17

О т Министерство на отбраната излязоха с позиция, относно изказване на депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, че убийство е новата версия за смъртта на военния от Чешнегирово.

В позиция, разпространена до медиите, от силовото ведомство отвръщат, че демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти в Българската армия.

Ето и цялата позиция без редакторска намеса:

Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации.

Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда.

Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура.

Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи.

Румен Радев да освободи още днес директора на "Военна полиция" и незабавна оставка на военния министър, поискаха от ГЕРБ на брифинг в парламента.

Поводът е инцидентът от 11 май в "Чешнегирово" и последвалата смърт на ст. лейтенант Тодор Манчев, след като съдебна медицина е открила доказателства, че не става въпрос за самоубийство и основната версия вече е убийство.

"Директорът на служба "Военна полиция" бригаден генерал Ивайло Сотиров има пряка отговорност за това, което се е случило през последните месеци по прикриване на това убийство и замяната му с разследване на самоубийство, което, очевидно, не е такова", каза Тома Биков. По думите му, докато Сотиров изпълнява тази длъжност, има риск да бъдат потулени и други доказателства и разследването да бъде вкарано отново в "глух коловоз".

От ГЕРБ настояха още за незабавна оставка на министъра на отбраната Георги Панайотов,

която да му бъде поискана от президента Радев, ако той има отношение към въпроса.

"Трябва да се осигури пълна прозрачност какво се случва във "Военна полиция" и всички, които са участвали в това разследване да бъдат вкарани в списъка на заподозрените, които са прикривали това престъпление", подчерта Биков. "Всичко, извън тези неща, ще означава, че някой не желае този случай да бъде изяснен и иска да го потули с една или друга мотивация - политическа, лична", допълни депутатът.

От ГЕРБ призоваха и другите политически партии

да подходят отговорно и да застанат зад тях в тази битка, за да се изясни истината. От парламентарната група припомниха, че още през лятото са поискали създаване на временна комисия по случая и ще внесат отново искането си в следващото НС.

"Този случай е синтез на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев", обобщи зем.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. "Опитът да се прикрие убийство, очевидно неуспешен, е начинът по който функционира цялата администрация, управлявана от президента", обясни той. Целта, според ГЕРБ, е да се осигурява непрекъснат комфорт на Румен Радев и да бъдат назначавани лично от него хора, на които има доверие, за да има и логистична подкрепа да спечели втори мандат. "Ние знаем, че Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява "Военна полиция", затова е важно на следващите избори той да не бъде повече президент", заяви Митов.

Според депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев

трябва да се проведе много по-сериозно разследване във връзка със смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. Гаджев повдигна въпроса на днешното заседание на парламентарната Комисия по отбраната, на което беше предвидено министър Георги Панайотов да отговаря на актуални въпроси, но той не дойде, като беше обяснено, че има здравословен проблем.

"Изключително мъжкото разболяване на министъра на отбраната половин час преди заседание на комисията не прави чест", каза Гаджев. Особено днес, при положение, че излизат факти за това, че един български офицер не се е самоубил, ами всъщност направо е бил убит, добави депутатът. Пред комисията Гаджев заяви, че съдебна медицина е открила, че изстрелът е отгоре надолу, а куршумът е открит в ребрата. Всички вие сте достатъчно опитни хора, знаете какво означава това, каза Христо Гаджев пред присъстващите. Трябва да се проведе много по-сериозно разследване от това, което беше чисто формално направено от Военна полиция до момента, смята Гаджев. "Мога много да говоря по темата, ние бяхме предложили анкетна комисия по въпроса, за съжаление това Народно събрание не намери темата за интересна за него, ще я предложим и в следващото Народно събрание, независимо от формата, защото е важно да се разбере какво точно е станало и какви са причините, довели до, за мен, екзекуция в рамките на едно учение", заяви Христо Гаджев.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов,

който участва в заседанието на ресорната комисия, каза, че министър Панайотов действително не се е чувствал добре и затова не присъства. "Не се е крил, и, както и вие сте забелязали, от началото на това служебно правителство от нито един проблем не сме избягали - и по отношение на катастрофата с МиГ-29, по отношение на инцидента в Чешнегирово. По отношение на това, което г-н Гаджев каза, че е едва ли не екзекуция или каквото и да е. Разследването на случая със старши лейтенант Манчев се води от Военна прокуратура от първия ден. Военна полиция няма отношение към въпроса, дори и са държани встрани, за да няма "замърсяване" на случая", посочи заместник-министър Пламен Йорданов.

От ГЕРБ-СДС заявиха в началото на август, че ще предложат анкетна комисия за учението при Чешнегирово и последвалата смърт на старши лейтенант Тодор Манчев.

Младият офицер от "Военна полиция" - Пловдив беше намерен мъртъв с огнестрелна рана в спално помещение на територията на учебния полигон "Ново село" на 19 юли.

Разследват смъртта на военен в Ново село

Шефът на отбраната за инцидента с американските военни

МО: Не е упражнено насилие, посолството на САЩ: искрени извинения

Радев: Недопустимо е животът на гражданите да се излага на риск   

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 5 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 6 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 11 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 12 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 12 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 12 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 13 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 13 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 13 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 13 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 13 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 13 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден