242

Н оминираният за премиер ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство след като стана ясно, че от коалицията няма да успеят да намерят подкрепа за предложения от тях проектокабинет.

Даниел Митов заяви, че коалицията ГЕРБ-СДС като политически субект, определен на последните избори от българските граждани като най-голяма парламентарна група, е направила честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии, с които са смятали, че биха могли да водят разговори за съставяне на кабинет. Митов допълни, че са били подготвени с екип за разговори по политики.

"За съжаление политическите партии, с които смятахме че можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно, до голяма степен, проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас", посочи Даниел Митов. Той припомни позицията на ГЕРБ-СДС да не бавят по никакъв начин мандата и да го върнат, ако нямат възможност за съставят правителство.

Президентът Румен Радев благодари за усилията, които са положили от ГЕРБ-СДС за сформиране на правителство. Държавният глава заяви, че в близките дни ще оповести кога ще връчи мандат на втората по численост парламентарна група за съставяне на правителство.

"Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог, в изграждане на доверие между политическите сили, каза президентът. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от парламента на основата на споделени принципи и приоритети, защото само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе страната от кризата", каза Румен Радев.

"Когато най-голямата парламентарна група спечели на избори и те кани на разговори, нормалното и отговорно политическо поведение е най-малкото да отидеш и да чуеш какво имат да ти кажат и да проведеш разговори по определени приоритети. Бяхме готови и с преговорни екипи, и с разговори по политики. Не е нужно да се проявява такава арогантност и откровена политическа незрялост", коментира Митов след срещата с президента.

"Емоциите от лятото, са си емоции от лятото. Институционалният разговор е друго нещо. Когато хората са си казали мнението, когато са отредили места на съответните партии и коалиции в парламента, не може да се заобикаля най-голямата", допълни още той.

"На България й е нужен стабилен и солиден кабинет в тази ситуация. Политическата отговорност в момента лежи върху "Има такъв народ" и от ГЕРБ-СДС оттук нататък ще реагираме според начина, по който те действат", каза още Даниел Митов.

Митов заяви, че политическата линия на ГЕРБ-СДС ще бъде отговорна, както до момента.

"Ние предложихме кабинет, конкретни имена с ясна политическа биография, които могат да поемат отговорност, хора зад които стоят 840 000 български избиратели", каза Митов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че не са внесли проектокабинета за гласуване в парламента, защото смятат, че там вече са се завърнали най-ужасните порочни практики - гласуване с чужди карти, опити да се променя правилник с неясни правила и няма нужда българските граждани да стават свидетели на низости от различни парламентарни групи при обсъждане и гласуване на състав и структура на Министерски съвет.

На въпрос как ще приключи политическия цикъл за правителство, Даниел Митов каза, че нищо не може да мисли, защото в момента очевидно се водят задкулисни разговори от другите партии. Той допълни,че за него това е огромен проблем.

"Не може да се водят разговори зад сцената. Те нищо не обявяват, нищо не казват нито по политики, нито за персонален състав на евентуален кабинет и държат цялото общество в някакво висящо положение. Сега ще дойде мандатът при тях, да се надяваме, че тогава поне ще са готови с някакви решения", коментира Даниел Митов.

На въпрос от какво зависи подкрепата им за "Има такъв народ", Десислава Атанасова посочи, че от ГЕРБ-СДС биха желали да видят структура, състав, приоритети, политики.

"Вече две седмици след изборите не сме чули една дума по тези въпроси. От всичко заявено през последните пет години, когато се структурираше партията ИТН върху една платформа - мажоритарен вот, един лев субсидия, електронно дистанционно гласуване, рухна", посочи Атанасова. Не знаем дали имат някакви решения и предложения във връзка с бъдещото развитие на държавата ни, допълни Атанасова.

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство, съгласно конституционната процедура на първата политическа формация, получила най-много гласове от проведените избори на 4 април. По закон държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат и на втората политическа сила, събрала най-голям вот.

В случая това е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Ако и тя откаже да състави кабинет, президентът ще връчи мандата на трета партия по негова преценка, независимо от резултата й на парламентарните избори.

По-рано тази сутрин премиерът в оставка Бойко Борисов обяви във включване на живо във Facebook, че коалицията ГЕРБ-СДС връща проучвателния мандат за съставяне на правителството.

"Приемам решението на Изпълнителната комисия да върнем мандата", посочи Борисов.

На срещата при Борисов бяха Даниел Митов, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева и Йорданка Фандъкова. Това се случва, след като "Има такъв народ" и "Демократична България" отказаха разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Според Борисов и втората политическа сила - "Има такъв народ", няма да състави правителство.

"Ако имаше преговори, да докладвам как са минали. Ние бяхме подготвени по политики, с преговорни екипи и със състав. За съжаление партиите, към които се обърнахме за преговори, решиха безотговорно и надменно да откажат подобни разговори, което според мен е политическа грешка и проява на незрялост", заяви Даниел Митов.

"Сега искат да променят правилата. Да ги променят, но те няма да направят правителство. Страх ги е и няма да го покажат правителството. Няма да постъпят отговорно като нас - да кажат кой ще им бъде министър-председател, кой ще бъде външен министър, кой вътрешен. Това е безотговорна политика. Европа още е в пандемия и финансовото състояние на държавите лети надолу. Новите бюджети трябва да предвидят стотици милиони за ваксини, а ние сме осигурили и всичко необходимо за пандемията, абсолютно всичко“, каза Борисов.

"Дадох път на нови хора, които градивно да помогнат в ситуация на криза. Ние ще запомним решението на колегите. Най-лесно е да откажеш разговори, защото на тях трябва да се дадат аргументи", смята Борисов. Той обяви, че ще приеме решението на партията да върнат мандата за съставяне на правителство.

"Видях, че едни от първите решения на новите депутати е да си вдигнат заплатата на 10 хил. лв. Видях и друга порочна практика - гласуването с чужди карти. Чухме как трябва да се режат крайници на политически опоненти и как не трябва да се дава думата на опозицията", каза още Борисов.

"Ако това е целта им – да направят доживотно служебно правителство, това е вече пряка атака на демокрацията. Видях как се върна най-порочната практика в парламента. Все неща, за които ни упрекваха нас. Вчера това, което приеха, е абсурд за мен. Мутрите си вкараха адвокатите в парламента. Вижте какво гласуват. До обяд техните кантори ще защитават престъпниците, а прокурорите ще пледират за тяхната невинност, а съдиите трябва обективно и справедливо да отсъдят", заяви той.

"До обяд адвокатите на мутрите са в канторите си или в съдебната зала, а следобед привикват главния или върховен съдия, за да им се отчете по тези дела - на какъв етап са и по какво се работи. Те там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, когато ги викат и адвокатите на престъпниците им задава въпроси. Това ще бъде практика - всеки ще гледа да е в добри отношения с адвокатите. Да няма още отпечатъкът при гласуване - що за инат е това? Неща, които мислехме, че са в историята, се върнаха. Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот. Имат брутално мнозинство. Ще видите, че днес "Има такъв народ" ще покажат цялата си омраза. А защо ни мразят? Че сме им оставили най-стабилната си държава през последните 30 години“, посочи Борисов.

Премиерът в оставка коментира Националния оперативен щаб и евентуалните нови избори

"Вижда се, че и НОЩ работи – дава си редовния брифинг. Защо няма нощ щаб? Защо не поемат отговорност, а веднага се хвърлиха в избирателния закон. Приемете им всичко, но те няма да могат да проведат изборите. Те няма да се справят с това, за което говорят - с гласуване по пощата и електронно гласуване. Ще направят голям проблем. Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случва. Това са хора без опит, безотговорни, водени само от омраза само. Видя се, че нямат никакъв, дори и юридически капацитет. Провалят всичко, до което се докоснат само за няколко дни. Тези трябва да ги държим максимум в живите предавания, за да види народът за какво става въпрос".

"Приели са мораториум. Но ние сме взели две важни решения – за пенсионерите 104.4 млн. лева, което правим от една година и сме го обещали на тези хора. Другите средства са за месец май и френското училище "Виктор Юго". Там даваме възможност на децата да учат модерно. Иначе се видя – в бордовете повечето хора дори са техни", добави още Борисов.

"Ако имаше разумна политическа класа, щяха да разчетат какво казва народът. Хората очакват от нас да вкараме правителството в парламента. Да са 5-6 в класирането и да говорят като ментори, че едва ли не те са това, което са избрали хората. Народът казва, че ГЕРБ трябва да е в управлението и че трябва да бъде контролиран от тези партии в парламента. Това е моят прочит на изборите", допълни Борисов.

"Ние сме добронамерени, защото знам колко е трудно и предложихме да ги подкрепим, за да излезем от кризата. Избори колкото щеш, но това не ги устройва. Те искат да има мъгла. Искат да могат да излизат от сенките, да подвеждат, да обясняват и да лъжат. След два месеца, ако има предсрочни избори, а то ще има, отново ще сме в същата ситуация. Ако не сме първи, ще сме втори и отново ще е така. Пак ли ще бягаме от отговорност", заяви Борисов.

"Има такъв народ" отказа поканата на ГЕРБ за преговори

"Има такъв народ" очакват връчването на мандата от президента Румен Радев, след което ще коментират дали ще направят опит за съставяне на кабинет, коментира пред журналисти в парламента на Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ".

"Ще направим това, което трябва да направим, в момента, в който ни дадат мандата", заяви Йорданов. Той отклони въпроси, касаещи принципните им позиции за съставянето на кабинет. "Все още няма мандат колеги, президентът трябва да ни извика", допълни той.

Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България" коментира, че разговори, свързани с каквото и да било намерение на "Има такъв народ" за реализиране на мандат, "изобщо няма".

Зам.-председателят на ПГ "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов заяви, че неофициални разговори се водят с всички опозиционни партии и това е заявено от парламентарната група още преди старта на 45-ото НС. Ние дължим на избирателите поне да се опитаме да съставим кабинет, посочи Хаджигенов. Смятаме, че в политиката на човек трябва да му стиска да поема рискове, коментира депутатът и допълни, че е дошъл в парламента, за да върши трудна и мръсна работа, а не да му е комфортно.

Хаджигенов: Трябва да се състави правителство

ИТН няма да преговаря за кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС

"Демократична България" отказаха поканата на ГЕРБ за преговори

Борисов: Не, няма да се кандидатирам за президент!

Коментари 242
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

242 коментара
 
Две жени си говорят: - Моят приятел, с който сме пет години вече, най-после заговори за брак. - И какво каза? - Че има жена…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Стрелба в центъра на Любляна, двама загинали

Свят Преди 7 часа

По-рано полицията в Любляна съобщи, че в район "Мост" в Любляна към 15 часа е имало стрелба

Русия ЕС

ЕС санкционира 9 руснаци заради задържането на Кара-Мурза

Свят Преди 7 часа

Активите им са замразени и им е забранено да пътуват до или през страни от ЕС

Косово сблъсъци

Подкрепленията на НАТО започнаха да пристигат в Косово

Свят Преди 9 часа

Около 500 войници от 65-а механизирана пехотна бригада на Въоръжените сили на Турция ще съставят основната част от подкрепленията на НАТО

Руският президент Владимир Путин, изобразен като Хитлер

Заради предполагаема хакерска атака: Фалшиво радиообръщение на Путин бе излъчено

Свят Преди 10 часа

"Всички тези послания са абсолютен фалшификат", каза Песков

Частната военна организация "Вагнер"

"Вагнер" задържа руски офицер заради "пиянска" атака

Свят Преди 11 часа

По думи на Пригожин руската армия е минирала пътищата, които "Вагнер" е използвала, за да напусне град Бахмут

.

Изтече ли времето на COVID-19? Други вируси и болести може да атакуват през лятото

Любопитно Преди 11 часа

Хоспитализациите от COVID-19 намаляват постоянно от началото на годината

Освобождават Румяна Бъчварова от поста посланик на България в Израел

Освобождават Румяна Бъчварова от поста посланик на България в Израел

България Преди 11 часа

Решението ще стане официално утре, когато ще излезе и новия брой на "Държавен вестник"

фалшиви новини изкуствен интелект

ЕК: Компаниите трябва да маркират съдържанието генерирано от изкуствен интелект

Свят Преди 11 часа

Има много опасения относно потенциалната злоупотреба с такива инструменти и възможността лоши участници и дори правителства да ги използват

Снимката е илюстративна

1001 нощи: Историята на създаването на Багдад

Любопитно Преди 11 часа

Родил се град, който бързо щял да се превърне в културната пътеводна звезда на света

Рекорден брой участници се включиха в благотворителното щафетно бягане

Рекорден брой участници се включиха в благотворителното щафетно бягане

Любопитно Преди 12 часа

1452 участници от 133 компании се включиха в най-мащабното междуфирмено състезание с основен партньор Пощенска банка

Издирва се

Полицията издирва мъж, извършил измама

България Преди 12 часа

Гражданите, които разполагат с повече информация за издирвания, могат да сигнализират на тел. 02 982 8770, 029828760 или 029828727

НАТО Русия

Защита на „всеки сантиметър“: Новата стратегия на НАТО за Източна Европа

Свят Преди 13 часа

Преди Русия да започне инвазията си в Украйна миналата година, многонационалните войски, разположени в Прибалтика и Полша, бяха замислени като "защитна линия"

призраци

Прокълнати картини, общуване с мъртви хора и духове: Паранормалните преживявания на знаменитостите

Любопитно Преди 13 часа

Никой не е предпазен от срещите с паранормалното, дори знаменитости и кралски особи

Снимката е илюстративна

Мечка падна от балкон на паркинг в МОЛ в Румъния (СНИМКА)

Любопитно Преди 13 часа

В резултат на падането животното е пострадало тежко и се е наложило да бъде евтаназирано

Снимката е илюстративна

Баща стреля по 11-годишния си син в Монтанско

България Преди 13 часа

От уплах момчето избягало при съседите

Ангел Христов

Официално: Разкриха причината за смъртта на Ангел Христов

България Преди 13 часа

Настъпването на смъртта съвпада с твърденията на близките, както и разказа им, че изведнъж е паднал и издъхнал