31

Г олям пожар избухна в "Пирогов" около 4 ч. сутринта в сряда. Двама души са загинали, а други 100 човека бяха евакуирани. 15 души са обгазени, сред които и двама полицаи. 

"Те са прехвърлени в други отделения и опасност за живота им няма. Пряко застрашен е бил животът на около 80 души", съобщи здравният министър Кирил Ананиев. 

Преди да лумне огънят, имало взрив на кислород в една от стаите във Второ вътрешно отделение. Вследствие на експлозията е рухнала стена, посочва NOVA.

Загиналите - мъже на 55 и 68 години, са били тежко болни и неподвижни пациенти. 

Здравният министър каза, че близките на загиналите вече са уведомени.

Голям пожар в "Пирогов", жертви

По непотвърдена информация на NOVA взривът в инсталацията за подаване на кислород, който предизвика пожар в "Пирогов",

е възникнал, след като един от пациентите запалил цигара. Мъжът, който вероятно е предизвикал пламъците, имал тежки чернодробни проблеми вследствие на прекомерна употреба на алкохол.

"Дано не се окаже, че причината за взрива в "Пирогов" е запалена цигара", коментира премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, цитиран от "Фокус: Министър-председателят благодари и на дежурния екип, МВР и пожарната. "Благодарност за това, че са живи обгазените хора", допълни той.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди следователи от Национална следствена служба да разследват инцидента в "Пирогов".

Това стана ясно от съобщение, изпратено до медиите.

Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за установяване на причините за възникване на инцидента и настъпилата смърт на двамата пострадали. Досъдебното производство се води за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност-престъпление. 

Незабавно след възникване на инцидента и уведомяването на прокуратурата е създадена организация и са предприети процесуално-следствени действия от разследващи екипи, ръководени от СГП. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването се провежда от следователи от Национална следствена служба, които към момента извършват оглед на местопроизшествието с участието на вещи лица и експерти по пожарна безопасност.

Разпитват се свидетели, изземва се документация от лечебното заведение, се посочва в съобщението. 

По-рано в интервю за БТА прокурор Зорница Таскова, говорител на Софийската градска прокуратура обясни, че разследването е за причинена смърт на повече от едно лице.

Наказанието при такива случаи е от три до десет години затвор.

Прокурор Таскова обясни, че в момента се извършват процесуално следствени действия на мястото на инцидента. 

В момента екип от следователи е на място в "Пирогов" и извършва първоначални действия по разследване на пожара. Това каза за Агенция "Фокус" говорителят на Националната следствена служба (НСлС) Мария Павлова.

"Формиран е разследващ екип от следователи. Екипът включва следователи, криминалистични лаборатории и експерти", поясни тя.

"Изключена е възможността това да е злонамерено действие, т.е. терористичен акт. Текат процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура", заяви тази сутрин министърът на вътрешните работи Младен Маринов. 

Министърът увери, че пожарът е бил потушен напълно изключително бързо. Той потвърди, че при инцидента са загинали двама души. И допълни, че предстои да бъде направена цялостна инспекция на сградата, тъй като има и рухнала стена.

"Пожарът е окончателно потушен, в момента се обезопасява мястото, за да може да влезе следствената група. Полицаите вече не са в отделението, тъй като работят по други задачи. Бързата намеса първоначално на екипа в Пирогов, а след това и на пожарникарите, са намалили щетите", уточни вътрешният министър.

И допълни, че срутването на стената не е толкова голямо, така че да застрашава сградата и работата в болницата като цяло. "Щетите са в помещението, но въпреки това ще бъде направена инспекция на сградата така, че да сме сигурни в нейната безопасност и че този взрив не е довел до структурни промени", увери министър Маринов.

Сигналът за инцидента е получен в оперативния център на Столичната пожарна. Незабавно към мястото на инцидента са изпратени 12 пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 25 минути след избухването му.

Спешният институт отваря гореща линия, на която близки на пациенти ще могат да получават информация.

Номерът е 02 915 45 40, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на болницата проф. д-р Николай Габровски. Той призова линията да използват само роднини и приятели на настанени в засегнатото от огъня Второ вътрешно отделение.

Проф. Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява.

"Единият от починалите е имал нужда от високи количества кислород заради тежки увреждания на белия дроб. Следствените действия ще уточнят как точно е започнал инцидентът", заяви още зам.-директорът на "Пирогов". 

"Без намесата на пожарникарите и тяхната реакция в момента щяхме да говорим за инцидент от друг мащаб и една национална трагедия", уточни Габровски.

12 пожарни се появиха невероятно бързо. Нещата са под контрол, всички пациенти от отделението са обгрижени, подчерта зам.-директорът на болницата.

"Нямаме данни за друг пострадал пациент освен едно леко обгазяване, уточни Габровски. Шокова зала ще е затруднена днес да приема тежко болни, но като цяло болницата функционира. Имаме пожаро известителна система, имаме план за евакуация. Няма взривена газова бутилка, навсякъде имаме система за подаване на кислород", уточни още Габровски.

"Контролът на кислородните системи в болницата е ежедневен", каза пред БНР доц. д-р Стоян Сопотенски – бивш зам.-директор на "Пирогов".

По думите му има вътрешен и външен контрол. В "Пирогов" винаги са спазвани изискванията, подчерта той и сподели, че за него случилото се тази нощ е необяснимо.

"Системата на "Пирогов" е централна. Преди години тя беше подменена по всички изисквания, които са за съхранение и употреба на кислород. Доставката и съхранението на кислорода е под много строг надзор. Беше изградена нова система, съответно нова линия към сградите, които ползват кислорода. Вътре във всяка сграда периодично са подменяни кислородните системи".

"След като има бутилка с кислород, тя трябва да има теч. За да се получи пожар и взрив, трябва да има източник на запалване. Не мога да се ангажирам да кажа каква е причината, но явно причина има", заяви пред БНР ген. Кирил Войнов – зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и бивш директор на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност".

"Смятам, че г-н Николов (бел. ред. директорът на пожарната) ще предприеме цялостно обследване на болниците в България, защото през последните няколко години се извършиха ремонтни дейности, на много места бяха поставени инсталации за кислород, така че да се вземат всички мерки, за да не се допускат подобни неща".

Той оцени реакцията на работещите в болницата като бърза и навременна. По думите му Държавната агенция за метрологичен и технически надзор няма пряко отношение към тази система. "Ако можем с нещо да бъдем полезни – с експертно мнение и помощ, сме налице", декларира Кирил Войнов. 

Сутринта районът пред болницата бе отцепен. На място пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, както и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Към този момент болница "Пирогов" работи при нормален режим, затруднена е работата само на Противошокова зала.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Няма пострадали служители на лечебното заведение.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 31 минути

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 1 час

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 1 час

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 1 час

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 9 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 10 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 15 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 15 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 15 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 16 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат