17

Н е е вярно, че въздухът в София е най-мръсен. Категорична бе по време на заседанието на Столичния общински съвет кметът Йорданка Фандъкова.

Кметът на столицата отговори на обвинение на общинския съветник от БСП Калоян Паргов, че общината нищо не прави за подобряването на качеството на въздуха.

Паргов аргументира забележката си, позовавайки се на излезлия преди дни доклад на Европейската сметна палата, от който става ясно,че България е в дъното на класацията по-чист въздух в Европа.

"Специално искам да обърна внимание на доклада на Европейската сметна палата за качеството на въздуха и бих искала да призова г-н Паргов да цитира тази част, за която говори, защото такава част няма. Вие цитирахте част от прессъобщението“, заяви Фандъкова.

Тя каза, че общината има пълната готовност да реализира частта от новата програма, която засяга именно тази мярка – намаляване на емисиите от битово отопление.

"Да, в старата програма от 2007 г. нямахме такъв текст за домакинствата, въпреки това работихме в сферата на транспорта и общинските сгради. В 22 училища и детски градини подменихме отоплителните инсталации с такива на възобновяеми източници. По отношение на азотните оксиди отдавна София няма проблем с превишението им“, коментира градоначалникът.

Тя коментира и данните, поместени в доклада на Европейската сметна палата.

"От таблиците, публикувани в доклада на Европейската сметна палата се вижда, че картината в София се подобрява. Ако трябва да се сравняват 6-те града, между които Брюксел, Краков, Милано и Щутгарт, се вижда, че София не само има най-ниските стойности, но градът ни е постигнал и изискванията на европейските директиви. За София остава проблемът с финните прахови частици, но и техните нива, както и броят на дните с превишения намаляват“, обобщи Фандъкова.

Тя уточни, че предстои още работа в борбата с мръсния въздух, но пътят е правилен и начертаните миналата година над 100 мерки съдържат всички познати механизми за справяне с проблема.

Докладът на Европейската сметна палата казва:

България е първа по смъртност заради мръсен въздух. А София няма адекватен план за справяне с основния проблем – битовото отопление. 

Всеки ден в Европейския съюз заради мръсен въздух умират повече от 1000 души. Жертвите са 10 пъти повече от тези при катастрофи, показва статистиката на Брюксел. България е на първо място в класацията, следвана от Чехия, Латвия и Унгария.

На фона на това страната ни дава близо 60% по-малко пари за справяне с проблема, сравнено с предишни периоди. Проверката на Европейското бюро по околна среда засича и двойни стандарти при измерването на смога.

Въздух, който у нас се счита за годен за дишане, според Брюксел не отговаря на стандарта.

Вижте още: 

В София - спират от движение мръсните автомобили

Софиянци и русенци излизат на протест срещу мръсния въздух

Йорданка Фандъкова призова столичани: Слезте от колите си

Осъдиха Полша заради мръсния въздух

ЕС съди Германия и още пет страни за мръсен въздух

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@