позицията на президента, да заяви позицията си и по отношение на актуализацията на бюджета, тъй като единият проект без другия няма как да продължи", категоричен е Горанов.

"Не съм съгласен, че не е имало достатъчно дебати по закупуването на тези самолети, каза от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. От 2017 тече дебат какви ще са новите самолети за нашата авиация. Не е истина, че самолетите не са способни да изпълняват задълженията си. Винаги съм бил привърженик институциите да говорят помежду си. МО както и МФ, както и Министерството на икономиката и МВнР, ангажирани с преговорния процес, мога да гарантирам, че си свършиха съвестно работата. През април във Вашингтон цената беше намалена със 160 млн. долара. Почти е сигурно, че цената ще бъде намалена с още 60 млн. долара. Това са 60 млн., за които бях споменал, когато гледахме този въпрос в Комисията по отбрана", уточни още Каракачанов.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов заяви, че Комисията по отбрана решително отхвърли мотивите на президента. Мотивите не са състоятелни и се различаваха сериозно от това, което каза президентът в 18 ч. Убедени сме, че познаваме достатъчно добре договорите, каза още Попов.

Трябва да има доверие между две правителства, за да има договор и сделка. Екипите на българската и американската страна, всички преговори сме водили почтено и открито, каза и зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Американското правителство базира военните си продажби на 3 закона и вътрешна нормативна база. Всички държави извършват едни и същи процедури. Всяко внушение за неравноправен договор ерозира доверието на американското правителство, коментира още Запрянов.

Извънредният брифинг идва след изявлението на президента Румен Радев за сделката за F-16 по-рано днес 

Преди броени дни българският парламент ратифицира международните договори за покупка на нови изтребители Ф-16. Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на Българските военновъздушни сили за отбранителните способности на страната. Но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация.

Това заяви президентът Румен Радев, който направи допълнителни разяснения за мотивите си за налагане на вето на сделката за F-16.

Радев наложи вето на сделката за Ф-16, вижте защо

Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на: Цената за придобиване от 2.2 млрд. лева без ДДС при 100% авансово плащане; Срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години; Орязания пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности; Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси; Промяна на клаузите на договора едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги; Неустойки на неизпълнение.

Румен Радев
Румен Радев Източник: БГНЕС

Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвлича за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения.

Освен това - разходите по придобиване, постигнати включително и с емитиране на нов дълг, поставя под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности, добави Радев.

Очаквам задълбочени дебати в Народното събрание и предприемането на адекватни действия. (Цялото изявление на президента на Радев можете да прочетете тук.)

По-рано днес с 13 гласа "за" депутатите от комисията по отбрана прегласуваха договорите за покупката на изтребителите F-16 и така събориха ветото на президента Румен Радев. 7 народни представители подкрепиха позицията на върховния главнокомандващ.

По време на дебатите в комисията министърът на отбраната Красимир Каракачанов не приема мотивите на държавния глава Румен Радев срещу сделката за американските F-16. Каракачанов е категоричен, че по тази тема няма как в българското общество да цари съгласие, какъвто иска президентът. Не може да се очаква консенсус, както не може да се постигне такъв и за циганската престъпност, обясни пред депутатите от комисията по отбрана Каракачанов.

Каракачанов предупреди още, че офертата за изтребителите е валидна до началото на септември, а след това цената ще скочи нагоре.

От ГЕРБ, ОП и ДПС също не приемат президентското вето и мотивите му. Валентин Радев от ГЕРБ направо съжали, че страната ни е изгубила доста време, вместо още тогава да обяви, че решението за модернизацията на ВВС е политическо решение.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 87
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

87 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-тият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 6 минути

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 10 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 50 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 58 минути

Той се очаква на пазара това лято

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 3 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 4 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 4 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 4 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи