70

Д умите на президента Румен Радев по повод политиката в страната, предизвикаха коментарите и критиките на депутати от ГЕРБ и БСП в студиото на "Здравей, България" по NOVA.

Депутатът от ПГ на "БСП  за България” Кристиан Вигенин коментира думите на президента от речта му, с които казва, че би подкрепил нов политически проект, ако той работи за модернизация на България.

"Президентът, описвайки какво не е наред в страната ни и какво би трябвало да бъде, по-скоро би подкрепил политическа алтернатива, която да промени това. БСП се разпознава като част от такава алтернатива. Не казвам, че говори за БСП, но не смятам, че това е елемент на конфронтиране с БСП. Смятам, че в този вакуум, който се създава в момента, нарастващият брой на хора, които декларират , че не са решили за кого да гласуват, възможно е да се появи нов проект, който, ако е близък до идеите, които споделя президентът, а те не се различават толкова много от това, за което ние се борим и визията, която приехме, да, това би било една по-голяма силна алтернатива, която е нормално президентът да подкрепи, каза той.

"България има нужда от силна лява алтернатива. Дали БСП може да бъде единствената такава – нека да видим. На този етап е", посочи Вигенин. 

Депутатът не изключи възможността обаче, че ако бъде създаден ляв проект, БСП може да потърси партньорство с него. "Президентът не е заявил, че той ще създава политически проект, както се опитват някой да го вменяват, а формалната подкрепа. Така, както не харесва това, което прави ГЕРБ, нищо не пречи да хареса това, което една или друга партия предлага”, каза той.

Президентът в своята реч вчера описа много обективно ситуацията в страната. Нараства усещането, че има нужда от промяна в страната, каза още депутатът.

Критики и подкрепа след речта на президента

"И БСП, и президентът се опитват да прикрият една акция срещу демократичния процес в страната, с опит да бъде подменено законно избрано правителство и правителство, което има конкретна програмна за изпълнение, която най-вече дава видими резултати".

Това каза депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в ефира на телевизията.

Той коментира думите на президента, според когото, който иска да управлява, трябва да предложи високо компетентни, образовани и почтени хора. "Това е видно от управлението на ГЕРБ в големите градове, където живеят интелигентни хора и те преизбират тези власти, защото видимо там, където се създават конкретните условия за бизнес и развитие, резултатите са налице. Там, където навремето им се предлагаха магистрали, които те критикуваха, казваха, че не ядат асфалт – там изоставането е видимо. България ще стане нормализирана  европейска държава, когато във всички области приемат това, което създадоха София, Пловдив и Варна”,  каза той.

По повод на констатацията на президента, че българската демокрация губи позиции и свободата на словото е обект на преследване, Гърневски каза: "Речта на г-жа Нинова по време на Конгреса и вчерашната реч на президента са недвусмислени – грубо посегателство върху разделението на властите в страната. И от трибуната на НС беше направен невероятен натиск срещу независимата съдебна власт, прокуратура, следствие. Президентът вчера също си позволи да препоръчва на прокуратурата къде да ходи и какво да прави”.

Още от изказванията на депутатите вижте в двете видеа. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@