21

„Преди години имаше едно подобно запалване в кислородната станция. Слава Богу, проблемът много бързо се овладя. Тогава проблемът беше технически. Практически е възможно пациент да е запалил цигара. Много пъти съм си мислел, как обездвижен човек, пушач, ще се сдържи да не запали цигара?  Ако има провинение, трябва да има санкция, а каква трябва да е тя? Не може санкцията да е изписване”, смята бившият директор на "Пирогов" Спас Спасков пред „Плюс-Минус. Коментар след новините” по NOVA

Взрив и пожар в болничното заведение доведоха до две жертви. Пожарът пламна около 4 ч. сутринта в сряда. Двама души са загинали, а други 100 човека бяха евакуирани. 15 души са обгазени, сред които и двама полицаи. Преди да лумне огънят, имало взрив на кислород в една от стаите във Второ вътрешно отделение. Вследствие на експлозията е рухнала стена.

Агенцията за технически и метрологичен контрол съобщи, че взривът не е заради неизправност на инсталациите с кислород, които са обект на контрол. Те са две. 

Голям пожар в "Пирогов", жертви

„Други варианти, тъй като става въпрос за възпламеняване, то може да стане от искра. В контакт, който е технически неизправен, също може да предизвика искра и да се случи инцидент. Това, което знам със сигурност, е, че два пъти годишно се минава на инспекция, за да се проверят тези неща”, каза още Спасков.

Взрив и пожар в "Пирогов", има жертви

"Това отделение е с медицински газове, колкото в останалите. Това е вътрешното отделение, което е разположено в  най-старата сграда на „Пирогов”. Това е сграда, строена около 1930 година. Ремонтирана е няколко пъти, но последният ремонт, който аз помня, беше преди 20-25 години". Това заяви Спасков за взрива и пожара в болничното заведение.

„Това не мога да го отнеса към газовата инсталация. Тя се реновира непрекъснато, компромис не се прави. Още когато аз работех в болницата, имахме договори със снабдителите за постоянен контрол, който се прави в рамките на около месец. Имахме и предполагам, че има човек, който отговаря за тази инсталация и я оглежда. Освен това и най-малко отклонение на работата се наблюдава от лекарите и те веднага алармират. Този техник ежедневно проверява и поправя повредите”, обясни той.

„В „Пирогов” по-голямата част от местата, в които пациентите се нуждаят от кислород, той се подава през централизирана система. Има газова станция в двора на болницата, която се зарежда с огромно количество кислород. По тръбопроводи от нея кислородът достига до там, където е необходим”, разясни Спасков.

„В момента можем да прави само хипотези. Разбрах, че има група, която ще направи изключително задълбочено проучване. Там, където има повече кислород, има опасност от взрив. Поради тази причина в тези помещения е забранено да се влиза с цигари. За персонала съм сигурен, че не влизат с цигари там”, категоричен е той.

„За да може за толкова кратко време да се евакуират такава голяма група хора, това обикновено е отиграно. По времето, когато бях директор, с пожарната отигравахме подобна ситуация. Връзката между пожарната и болницата беше изключително добра. Освен това на територията на болницата има щатен пожарникар, който ежедневно прави проверки. Може би досега сме приемали, че всичко това, което се прави до тук, е достатъчно. Според мен има цяла поредица неща, които е имало. Най-вероятно сега пожарната ще излезе с нови препоръки. В болницата винаги сме се съобразявали с това и сме ги приемали”, добави той.

Трагичният инцидент в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” не е настъпил в резултат на неизправност на съдовете за течен кислород. Това се казва в позиция на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор във връзка с трагичния инцидент в болницата, при които загинаха двама пациенти.

Ето какво се казва в изявлението:

1. Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност. Тези съоръжения са описани и изброени изчерпателно в глава 5, чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите. Поради тази причина, над тези инсталации не се осъществява технически надзор.

2. Инсталациите за кислород в стаите на лежащо болните в болничните заведения (където е настъпил трагичния инцидент) също не са Съоръжения с повишена опасност и на тях не се осъществява технически надзор по смисъла на цитирания законов текст.

3. ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород. С такива съдове са оборудвани повечето големи болнични заведение в страната.

В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” има два такива съда за течен кислород. Те са инсталирани в отделно помещение. Съдовете се проверяват по план веднъж на четири години. На съдовете е извършен технически преглед в установения срок и заключението е "годни за експлоатация".

4. Трябва да се подчертае, че трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове.

Ръководството на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) изказва своите съболезнования на близките и роднините на двамата пациенти, загинали тази нощ при трагичния инцидент в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. 

3000 тона кислород употребява "Пирогов" всяка година. Данните са на една от фирмите, които изграждат системите за доставка на кислород в лечебните заведения. Според техните разчети, лечебно заведение в Италия, с подобна леглова база изразходва 3 или дори 4 пъти по-малко, предаде NOVA.

Всяка лечебно заведение, в което има тежкоболни пациенти, е длъжно да има система за доставка и разпределение на кислород. Като медицински продукт, той се съхранява в резервоари на територията на болницата. Между цистерната и сградата обаче трябва да има поне 15 метра отстояние, разясняват от фирма, изграждаща такива инсталации.

"Кислородът пристига по тръбопровод, централно захранване, и се доставя в газообразно състояние на работно налагяне около 5 бара. Би следвало да има фирми за поддръжка на тръбопроводната система и не би следвало и не се допуска да има пропуски по тръбопроводите на кислород", каза техническият ръководител Стилиян Николов.

В болницата кислородът се разпределя от централно табло. Във всяко отделение, където той е необходим, има второ табло, което допуска притока му към пациентите.

"Тези табла са указателни - колко се подава на всеки етаж, за да може да знаят. И там, има спирателен кран, за да може да се работи в отделението. Не се спира кислорода на цялата болница", каза още кислородният техник на Първа УМБАЛ - София Валентин Семовски.

Експерти обаче предупреждават, че заради старите тръби из болничните заведения, е възможно част от кислорода да се губи при преноса към стаите.

"Теч? Той е в газообразно състояние, вдига шум, така че ако има - това, което може, аз отстранявам. Ако не - фирмата", заяви Семовски.

Медиците са категорични, че всеки пациент получава нужното му количество кислород по лекарско предписание. Ако махне кислородната маска или канюлата, без да спре притока, това няма да е проблем за лечението му.

"Обикновено 20 минути на час се подава кислорода, в определена концентрация. 3 литъра в минута се подават чрез това устройство, което се нарича ротаметър", добави началникът на Трето вътрешно отделение в Първа УМБАЛ - София д-р Таня Русева.

Д-р Русева напомня, че ако помещението е с по-висока концентрация на кислород, физически няма как да се усети. Това обаче крие големи рискове.

Във всяко отделение с кислородна терапия, пушенето е категорично забранено. Внасянето и употребата на кибрит и запалки също не е препоръчително.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 29 минути

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 34 минути

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 8 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 8 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 8 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 11 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 12 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 14 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 14 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 15 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 15 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 16 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“