0

У смивки, игри, много подаръци и изненади зарадваха децата в Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София. Дядо Коледа пристигна при тях заедно с актьора Христо Шопов и театър „Сириус“, които раздадоха подаръци и разказаха една приказка без край.

Бурни аплодисменти и много смях предизвика кукленият спектакъл „Кучето, което не можело да лае“. В празника участваха и родителите на малките пациенти, както и лекарите и сестрите от болницата. За повече празнично настроение, оранжеви балони летяха в тържествената зала. Малки и големи, лекари и деца носеха коледни шапки.

След приказката малчуганите получиха много подаръци. А после се снимаха с любимия актьор и телевизионен водещ Енчо Данаилов - Бате Енчо, който забавлява родители и пациенти, преоблечен като Дядо Коледа. Заедно те украсиха коледната елха. Изграчките от украсата са изработените в рамките на благотворителната арт работилница. По-малките пациенти рисуваха и оцветяваха коледни картинки заедно с аниматорите от „Приказки без край“.

За Коледа децата си пожелаха много подаръци – колички за момчетата и кукли и маркери за момичетата. Родителите им споделиха, че ще се помолят за най-важното – здраве. И малки, и големи успяха да се отпуснат и да забравят за предстоящото лечение и тежките изследвания.

Акция „Коледен дух“ се организира в рамките на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край“. Ръководството на Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София пожела на малките пациенти да бъдат здрави. И да посрещнат празника вкъщи с най-близките си.

Председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание д-р Даниела Дариткова обясни, че е необходимо повече специалисти да бъдат обучени за работа с хоспитализирани деца и да им помагат да се справят с притесненията около лечението.

„Педиатрията е моя лична кауза и мисия, която съм избрала преди повече от 20 години. Изключително много благодаря и подкрепям инициативата, защото съм убедена, че доброто емоционално състояние на децата е достатъчно, за да подпомогне даже и един тежък оздравителен процес. Имате моята лична подкрепа, подкрепата на Комисията по здравеопазването“, каза д-р Дариткова.

Националната инициатива „Приказки без край” се реализира в България от месец ноември 2012 г. Чрез организирането на четене, музика, театър и разнообразни празненства децата се възстановят по-бързо.

Дядо Коледа зарадва болни деца с подаръци и куклен теарър
Дядо Коледа зарадва болни деца с подаръци и куклен теарър

До момента в Програмата са включени 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а от старта на инициативата в страната до сега аниматорите на „Приказки без край“ са допринесли за по-доброто емоционално състояние на близо 9000 хоспитализирани деца. Само в Специализираната болница за активно лечение по детски болести са реализирани близо 150 посещения и са обхванати над 1100 малки пациенти.

Родителите споделят, че подкрепят програмата и че биха искали тя да се провежда по-често и да бъде по-продължителна. Проучването за отражението на аниматорската програма върху малките пациенти и техните родители ще продължи да се провежда и в следващите месеци.

Организатори на националната инициатива са Глаксо Смит Клайн и Панадол Бебе, с подкрепата на Българската педиатрична асоциация. Нетинфо е медиен партньор на инициативата.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@