14

Р есорът на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде цифрова икономика и цифрово общество. Това стана ясно след срещата на настоящия евродепутат с Жан-Клод Юнкер.

В ресора на номинацията на българското правителство няма изненада - очакваше се тя да се заеме с дигитализацията, след като немският еврокомисар Гюнтер Йотингер я освободи, за да заеме поста на напусналата Кристалина Георгиева. 

Коя е Мария Габриел - българско предложение за ЕК

Учител от Гърмен заема мястото на Мария Габриел в ЕП

„Благодаря за доверието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да определи толкова важен ресор, с който е свързано бъдещето на нашите общества, бъдещето на нашите икономики, бъдещето на Европа“, коментира самата Габриел.  

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество

ще подкрепя изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която Европейската комисия прие през май 2015 г. и по която тя представи междинен преглед на 10 май. Този член на Комисията ще допринесе за постигането на цифров единен пазар, който ще спомогне да се положат основите за цифровото бъдеще на Европа, което включва телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и вълна от иновативни стартиращи европейски предприятия.

В писмо за определяне на ресора, което председателят Юнкер изпрати днес на Мария Габриел, са

посочени нейните основни задачи и отговорности

като комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Комисарят, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество, ще допринася за проекти, които се направляват и координират от заместник-председателя Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, и заместник-председателя Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността.

"За мен е важно всеки гражданин да се чувства защитен, когато сърфира в интернет, пазарува онлайн, използва мобилния си телефон, изгражда бизнес. Сигурна защита и широко възползване от възможностите на дигиталния свят са ключови думи“, каза още Мария Габриел за новото си назначение. 

Предстои изслушването й в Европарламента. 

Българската опозиция, в лицето на БСП, изрази критики, че този ресор е доста под правомощията, които имаше Кристалина Георгиева. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@