16

М инистър-председателят Бойко Борисов проведе разширено съвещание с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и с министъра на околната среда и водите Емил Димитров, съобщи пресцентърът на кабинета.

Пред премиера тримата са докладвали състоянието на напоителните системи в страната и мерките, които се налагат за осигуряване на вода за питейно-битовите нужди в страната, както и за земеделските производители и животновъдите.

"Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим", посочи министър-председателят Бойко Борисов. 

До старта на проекта премиерът възложил на отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите.

Борисов изиска пълна координация, както и да се обърне специално внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците.

"Защото от едните сондажи ползваме за битови нужди, а от другите - за земеделците и животновъдите", каза още премиерът.

Министър Аврамова информира премиера, че подробният устройствен план за довеждащия водопровод на Перник е изготвен, обявен е в "Държавен вестник" и след 19 декември ще бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В рамките на съвещанието е било обсъдено засилването на координацията между различните институции относно подаването на ежедневна актуална информация за водния сектор. Дискутирани са били и най-належащите мерки, които трябва да се предприемат по отношение на язовирите.

"Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите", обърна се премиерът Борисов към министрите.

"Водна криза няма да има", заяви по-рано днес пред премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той е докладвал на министър-председателя ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, за да няма проблеми, ако сушата продължава. Целта е догодина земеделските производители да получат вода в равен обем, както тази година, когато дадохме вода на всички, а е трета сушава година, обясни министърът на околната среда и водите.

Премиерът Борисов изтъкна, че сега са най-подходящите месеци да се реабилитира тази част от системата, която ще позволи да се задържи водния обем от предстоящите зимни месеци. Министър-председателят е посочил, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда. 

В рамките на срещата министърът на околната среда и водите Емил Димитров е заявил пред премиера Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Министър-председателят Борисов е заявил, че чака министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си, допълват от правителствената пресслужба.

По-рано днес повод за скандал и искания за оставки в парламента стана изказване

на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, който обвини свои колеги и общински администрации в неглижиране на проблема с водните запаси в България и каза, че:

"В Бургас ще се случи Перник 2. Бургас може да остане без вода, след 6 месеца предстои водна криза". Това предупреди Емил Димитров. Той поиска думата в пленарна зала и уточни, че изявлението му е заради форсмажорни обстоятелства, предаде БТА.

"Идвам с добри намерения, не смятам да се конфронтирам било с някой от вас, било в политически план, това е мое лично изказване и не ангажирам никой от политическа сила", заяви той.

Димитров обясни, че става въпрос за язовир "Камчия".

"От януари МОСВ пише 10 пъти отчети, графици, 10 пъти пращаме информация и до Министерския съвет, направили сме два консултативни съвета по водите. Всички са взели единодушно решение, че в случай, че трета година има суша, потреблението е в стандартните размери и обеми, Бургас ще остане без вода за питейно битово снабдяване", каза министърът.

Нищо не последва от това, посочи той. От септември Димитров предупреждава всички общини в областта за проблема. 

"МЗХГ и МРРБ воюват помежду си, земеделците не си дават язовира, за да може те да обявят обществена поръчка. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерския съвет, подписано от премиера, някакъв си началник на кабинет и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството, цензурират премиера", каза Димитров. 

Догодина ще има водна криза и в земеделието, каза министърът на околната среда и водите

Емил Димитров от трибуната на Народното събрание и поиска съдействие от депутатите за решаване на проблема.

"Ще имате трети път избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата", предупреди той. "Аз телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички, догодина имаме 45 процента, ако ги направим на 70-75, ще направим цял един отрасъл", каза министър Димитров. 

"Дошъл съм да ви помоля за следното - излъчете двама души от партия и елате в МОСВ. Обещавам, ще ви покажа всичко, ще ви запозная с цялата картина, ще ви покажа черните карти, снимки, всичко. Елате да обмислим дали си заслужава да помогнем на земеделците и следващата година да оцелеят", призова екоминистърът депутатите.

Емил Димитров даде пример с Пловдивска област, където преди десет години са изрязани всички помпени станции и тръбопроводи. "Напоителни системи" са унищожени, това, което не е изрязано, не работи и загубите са колосални, добави той.

"Ние сме в изключителна криза, поради престъпно бездействие по ремонтиране на земеделските язовири и престъпни деяния по унищожаването на националната напоителна система", коментира Емил Димитров. 

Той посочи, че страната ни има уникална водна система - къде по-запазена, къде не. "Тази система, независимо от безумията върху нея с лек ремонт, една помпена станция, може да спаси земеделците, но трябва да заработи веднага", каза министърът. И теоретично вместо да пилеем водата в реката, да я съберем и догодина земеделците да получат вода, приблизително в размер, равен на тазгодишния, добави той.

След изказването на министъра последваха мнения от опозицията

Корнелия Нинова от името на „БСП за България” каза, че от трибуната се е чула „най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов”. „Но този път не от нас, от опозицията, която я даваме непрекъснато в продължение на 4 години, чухте я от министър на Борисов – отвътре, от кабинета, от човек, който е преживял всички тези проблеми, които описа”, каза лидерът на БСП, цитирана от БГНЕС.

Тя каза, че стои огромният въпрос за заплахите, които министърът очертал.

„Заплаха от суша, заплаха от наводнения, заплаха от водна криза в земеделието, заплаха от водни бунтове, заплаха за това да се наложи да заменяме производството вместо от вода от въглища. Разбирате ли какво означава това особено на днешния ден. Той казва ще имате или чист въздух, или вода, и ще трябва да избирате – или въздух, или вода”, каза тя и припомни, че днес е поредният ден, в който има в пъти увеличаване на замърсяването на въздуха в големите градове и особено в столицата и то по време на COVID-криза.

Обръщайки се към министъра, Нинова каза, че очаквала след „тази убийствена картина на управлението на Борисов” да подаде оставка. „Защото след това, което ние чухме, смятаме, че изходът е оставка на цялото правителство”, заяви тя.

От ДПС казаха, че следва да се покани министър-председателят в парламента.

„И той от своя страна или да опровергае казаното от министъра и да предложи неговото освобождаване, или да дойде тук да потвърди казаното и да подаде оставка на целия Министерски съвет, за да се сложи край на 10-годишното политическо безвремие, в което ГЕРБ пребивава във властта както беше и оценката на министър Емил Димитров”, каза Мустафа Карадайъ.

От думите на екоминистъра ДПС разбрали, че различните министерства не си комуникират, не си кореспондират.

Ето какво отговориха на Емил Димитров част от ресорните министри:

"Винаги сме имали пряка комуникация с министър Емил Димитров, понякога тя е малко затруднена", каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева от парламентарната трибуна в отговор на министър Емил Димитров, цитирана от Агенция Фокус.

"Искам да дам отговор на тези обвинения, съждения, които бяха представени от колегата министър на околната среда и водите г-н Емил Димитров в началото на вашето пленарно заседание. Първо, искам да кажа, че ние сме колеги, винаги сме имали пряка комуникация, понякога малко затруднена. Последният ми разговор с него е от понеделник, изключително съжалявам, че трябва да влезем в това ниво на комуникации и тези наши комуникации да стават чак през пленарна зала. Когато за първи път разбрах, че той е преболедувал COVID, видях, че е наистина разстроен. Беше много афектиран в началото. В чисто човешки план, за заболяването и за грижите по възстановяването му", коментира Десислава Танева.

Тя посочи, че МОСВ и МЗХГ имат общи теми.

"Нашите две министерства, съответно експертите по отделните дирекции винаги участват в работни групи, когато се решават въпроси", каза още Танева.

По думите ѝ тази колаборация е станала много по-тясна, когато се подготвя новата програма, когато трябва да се изпълни целите на зелената сделка, когато има много по-амбициозни екологични амбиции.

"Този разговор беше иницииран от мен, тъй като имаме четири теми, които стоят нерешени в МОСВ. Смятам, че по всички теми след 50-минутния разговор имахме все пак обща визия", каза тя и изтъкна, че е изненадана от това, което е чула.

"Емил Димитров хвърля хаотични разсъждения - докато ние работим върху темите,

които вълнуват българските граждани, някои се упражняват в театрални постановки", каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова от парламентарната трибуна в отговор на министър Емил Димитров, цитирана от  Агенция "Фокус".

"Във връзка с изявлението, което направи днес министър от правителството, от коалиционното правителство, за разлика от министър Танева не го приемам като обвинение, а по-скоро приемам неговото изказване в Народното събрание като хвърлени в публичното пространство хаотични разсъждения", каза още министър Аврамова.

Тя посочи, че язовир "Камчия" е язовир, който захранва голяма част от Източна България. "Всички знаем, че захранва двата големи града Бургас и Варна. Във връзка с намаления обем на водата в язовир Камчия през месец октомври внесох в Министерски съвет мой доклад на оперативно заседание, в който предложих язовирите "Порой" и "Ахелой" да бъдат обособени като резервни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване", каза още Аврамова.

"Ако министър Димитров, който управлява водите в България, смята, че Бургас е в бедствено положение и че трябва там да бъде положен подхода в Перник, има ред и закон, по който това трябва да се случи. Защо министър Димитров не внесе в Министерски съвет предложение за обявяване на бедствено положение в Бургас. Защо плаши хората от трибуната на Народното събрание и от медиите, в които има участие.

Нека се обърне към бургазлии, които сега притесни и вся страх в хората и да каже има ли вода в язовира, защото той управлява водите в язовирите в България. Има ли вода в язовира. Тази вода докога ще стигне и какви мерки трябва да бъдат предприети, така че Бургас да не изпадне във водна криза?

Това, което днес беше направено, е да всяваме страх в хората в Бургас. Ние не управляваме в МРРБ водата в язовира, ние мислим как да обезпечим хората и вече имаме идея и работим по нея, така че макар че това е работа на МОСВ, министърът на околната среда и водите, издава месечните графици. Може да бъде намалено подаването към Варна. Може Варна да работи известно време на помпения режим от деривация "Китка", можем да намалим ползването от язовир "Камчия", да обърнем 80% от деривация "Китка" по помпен начин и останалите от "Камчия" ,за да имаме вода за по-дълго време", коментира още Аврамова.

Тя посочи, че е предвидена възможността ВиК Варна да бъде подпомогнато, така че да издържи на високата цена на добиването чрез помпи и да няма проблем с цената на водата. "Така че докато ние работим върху темите, които вълнуват и българските граждани, върху темите, върху които имаме задачата, някои се упражняват в театрални постановки", допълни още Аврамова.

И здравният министър Костадин Ангелов увери, че няма опасност от водна криза в Бургас

"Няма никаква опасност от водна криза в Бургас. Не знам какво кой говори, защо говори. Предприети са всички необходими организационни и финансови мерки", заяви здравният министър от парламентарната трибуна.

Ангелов посочи, че е разговарял с кмета на Бургас. 

Емил Димитров: Няма опасност от безводие във Варненско, за Бургас не е така

Емил Димитров: Ситуацията с Перник може да се повтори по Черноморието

Емил Димитров проверява "Ястребино", "Тича" и "Цонево"

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 5 минути

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 28 минути

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 1 час

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 2 часа

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 2 часа

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 2 часа

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 2 часа

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 2 часа

Те са били част от по-голяма туристическа група