7

Д иректорът на столичното Национално музикално училище "Любомир Пипков" Столина Добрева няма да подаде оставка от директорския пост. Това заяви тя след среща с министъра на културата Боил Банов, предава БНТ.

По време на срещата министър Банов не е искал нейната оставка, а разговорът е минал конструктивно, сподели Добрева след срещата.

До ситуацията се стигна, след като оперната прима Дарина Такова написа в интернет, че е поискала да кандидатства за преподавател в училището, но по регламента на конкурса трябва да изпее няколко произведения, въпреки световното признание на таланта й.

Директорка поискала оперна прима да се яви на конкурс, Банов поиска оставка

Столина Добрева обясни, че ще бъде потърсен вариант Дарина Такова да бъде част от преподавателския екип на училището.

"Ще направя всичко възможно г-жа Такова да бъде част от нашия учебен процес. Винаги бихме могли да намерим вариант тя да дойде и да направи майсторски клас  или да работи като лектор, което не изисква преминаването през такъв тежък конкурс", посочи директорката на музикалното училище.

Министър Банов обяви, че ще иска обяснение от директорката. "Директорите са много гъвкави, защото това са вътрешни правила. Те не са наложени нито от МОН, нито от нас. Логиката изисква големите творци да бъдат поощрявани за това”, коментира министърът на културата, цитиран от NOVA.

Сутринта пред Министерството на културата се събраха деца и родители, за да подкрепят своята директорка. Те изразиха уважението си към оперната прима Дарина Такова, но в същото време поясниха, че не е редно директорът на музикалното училище да подава оставка, защото е спазила правилата. Те бяха поканени на среща от министъра. 

"Това, че г-жа Такова е известна или не, не означава, че трябва да игнорира правилата”, каза ученичката Калина Цветкова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@