25

Б ългарите, прославили страната ни, с които трябва да се гордеем, са много.

Липсват обаче поводи, покрай които да се сещаме за тях.

Вторият български космонавт Александър Александров сякаш винаги остава в сянка, но за мисията, на която той се отправя на 7 юни 1988г., си заслужава да се говори по-често.

Професията на космонавта е предизвикателство, което трудно би могло да бъде осъзнато. Нужни са въображение, свободен дух, както и голяма доза смелост.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Future(s) Past (@kosmodrum_bg) on

На 7 юни 1988г. космическият кораб „Союз ТМ-5” излита от космодрума Байконур и два дни по-късно успява да се скачи със съветската станция „Мир”.

По този начин Александър Александров се превръща във втория българин, излетял в космоса, и в първия, намирал се на борда на орбитална станция, тъй като мисията на българския космонавт Георги Иванов през април 1979г. не успява да се скачи със станцията „Салют-6”.

По време на мисията Александров и останалите членове на екипажа извършват много научни експерименти, които помагат за по-нататъшното усъвършенстване на космическите експедиции.

Александър Александров прекарва в космоса 9 дни, 20 часа и 10 минути.

Вторият ни български космонавт е летец първи клас. Той е удостоен с много награди и почетни звания, включително военното звание бригаден генерал, орден „Стара планина” и други.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Future(s) Past (@kosmodrum_bg) on

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@