204

М инистър-председателят в оставка Бойко Борисов изрично подчерта, че не възнамерява да се кандидатира за държавен глава на предстоящите президентски избори. Това той направи в свой пост в социалната мрежа Фейсбук.

Повод за изказването му беше да поясни по-ранно свое изказване, което медиите схванаха като заявка за участие в президентските избори.

"Не, няма да се кандидатирам за президент!

Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти

и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!", написа Борисов.

"Ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх", добави той.

"Задкулисните договорки вече прозират зад необяснимите монолитни гласувания в парламента. Омразата, която днес ги обединява, обаче върши работа за кратко. След това е необходимо да покажат своя капацитет. Ние, за разлика от хората на задкулисието, ще проведем официални разговори за подкрепа на предложеното от нас правителство. Преговорният ни екип ще действа конструктивно, защото успехът на изборите и огромното доверие, което ни беше гласувано на вота, ни задължава да бъдем максимално отговорни към държавата", добави Борисов.

Ето и поста на премиера в оставка:

Ако ГЕРБ-СДС не срещнат подкрепа от "Има такъв народ" или "Демократична България", мандатът ще бъде върнат още четвъртък или петък. 

Това каза пред журналисти премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Бойко Борисов е изписан от болница "Софиямед". Той беше в лечебното заведение, където по спешност в понеделник му направиха операция на менискуса. Оттам премиерът направи изявление пред журналистите, като заяви, че няма как "така" (визирайки здравословното си състояние - бел. ред.) да се яви в парламента. Не мисли да се оттегля от партийните ангажименти.

Борисов отново подчерта, че е дал най-доброто от себе си, визирайки кандидатите за министри. И каза, че продължават преговорите. Той обяви преговорните екипи, които ще отидат при "Демократична България" и "Има такъв народ" днес и утре. 

При "Демократична България" ще отидат Даниел Митов, Томислав Дончев и Румен Христов.

"Да видим какво "Демократична България" не им харесват на тези хора", заяви Борисов. "Много ми е странно как тази уж дясна партия, казвам уж, защото са леви, изведнъж започнаха да харесват и са готови без претенции за нищо да подкрепят Слави Трифонов", каза той.

Утре при "Има такъв народ" преговорният екип ще бъде от Даниел Митов, Любен Дилов и Калин Вельов. "Да видим тези сценаристи. Да видим какво не харесват или какво не искат да се направи", посочи Борисов.

Запитан как се е стигнало до влошаване на отношенията между него и Слави Трифонов, Борисов каза: "Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу".

"Слави Трифонов не обича хората и каквито и протести да има, никога няма да се съобрази. Може би това е по-правилно. Не знам. Той е твърд човек и аз много го харесвам. Веднъж със Слави Трифонов бяхме на кино и срещнахме Иван Костов с неговата съпруга пред киното. Той се здрависа с мен. Слави Трифонов си подаде ръката, той си бръкна в джоба и не му даде ръка. Партията на Иван Костов днес безусловно, каквото и да правят, подкрепят партията на Слави Трифонов, а не най-голямата дясна, европейска, призната партия от всички – партията на ГЕРБ", посочи Борисов.

На въпрос дали Слави Трифонов ще успее да направи кабинет, той отговори, че "не е нито гадател, нито маг".

"Ако Слави не направи с 165 депутата, а почнат да шикалкавят, това са бъзливци. Не са отговорни хора и всички купом ще тичат при "татко Румен" да се "бие вместо тях". Да видим", добави още Борисов.

"На Слави на мястото щях много да се плаша. Ако не ти поставят никакви условия, значи, че ти готвят капан", заяви още Борисов.

"Ако разговорите не бъдат ползотворни и не се стигне до правителство, ГЕРБ/СДС ще върнат мандата още тази седмица", каза премиерът в оставка.

"Ако и утре не стане, следобед ще върнем мандата или в петък най-късно", каза Борисов.

Запитан дали ГЕРБ ще подкрепи избори на малцинството, Борисов каза: "Няма по-лошо от непоискано добро. Както аз след всички обиди ще пратя преговорни екипи. Ако някой иска да го подкрепяме, да дойде при нас", заяви Борисов.

"Тогава освен Даниел Митов ще отида и аз да задам многото си въпрос, за много близките си приятелства и какво се е променило. И аз ще питам. Властта не трябва да променя хората", коментира Борисов.

И отново припомни, че са спечелили първото място на изборите.

"Народът ме посочи на първо място и каза, че иска да продължим като първа политическа сила. Аз не съм четвърти-пети", каза Борисов.

"Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те! Ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх", написа още Борисов във Facebook.

 

"Задкулисните договорки вече прозират зад необяснимите монолитни гласувания в парламента. Омразата, която днес ги обединява, обаче върши работа за кратко. След това е необходимо да покажат своя капацитет. Ние, за разлика от хората на задкулисието, ще проведем официални разговори за подкрепа на предложеното от нас правителство. Преговорният ни екип ще действа конструктивно, защото успехът на изборите и огромното доверие, което ни беше гласувано на вота, ни задължава да бъдем максимално отговорно към държавата", написа още Борисов.

 

Преди да бъде изписан от болницата, Бойко Борисов е участвал и в онлайн заседанието на правителството в оставка. За разлика от предишни заседания този път в решенията липсва отпускане на средства. Били са одобрени няколко концесии за добив на инертни материали. Кабинетът обаче прие редица доклади, стратегии и разпореждания с имоти.               

Няма да изслушват Борисов в НС днес

Коментари 204
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

204 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 минута

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 5 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 19 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 38 минути

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 48 минути

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 59 минути

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 2 часа

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 3 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 4 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта