298

Д о сблъсъци и арести се стигна при протестите в центъра на София в петък вечерта. Напрежението ескалира няколко часа след началото на демонстрациите. Оформиха се два отделни лъча на протестиращи.

В района между булевардите "Раковски" и "Дондуков" протестиращите пропуснаха трамваите, но замерваха с бутилки автобуси с демонстранти от протеста пред Министерския съвет. Полицията арестува двама души от протестиращите след тази провокация. 

Вторият арест беше посрещнат с бурни скандирания от страна на демонстрантите. 

Полицията овладя напрежението и разчисти кръстовището, пише БГНЕС. От СДВР призоваха гражданите да не нарушават обществения ред.

ВИЖТЕ СНИМКИ В ГАЛЕРИЯТА

Малко след като приключи речта на премиера Бойко Борисов пред симпатизанти на ГЕРБ днес, няколко души от протеста пред президентството опитаха да пробият полицейския кордон, който не позволява контакт между хората. Чуваха се скандирания и хвърляне на бомбички, информира БНТ.

Полицаи се намесиха, за да успокоят напрежението. При изтеглянето на протестиращите пред Министерския съвет се стигна до сблъсък с полицията, пише БТА.

Според БНТ след приключване на митинга пред МС, присъстващите пред Ларгото се обърнали към протестиращите пред президентството с думите "Довиждане, тръгваме си!" Това ги е предизвикало да се опитат да пробият кордона от полицаи, за да отговорят на митинга на симпатизантите на ГЕРБ.

Част от привържениците на правителството се насочиха към площад "Свети Александър Невски".

Привържениците на президента Радев тръгнаха по "Цар Освободител" към парламента и Орлов мост, който блокираха, след което отново по същия маршрут се завърнаха пред сградата на Министерския съвет. Движението беше спряно за не повече от час и на "Дондуков", и на "Орлов мост", информира "DarikNews".

След това част от протестиращите срещу правителството блокираха бул. "Васил Левски" в района на Народната библиотека, предаде Агенция "Фокус". Там бяха паркирани автобусите, с които дойдоха част от участниците в протеста в подкрепа на правителството. 

Полицията изтласка на тротоарите протестиращите, за да премине автобус със симпатизанти на ГЕРБ. При преминаването на автобуса някои хвърлиха бутилки. 

Един от демонстрантите разказа пред NOVA, че е бил бит след като е казал лоши думи за БСП. Не успя да посочи обаче от коя част от протестиращите е бил нападнат.

Протестиращите пред "Орлов мост" се разделиха на две. Около 21:20 ч. част от протестиращите се насочиха към сградата на БНТ. Други се насочиха към Народното събрание. Полицейски кордон пренасочваше протестиращите в района на Националната библиотека.

Към 9.45 протестиращите в подкрепа на президента Радев отново се събраха в т. нар. "Триъгълник на властта".

Малко преди 23 часа, след опит за пробиване на полицейския кордон, заваляха стъклени бутилки. Има и ранени полицаи. Около петима души са арестувани. След това протестиращите бяха изтласкани от полицията от "Дондуков" 1, информира NOVA.

По повод нападенията над автобусите, превозили симпатизанти на кабинета, от ПП ГЕРБ излязоха с декларация:

"Тази вечер след приключването на митинга на членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ в подкрепа на премиера Борисов и политиките на правителството, ултраси и платени провокатори нападнаха автобусите,  с които трябваше да се приберат участниците.

Върху автобусите беше извършен истински погром. Стъклата им бяха изпочупени с камъни. Към момента няма пострадали членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ, но това се дължи единствено на щастлива случайност.

От ПП ГЕРБ остро осъждаме подобни действия, се пише в декларацията.

След тази вечер става ясно, че този, който нарича легитимно избраното правителство „мутри“, си служи с  мутренски способи за дестабилизация на страната при това в исторически момент за държавата – приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Настояваме незабавно президентът Румен Радев, Корнелия Нинова, Румен Петков, Татяна Дончева, Христо Иванов, Арман Бабикян, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Мая Манолова и всички останали, които размахваха юмруци и средни пръсти да поемат политическата отговорност за тези вандалски действия. Президентът Румен Радев е длъжен да излезе и да призове всички платени провокатори да се приберат от улицата. Ако не го направи, то ще считаме, че той е основния подбудител за тези умишлени действия. Той беше този, който излезе и вдигна юмрук срещу народа.

Призоваваме органите на реда да защитят мирно протестиращите".

Позиция дойде и от Президентството.

"Управляващите дължат отговор на целия народ за вихрещата се корупция и проваленото си управление", заявиха в официална позиция от Президентството.

"Призивът на държавния глава към гражданите беше категорично ясен: "Не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро", заяви Румен Радев пред протестиращите."

Обвинения за Милушев и Узунов

Борисов: Ето го продължението на сценария

Радев: Нека ми се възстановят правомощията за НСО

Радев сред протестиращите: Мутри – вън.

Борисов за протеста: Искат да попречат да влезем в ERM 2

Два протеста се проведоха в центъра на София,

единият бе в подкрепа на президента Румен Радев и искане за оставката на правителството, а другият – в подкрепа на правителството на Бойко Борисов и искане за оставката на държавния глава.

Кордон от полиция разделяше двата протеста. 

Протестите са следствие на възникналото вчера недоволство след арестите на съветници на президента и претърсванията от страна на прокуратурата в институцията.

Протестът в подкрепа на държавния глава започна още в 15.00 часа, когато пред "Дондуков 2" започнаха да се събират хора. Постепенно пространството между Президентството и Археологическия музей започна да се изпълва с граждани. Сред тях има както млади хора на около 20-30 години, така и представители на по-възрастното поколение. Хората почти нямат плакати, нямат партийни знамена, а развяват българския трикольор.

В 18:30 часа към протестиращите отново се присъедини и президентът Румен Радев.

Той беше посрещнат с бурни аплодисменти от гражданите и скандирания "Радев".

"Няма да се делим! Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни. Имаме ясно кредо – свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Да кажем "не" на политическите репресии и на произвола, на популизма, който убива правовата държава", заяви Радев.

"България не е собственост на олигарсите – тя е за всички нас. Тук сме, за да поискаме честни избори и машинно гласуване", каза още президентът.

И допълни: "Европа не може повече да гледа на България с широко затворени очи".

Протести под прозорците на властта

"Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни, затова трябва да заявим ясно нашите принципи", каза още Радев.

"Няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофби, няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта, няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: Свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме, за да защитим свободата си. Тук сме, за да кажем: Не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола, не на популизма, който убива правото и правовата държава", каза президентът Радев.

По думите му, днес на площада се решава бъдещето на България - "не във Фейсбук, не на масата, а именно тук". И добави, че днес и в следващите дни "ще напишем историята, от която няма да се срамуваме - всички заедно!".

Президентът добави, че излезлите на протест са тук, за да кажат - "Не на страха, на който се опира мафията", както и "за да поискаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда".

Румен Радев предупреди, че в следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще организира контрапротести и провокации, ще внушава, че протестиращите са платени. След това попита събралите се граждани дали са платени, а те отговориха с викове - "Не". И добави, че платените протести са там, където са автобусите. Той завърши изявлението си с репликата, с която приключи и вчерашното си обръщение към протестиращите - "Мутри - вън!".

Във връзка с митинга, организиран от партия ГЕРБ тази вечер пред Министерски съвет, президентът Радев се обърна към събралото се множество с молба да не бъдат в никакъв случай агресивни "към нашите братя и сестри", които са "там от принуда и страх". И призова гражданите - "нека им помогнем да се освободят от страха и от принудата, убеден съм, че те ще го направят скоро".

Към протеста се присъединиха и представители на "Да, България" и "Демократична България". Протест в защита на президентската институция имаше и в Пловдив. 

От 19:00 пред Министерския съвет се провежда и протест в подкрепа на правителството.

Постепенно пред сградата на Министерския съвет започнаха да се събират и привържениците на ГЕРБ и правителството. Протестиращите в подкрепа на премиера носят плакати "Аз съм мутра". Те скандират "Бойко".

Привържениците на правителството заявяват, че са тук, за да защитят постиженията на управлението. Пред Министерския съвет са дошли и членове и симпатизанти на ГЕРБ от страната.

Министри от кабинета Борисов излязоха на контрапротеста в подкрепа на правителството.

При хората, подкрепящи кабинета на премиера, дойдоха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, социалният министър Деница Сачева, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, Красимир Велчев, и други.

Контрапротестиращите поискаха оставката на президента Румен Радев.

Някой превърна президентството във фирма за лобизъм, заяви пред събралите се симпатизанти и поддръжници председателят на парламента Цвета Караянчева, която посочи,че е тук като гражданин. Бъдете разумни, някой иска да ни отклони от Европа, от борбата с организираната престъпност, обяви тя. Но увери, че премиерът води държавата по европейския й път.

Щяхме да ви спрем да дойдете тук, ако г-н Радев не беше нарекъл над един милион български граждани "мутри", включи се депутатът Тома Биков.

Аз не съм мутра, моето семейство не са мутри, декларира Караянчева.

Тук сме и, за да попитаме Радев - къде "вън", обяви още Биков, връщайки се към думите на държавния глава. Той декларира, че ГЕРБ няма да позволи на Васил Божков, на криминалния контингент да вземат властта.

В името на България трябва да се обединим, но не трябва да отстъпваме пред тези, които искат да разделят нацията, да върнат страната там, където беше - най-бедната държава в Европа, продължи депутатът. Тома Биков предупреди Отечествения фронт, който, по думите му, се формира срещу ГЕРБ, че този път няма да им се получи.

Ние никога, никого не сме мразили, ние работим за България, ние не сме мутри, ние, всички - градовете, селата - всички служим само на България, няма разузнавателна информация, която да предаваме на други служби , пръв взе думата депутатът Маноил Манев. Той добави, че няма "свещени" хора и, когато ГЕРБ греши, си признава грешките. Разделителят на обществото е на "Дондуков" 2, не е тук, позволява си да ни дели на хубави и лоши, посочи Манов. Той призова митингуващите да извикат българско "ура", защото "ние не водим войни, ние сме тук, за да покажем, че има повече от един милион, които подкрепят премиера и неговото правителство. България е само една, за всички нас, категоричен беше Манов.

В изказването си председателят на НС посочи също, че днес са тук, за да се чуе и гласът на привържениците на ГЕРБ. Караянчева защити и НСО като подчерта, че в службата има изключителни професионалисти, но, когато получаваш разнородни сигнали, се срива авторитетът на една институция.

Елате на светлата страна, елате при нас, защото това е европейският път на България, покани присъстващите на контрапротеста от отсрещната страна председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Няма да изоставим българските граждани, увери тя. Няма да подадем оставка под натиска на тези, които просто са зажаднели за власт, декларира Дариткова.

Думата взеха и министри, сред които Деница Сачева, Десислава Танева, които подчертаха добрите политики на правителството.Те не пропуснаха да кажат, че Борисов строи пътища, магистрали, а не разделителни линии.

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов отиде при симпатизантите на ГЕРБ които се бяха събрали да го подкрепят пред сградата на Министерски съвет.

"Поздравявам и симпатизантите на президента Радев, днес е голям ден за България", каза Борисов.

Той добави, че днес с Радев не са заедно и затова не е щастлив, защото в този важен за България и управляващи, и опозиция е трябвало да споделят радостта от вестта за членството на България в Банковия съюз.

"От днес вече няма да фалират по 10-12 и повече банки. ЕЦБ, ЕС, Банковият съюз и всички ние ще контролираме това да не се случва. Ползите са големи за държавата. Неслучайно там са всички "бели" държави. Истината е, че нищо не трябва да ни разделя. Това е най-гадното, което се случва в момента. Цяла Европа ни се радва. Цял свят пишат: "България, Хърватия и Дания" са вътре в европейския валутен механизъм. Българският лев е фиксиран на точната цифра 1.955, което ние искахме. На този ден ние трябва да сме заедно с президента Радев и заедно да се радваме за успехите на България, а не да ни разделя полиция. Хората в Европа няма да разберат защо в такъв хубав ден за България има два митинга. Това ли искаме? Така ли искаме да се обединим? Правилно е всички да се хващаме на работа, а не всяка вечер да задръстваме града", добави той.

Въпреки това, премиерът благодари на излезлите на протестен митинг симпатизанти на ГЕРБ, защото по думите му по този начин показват, че и те могат, когато искат, да затворят улици.

"Но това ще доведе ли до нещо хубаво? Ще доведе ли до повишаване на доходите, просперитет, по-голям БВП и повече работни места? Вместо да викате за президента Радев: "Оставка", вие викайте "Единство". И на парламента пише: "Съединението прави силата", отбеляза Борисов.

Гешев: Ще сезираме ЕК, ЕП за безпрецедентен натиск върху прокуратурата

Христо Иванов не беше допуснат до брега на имот, свързан с Доган

Коментари 298
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

298 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение от 8,2 по Рихтер разтърси Аляска (ВИДЕО)

Земетресение от 8,2 по Рихтер разтърси Аляска (ВИДЕО)

Свят Преди 4 минути

Издадоха предупреждение за цунами

Черна дупка

За първи път в историята: астрономи забелязаха светлина зад черна дупка

Любопитно Преди 47 минути

Сценарият е предсказан от теорията за относителността на Айнщайн, която е доказана

<p>VW Tiguan отново задава тона за песен (тест драйв)</p>

Строй се, преброй се: VW Tiguan отново задава тона за песен (тест драйв)

Технологии Преди 3 часа

За да доминираш европейския C-SUV сегмент, трябва да притежаваш качества, които клиентите да припознават като по-добрите сред огромното множество конкурента в сегмента. Очевидно Tiguan има всичко това, тъй като от години е лидер. Тестваме обновената му версия, за да се убедим лично.

Коронавирусът у нас: Отново ръст на новозаразените

Коронавирусът у нас: Отново ръст на новозаразените

Теми в развитие Преди 3 часа

Направени са общо 15 749 PCR и антигенни теста за последното денонощие

Зукърбърг иска да преобрази Facebook

Зукърбърг иска да преобрази Facebook

Технологии Преди 4 часа

Социалната мрежа трябва да стане "метавселенска компания"

Дъсти Хил

Почина легендарният басист на „ZZ Top”, Дъсти Хил

Свят Преди 11 часа

За смъртта му съобщиха неговите колеги Били Гибънс и Франк Биърд

Гняв за жертвите на ужаса в Китай, вдигнаха бариерите

Гняв за жертвите на ужаса в Китай, вдигнаха бариерите

Свят Преди 12 часа

Досега на входа на станцията, близо до която се случи трагедията, бяха поставени жълти бариери

Спряха испанци на Летище София заради ковид мерките

Спряха испанци на Летище София заради ковид мерките

България Преди 13 часа

Испанските граждани са кацнали с полет от Барселона в 15:30 часа

Протест пред Съдебната палата в София

Протест пред Съдебната палата в София

България Преди 14 часа

Организаторите на протеста ще проведат по-късно тази вечер шествие

СЗО не препоръчва трета ваксинация срещу COVID-19 към момента

СЗО не препоръчва трета ваксинация срещу COVID-19 към момента

Свят Преди 15 часа

СЗО възнамерява да „следи много внимателно” този въпрос

Байдън: Това прави Путин по-опасен

Байдън: Това прави Путин по-опасен

Свят Преди 16 часа

Байдън: Чисто нарушение на нашия суверенитет

<p>Откриха античен кораб с амфори с вино&nbsp;(СНИМКА)&nbsp;</p>

Откриха античен кораб с амфори с вино край бреговете на Сицилия

Любопитно Преди 17 часа

Според първите снимки, направени от подводен робот, корабът е бил натоварен с амфори с вино

Феновете пощуряха след снимка на Джъстин Бийбър

Феновете пощуряха след снимка на Джъстин Бийбър

Любопитно Преди 18 часа

Коментари с поздравления заляха певеца

<p>Омбудсманът: Нарушават се правата на преболедувалите</p>

Омбудсманът: Заповедта на министъра противопоставя ваксинирани и преболедували

Теми в развитие Преди 18 часа

Основно се жалват граждани, пристигащи от държави, попадащи в „червена зона“

<p>Удължиха извънредната епидемична обстановка</p>

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка

Теми в развитие Преди 18 часа

В световен план, към 20 юли 2021 г., България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19

Снимката е илюстративна

Норвегия отново отложи края на локдауна

Теми в развитие Преди 18 часа

Нова оценка на ситуацията ще бъде направена в средата на август