103

В оенните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. Това сочи доклад на Държавната агенция "Национална сигурност", публикуван на сайта на Министерския съвет.

Ситуацията в Западните Балкани не я свързваме директно с войната в Украйна, каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов по-рано в понеделник. Докладите на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване" и Служба "Военно разузнаване" трябва да ни притесняват единствено от гледна точка на войната в Украйна и то не за разширяване на нейния обхват извън териториите на Украйна, а събития като разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, коментира Запрянов. Политическото ръководство на МО не смята, че войната може да излезе от територията на Украйна, категоричен бе зам.-министърът.

В доклада на ДАНС се твърди, че руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира системата за сигурност в Европа, ескалира съперничеството между геополитическите фактори и създава вектори за глобална енергийна, икономическа и продоволствена несигурност. В този контекст през 2022 г. най-съществено влияние върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и нарастващият потенциал за нестабилност в Западните Балкани, съобщава БНР.

Негативни отражения продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение поради руската агресия в Украйна, довела до концентрацията на способности на НАТО за отбрана на държавите членки и сдържане на Русия.

В доклада пише още, че военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. През 2022 г. в Западните Балкани се наблюдава нарастване на напрежението. Засилената конкуренция между геостратегическите фактори стимулира великодържавнически и реваншистки амбиции.

"Действията на Кремъл създават предизвикателства за поддържката и модернизацията на мощностите на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД", се посочва в доклада на Държавна агенция "Национална сигурност" за 2022г.

В доклада на ДАНС се казва още, че руската инвазия в Украйна и използването от Москва на енергийните зависимости за натиск срещу Европа създават значителни рискове за енергийната сигурност на държавите от Европейския съюз и стимулират процеса за диверсификация на източниците на енергийни ресурси.

Конституционният съд отклони искане на БСП и "Възраждане" за АЕЦ "Козлодуй"

"Повишените цени на енергоносителите имат силен проинфлационен ефект и създават значителни социално-икономически предизвикателства, които налагат предприемане на компенсаторни мерки на национално и европейски ниво. Стремежът за намаляване на енергийната зависимост от Русия ускорява процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, израз на което са сключените в края на 2022 г. споразумения с алтернативни производители. Решаването на въпроса с дълготрайното и безопасно съхранение на отработеното ядрено гориво и на преработени високоактивни отпадъци остава средносрочно предизвикателство в сектора", се отбелязва в доклада на Агенцията.

Спират пети блок на АЕЦ „Козлодуй” за ремонт

"Нагнетеният в подземното хранилище газ с висока себестойност ще продължи да оказва натиск върху ценовите нива у нас и през 2023 г.", посочват от ДАНС и добавят, че през 2022 г. вътрешното потребление на природен газ е обезпечено, въпреки прекратяването на руските доставки за България.

"Процесът по осигуряване на алтернативи е силно затруднен поради изострената конкуренция за внос на неруско синьо гориво, историческия ръст на борсовите цени, ограничените технически възможности за тръбопроводен импорт от съседни страни и липсата на значим собствен добив. Високите доставни цени на природния газ оказват пряко негативно влияние върху битовите, обществените и индустриалните потребители и мотивират искания за оказване на държавна подкрепа.", се казва в доклада на ДАНС.

Росен Христов: Планираме мащабен ремонт в АЕЦ "Козлодуй"

"Функционирането на значими хидроенергийни мощности е възпрепятствано от забавяне на ремонтните дейности, технически уязвимости и недостатъчен обем в язовирите. Продължителният процес по установяване на причината за аварията през 2022 г. на хидрогенератор № 4 на ПАВЕЦ „Чаира“ и необходимостта от влагане на значителни средства в ремонта, блокират ползването на капацитета на тази ключова централа за електропроизводство на конкурентни цени и за балансиране на електроенергийната система на страната", се казва още в доклада на ДАНС. 

В доклада още е анализирано влиянието на чужди служби в България

Като по-съществени резултати при противодействието на чуждите специални служби през 2022 г. могат да бъдат посочени: пресичането на дейността на български гражданин, изпълнявал задачи, поставени от руските специални служби, установената съпричастност на един служител на ДАНС към дейността на руските специални служби, предприетите открити мерки за пресичане на зловредното влияние на руските специални служби върху обществени процеси в страната, посочват в годишния си доклад от ДАНС. 

От страна на държавното ръководство е взето решение за редуциране на руското дипломатическо присъствие в България. На 28 юни тогавашният премиер в оставка Кирил Петков обяви, че България отзовава 70 дипломати и служители от посолството на Руската федерация в София, припомня БТА. Решението предизвика полярни реакции сред обществото и политическите формации в страната и предизвика изслушване на Кирил Петков в Народното събрание.

Международен тероризъм

Според ДАНС най-засегнати от терористична дейност остават Африка, Близкия изток и Централна и Западна Азия, където са разположени структури на водещите джихадистки организации „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. През 2022 г. в Европа не е извършвана атака, за която отговорността да е поета от терористична организация.

Терористичната активност през изминалата година няма пряко проявление върху България. Не са извършени нападения на територията на страната и срещу български граждани и инфраструктура в чужбина, както и не са получавани данни за подготовка на атаки. 

Екстремизъм на социално-политическа основа

През 2022 г. се активизира дейността на екстремистките организации в Европа, пише в доклада на ДАНС. В много европейски градове формациите с екстремистки възгледи организират и се включват в масови демонстрации срещу легитимното управление, включително с цел ескалиране на напрежението. Най-големият риск от екстремистки действия и през м.г. произтича от радикализирали се в интернет отделни лица и групи под влияние на крайнодясната пропаганда. В много европейски държави се отчита нарастване на интереса на крайнодесни структури към огнестрелните оръжия и участието в паравоенни лагери и обучения. 

Крайнолевите и анархистки групи в Европа остават разнородни и със силно ограничена членска маса. Крайнодесният сектор в България продължава да се характеризира с фрагментарност, ограничен кръг от привърженици и ниска обществена подкрепа. И м.г. крайнолевите и анархистки формации в България имат силно ограничена членска маса и незначителна обществена подкрепа.

Миграцията

Нарастват миграционните движения към Европа, като се запазват основните фактори, свързани с климатичните промени, нестабилната обстановка по линия на сигурността, както и изострените политически, икономически и социални проблеми в редица държави от Близкия изток, Централна Азия и Африка. Руската инвазия в Украйна има каталитичен ефект върху миграционните процеси чрез насочване на значителен брой украински граждани към Европа и провокиране на продоволствена несигурност, която допълнително дестабилизира държавите – източници на миграционни потоци.

По данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (FRONTEX) през 2022 г. са регистрирани над 330 хил. незаконни влизания през външните граници на Европейския съюз, в сравнение с 200 хил. през 2021 г., пише още в доклада на ДАНС.

На този фон броят на законно пребиваващите в държави – членки на Европейския съюз украински граждани, бягащи от войната, достига близо осем млн. души. Миграционният натиск към България нараства значително през изминалата година. Активизират се участниците в схеми за незаконна миграция към България, стимулирани от ниските присъди и високата доходност на незаконната дейност.

От началото на войната в Украйна в България са влезли над един млн. украинци, голяма част от които са излезли от страната. Регистрираните за временна закрила са 151 874, от които 50 049 са останали у нас, а 11 019 са настанените в държавни бази и хотели, посочват от Агенцията.

Финансова сигурност

Руската военна агресия в Украйна има негативни проекции върху глобалната финансова система, смятат от ДАНС. Българският финансов сектор остава относително стабилен, а банковата система запазва висока ликвидност и добра капиталова адекватност.

Просроченото изпълнение на ангажиментите по Националния план за възстановяване и устойчивост (голяма част от които със законодателен и/или стратегически характер) създава предизвикателства пред усвояването на значителен европейски финансов ресурс, като първото плащане постъпва едва през декември 2022 г.

По предварителни оценки, чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства, пресечени от ДАНС през 2022 г., са нанесени щети на държавния бюджет за над 60 млн. лв., а предвид дългосрочния характер на неутрализираната престъпна дейност, размерът на предотвратената щета е няколкократно по-голям.

Защита на стратегически обекти и дейности

Войната в Украйна и изострянето на геополитическото противопоставяне обуславят нарастване на заплахите за европейската критична инфраструктура.

Руската инвазия в Украйна и използването от Москва на енергийните зависимости за натиск срещу Европа създава значителни рискове за енергийната сигурност на държавите от Европейския съюз и стимулира процеса за диверсификация на източниците на енергийни ресурси. През 2022 г. вътрешното потребление на природен газ е обезпечено, въпреки прекратяването на руските доставки за България. Действията на Кремъл създават предизвикателства за поддържката и модернизацията на мощностите на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД. През 2022 г. остава висок интересът към изграждане на мощности от възобновяеми източници в условията на почти изчерпан преносен капацитет.

Комуникационна, информационна и киберсигурност

Руската агресия в Украйна допълнително засилва нарастващата през последните десетилетия тенденция за увеличаване на кибернападенията в интернет. През 2022 г. в България се наблюдава значително увеличение на киберпосегателствата, в т.ч. от страна на свързани с Русия хакерски групи.

През 2022 г. се отчита надпревара в модернизацията на стратегическите арсенали и изостряне на ядрената реторика. Глобалното противопоставяне и регионалните конфликти продължават да стимулират развитие на програми за разработване на оръжия за масово унищожение и ракетни технологии в рамките на доктрини за стратегическо сдържане и осигуряване на регионален баланс на силите. Запазва се интересът на недържавни субекти, в т.ч. терористични организации за придобиване на химични, биологични, радиоактивни и ядрени материали и проучване на възможности за използването им за нападения. Предвид големите количества оръжие в увеличаващия се брой конфликтни точки по света е налице потенциален риск от насочване за нуждите на престъпни или терористични структури.

Коментари 103
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

103 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 34 минути

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 1 час

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 5 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 5 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 6 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 7 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 8 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 8 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 9 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян