81

Н а официална церемония в Националния дворец на културата (НДК) в София беше открита междусистемната газова връзка между България и Гърция. Интерконекторът позволява да получаваме пълния обем от по-евтин азерски газ, който България беше договорила преди време. По този начин цената на синьото гориво за месец октомври може да поевтинее с близо 1/3.

Мицотакис: Доставките от Азербайджан ще разкъсат здравата хватка от руския газ

За официалния старт на интерконектора в столицата ни дойдоха председателят на ЕК, президентите на Азербайджан, Северна Македония и Сърбия, както и премиерите на Гърция и Румъния.

"Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония за откриването, защото заедно с нашите продуктивни и двустранни срещи, това е една полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето", заяви президентът Румен Радев, който е домакин на събитието.

"Чрез стратегическото сътрудничество между България и Гърция можем да постигнем стабилност в региона", смята Радев. "Отдавна чакахме този интерконектор", посочи също той.

Урсула фон дер Лайен: Започва нова ера за България и Югоизточна Европа

Радев каза, че не е било лесно да се постигне този проект, като няколко правителства са били ангажирани с него. 

Той благодари на всички, замесени в проекта, включително и на Европейската комисия за финансовата подкрепа.

"Интерконекторът България-Гърция права нашата държава по-малко уязвима", заяви от своя страна служебният премиер Гълъб Донев.

Председателят на ЕК пристигна в София

"Новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности. Освен това ще осигури диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната", смята Донев. 

"Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ", заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

"ЕК подкрепя този проект от самото начало с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на 100 от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България", посочи Урсула фон дер Лайен.

"Първи октомври е важна дата за всички ни. Днес отбелязваме началото на търговската експлоатация на интерконектора между България и Гърция. Това е един ключов етап за развитие на енергийната система в целия регион на Югоизточна Европа", посочи изпълнителният директор от българска страна на компанията оператор "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева.

Илхам Алиев: Скоро в Азербайджан ще заработят и други газови полета

"Днес можем да потвърдим доставките не само за България и Гърция, но и на целия регион на Югоизточна Европа. С него ще можем да осигурим и доставки за Молдова и Украйна", допълни изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би".

В момента проектът тръгва със своя първоначален капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като до 2024 година се очаква на Комитини да бъдат изградени компресорни станции, така че капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м на година.

Тя посочи, че малко хора са вярвали в успеха на този проект, но днес той вече е факт, както и че не е приемала работата по него като задължение, а като лична кауза.

"Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни да са енергийните предизвикателства", заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

"Днес сме заедно в един момент на много кризи, които взаимно се подсилват. Светът тъкмо започна да се възстановява от пандемията и руската агресия в Украйна провокира нова енергийна криза със социално-икономически отзвук. Новият интерконектор е дошъл в много важен момент и за региона, и за континента. Ние трябва да посрещнем една трудна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа", смята той. 

"Никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже този проект", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

"Искам да поздравя нашите български и гръцки приятели за успешното приключване на този интерконектор, защото в началото никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже той, заяви Вучич. Срещахме се, говорихме, споменавахме го като някакъв лукс, който не ни е чак толкова нужен".

Проектът се оказва много важен и за Сърбия, каза Вучич и отбеляза, че вече е започнало изграждането на интеконектора между Сърбия и България.

"След година се надявам да бъде приключен и от двете страни, заяви сръбският президент и изрази надежда, че през 2023 г. ще се отпразнува подобна церемония и в Сърбия". 

Иванов: КЕВР дава зелена светлина на интерконектора

Сред присъстващите в зала 3 на НДК бяха още вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002 – 2013 г.), министри от служебното правителство, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати.  

Церемония по повод официалното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция

Преди началото на церемонията президентът Румен Радев и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис проведоха работна среща.

Двамата се обединиха около общата позиция, че междусистемната газова връзка между Гърция и България осигурява не само реална енергийна диверсификация за страната ни, но и ще има съществен принос за укрепване на стабилността и икономическото развитие на Югоизточна Европа. 

Стратегическото партньорство между България и Гърция е пример за нашия регион, подчертаха Румен Радев и Кириакос Мицотакис. 

Двамата обсъдиха перспективите за последващо укрепване на регионалната свързаност като най-ефективна мярка за разширяване на веригите на доставки и недопускане на дефицит на енергийни ресурси в региона.

Ускоряването на работата по изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис и решението на България да увеличи размера на резервирания капацитет на 1 млрд. куб. метра газ годишно, както и интереса на страната ни да участва в приватизацията и управлението на пристанища в Гърция, също бяха сред акцентите на срещата.

Интерконекторът е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона.

Радев: Интерконекторът с Гърция променя енергийната карта на Европа

Съоръжението е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които ЕК предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро. 

Румен Радев се срещна с президента на Азербайджан

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за експлоатация, както и еквивалентното разрешително за експлоатация и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че съоръжението е годно за въвеждане в експлоатация и позволяват търговската му дейност да започне от 1 октомври 2022 г.  

Шишков: Имаме разрешение за ползване за газовата връзка между България и Гърция

Очаква се природният газ през октомври да поевтинее с около 32 процента

Въведени са промени в организацията на движението в София за церемонията в НДК по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

До 14:00 часа днес се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А3 на НДК, на паркинга на пл. „Баба Неделя“, на ул. „Баба Неделя“, на ул. „Д-р Христо Стамболски“, на бул. „Витоша“ между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Ген. М. Д. Скобелев“.

От 08:00 до 14:00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Баба Неделя“ и по ул. „Д-р Христо Стамболски“.

Коментари 81
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

81 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 9 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 12 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 3 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 3 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 3 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 3 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"