43

Б СП внесе в прокуратурата сигнал за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с Христо Ковачки. За юни, юли и август българското производство плащаше най-висока цена на електрическа енергия в цяла Европа. Освен това, според социалистите, има и друг още по-голям проблем и той е екологичен.

„Схемата, която съществува, разбира се, това е въпрос, който съответните органи трябва да разнищят, е следната: италианската държава плаща 200 евро на тон на онези италианци, които събират боклуците там. Те от своя страна плащат 47 евро на тон за това този боклук да бъде докаран до България и плащат, според нашите данни, 53 евро на съответните фирми в България, които приемат този боклук.

Нямаме точните данни какви са количествата, които идват”,

заяви депутатът Таско Ерменков в предаването „Здравей, България” по NOVA.

Той заяви, че в качеството му на заместник-председател на комисията по енергетика в НС, вече е бил сезиран няколко пъти от граждани от Сливен и Перник, които живеят в близост до топлофикациите, че е започнало изгарянето на боклуци, които водят до много силни и неприятни миризми.

„Да, наистина един от начините за утилизиране на битовите отпадъци, това е тяхното изгаряне. Но то не може да бъде универсално. Има отпадъци, които трябва да бъдат изгаряни на високи температури, каквито са циментовите заводи. Ако такива отпадъци се горят в топлофикационните централи,

емисиите, които се получават, са изключително вредни.

Като капак държавата плаща преференциални цени за това, че уж се използва биомаса за производството на енергия”, заяви Ерменков.  Той отново посочи ТЕЦ-овете в Сливен, Перник и Гълъбово.

Депутатът заяви, че на няколко от централите, които се намират на територията на РИОСВ-Стара Загора, им е издадено становище, че не е необходимо да се прави оценка на въздействието на околната среда.

„БСП не е срещу Ковачки, БСП е за върховенството на закона и БСП е за една нормална законосъобразна политика както в областта на енергетиката, така и в областта на защитата на околната среда, защото това касае всеки един от нас”, обясни още Ерменков.

„Не може за сметка на благоденствието на един човек да страдат всички останали”,

категоричен беше представителят на БСП. Относно жалбите, подадени от работодателски организации до КЗК срещу монопола на пазара на електроенергия, той заяви: „КЗК едва ли не казва: „вие се жалвате, а сега свършете и нашата работа и докажете, че това, което ни пишете е истина”.

Аз смятам, че когато ти си позволил на един търговец на енергия да бъде с доминиращо участие на пазара на електроенергия, от него да зависят цените, той да бъде единственият, който продава електроенергията на Топлофикация София, няма как да става въпрос за безхаберие. Това е нашата битка, да се върне закона.

Говорим за съучастие, за това, че държавата в лицето и на министъра на енергетиката, който е задължен да провежда политиката в областта на енергетиката по закона за енергетиката, трябва да си застане на мястото и да управлява така тази държавна собственост, че да бъде в интерес на хората, а не в интерес на един търговец”, обясни Таско Ерменков.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@