492

Н ова ескалация на напрежението на протеста малко след 12 ч. Протестиращи и жандармерия се сблъскаха при опита да бъде разкъсан кордона униформени.

Сблъсък се случва при двете шатри на майките от „Системата ни убива”, разположени между сградата на Министерски съвет и бившия Партиен дом на булевард „Дондуков”.

Протестиращите хвърлят бомбички, бали слама и бутилки. Полицията в кордона се опита да избута част от недоволните, на мястото дойде и противопожарен автомобил. Има и пострадал полицай, съобщи БТА.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ ТУК

Протестиращи блокираха бус на жандармерията при хотел Рила в центъра на София.

Сили на жандармерията бяха насочени за справяне със ситуацията с обградените полицаи. Те ограничиха достъпа на гражданите до ул. „Леге“ и образуваха кордон. До обграждането на полицаи се стигна, след като бе направен опит за задържане един мъж, предаде Агенция „Фокус“.

Задържаният мъж е пуснат вследствие на недоволството на протестиращите. Мъжът е със скъсани панталони и повърхностна рана на дясната ръка. Към момента ситуацията се нормализира.

Междувременно протестиращи хвърлят павета, бутилки и др. предмети по униформените. Хвърлят срещу кордона и слама, която  запалиха. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и не се увличат по проявите на агресивно поведение, съобщиха от СДВР.

Източник: БГНЕС

Ескалация на протеста имаше на няколко пъти по-рано на пл. "Независимост". Протестиращи опитваха да пробият кордона от полицаи и направиха опит да обърнат бусове на Жандармерията. Има обгазени полицаи и журналисти.

"Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Над 20 полицейски служители са пострадали. Ако напрежението ескалира допълнително, полицаите ще използват физическа сила и помощни средства, както е вменено по Закона за МВР", заявиха от СДВР на извънреден брифинг в 10 ч.

От СДВР заявиха, че се използва газ срещу полицията, който не се знае какъв е. От своя страна полицията е използвала сълзотворен газ. 

"Ако напрежението ескалира, полицейските служители ще използват физическа сила", заяви в емоционално обръщение директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев. 

"Ние сме длъжни да запазим своите и живота и здравето на гражданите и изразяваме надежда, че хората ще се вслушат в призива ни, за да се намали напрежението пред Народното събрание и да се запази гражданския мир.
Търсим диалог с гражданите, но за съжаление от тяхна страна не срещаме разбиране.

По-голяма част от присъстващите се възползваха от всяка ситуация и проявяваха агресия срещу полицаите, включително бе използван и газ. Това беше и причината на първа линия да излязат полицаи с каски. Отново подчертаваме, че от страна на полицията не е имало каквато и да било провокация. Има задържани - за носене на забранени предмети, за отнемане на полицейски атрибути, за качване върху служебни автомобили", добавят от СДВР.

По информация на NOVA трима полицаи са сериозно пострадали и са откарани в „Пирогов”. На пл. „Независимост” са изпратени линейки, през които множество хора минават за преглед.

„За да не избутат бусовете на Жандармерията, застанахме на първа линия. Протестиращите ни посрещнаха с бомбички, бутилки и с какво ли не. Протестиращ ми бръкна под каската и ме напръска”, обясни един от пострадалите униформени.

Той сподели, че ще остане на протеста, въпреки инцидента. „Най-вероятно ще има още ескалации. По-скоро някой подтиква хората, но това е мое мнение”, каза още полицаят.

Репортерът на NOVA Марияна Торманова също беше сред обгазените. „Трите ни екипа, които бяха на първа линия, са обгазени от лютив спрей. Към нас летяха и бомбички, които няма как да не ни уплашат”, каза още тя. Марияна разясни, че нямало как да се установи от коя страна идва обгазяването – от полицията или от протестиращите.

Пострадалите:

По информация на БНР има над 40 повиквания до "Спешна помощ" за обгазени хора има до момента, съобщиха от столичната спешна помощ. 21 пострадали са откарани в болница. 16 са хоспитализирани - полицаи и протестиращи. 7 линейки са на площада и оказват помощ на пострадалите 

Малко след 8 ч. млад мъж беше изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала стъклена бутилка, хвърлена от протестиращите по полицаите. 

Двама полицаи също са пострадали в сблъсъците. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Хвърлена бомбичка към страничен вход рани полицай в ръката около 11:30 ч. Той беше изведен с линейка.

Отец Дионисий - едно от лицата на протеста, е пострадал при сблъсъците и е със спукан гръден кош, съобщи Арман Бабикян. Към 12 ч. свещеникът се появи отново и призова за оставка.

Още в 8 часа възникна напрежение при задния вход на бившия Партиен дом. Протестиращите опитаха да пробият полицейския кордон. Полицията арестува един от демонстрантите.

Източник: БГНЕС

Протестиращи бутат коли на жандармерията, опитват се да обърнат автомобилите, за да стигнат до сградата. Гражданите замерят полицаите с ябълки и яйца и се опитват със сблъсъци да пробият полицейския кордон.

Малко след това полицията отблъсна втори опит на протестиращите да пробият кордона и да стигнат до главния вход на Народното събрание.

Към 11:15 ч. има само опити да бъдат обърнати бусовете, които предпазват паркинга и входа на НС откъм Националната художествена галерия. Към този вход засега са концентрирани всички усилия на протестиращите.  На мястото дойдоха и автомобили на Столична община с Общинска полиция. Строени са големи отряди от специализираните полицейски сили с каски, щитове и палки. 

Започна новата сесия на Парламента (СНИМКИ)

"Булевард "Дондуков" е преграден с полицейски камионетки с камионетки на жандармерията. На практика достъпът до входовете на бившия партиен дом този са затворени и се осуетява пряк контакт между протестиращите и депутатите, които идват на работа. Плътни полицейски кордони обграждат цялата сграда на бившия Партиен дом. В околните улички има изключително много жандармерия и специални полицейски сили от цялата страна", отбелязва БНР.

Има задържани:

8 души са задържани на протеста в София в сряда. Сред тях има и шестима криминално проявени - с регистрации за кражби, грабежи и др.

Полицията призова гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.

В сряда: Полиция на кръстовищата, постове на входовете на София

Протестът е под наслов „Велико народно въстание” и ще посрещне депутатите в първия ден от новия политически сезон. За първи път заседанието ще се проведе в новата пленарна зала, която се намира в сградата на бившия партиен дом. Снощната демонстрация премина спокойно и беше по-кратка заради подготовката за днешната проява.

55 дни антиправителствени протести

Блокада има и на "Дунав мост" край Русе

Протестиращи препречиха с колите си границата с Румъния, информира NOVA.

Трафикът е почти преустановен. Камионите се спират далеч преди изхода от Русе към Румъния. На място няма напрежение или големи колони от чакащи автомобили. За леките коли са осигурени обходни маршрути, като преминаването през граничния пункт е безпроблемно. Протестиращите се заканиха блокадата да продължи до 20 часа.

Напрежение на протеста в София, какво се случва
Коментари 492
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

492 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 5 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 11 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 12 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 13 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 13 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 14 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 14 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 14 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 14 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа