45

При ротацията министри ще бъдат сменяни, само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни това да се случи, заяви премиерът Николай Денков, който отговаря за седми път на въпроси на граждани във Facebook. Премиерът каза, че министрите трябва да продължат работата си, за да се опитат да изпълнят това, което са започнали. Ще бъдат сменяни само ако наистина е необходимо, това ще бъдат единични случаи, отбеляза министър-председателят. 

Той каза, че е важно всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил. Една или друга медийна изява не може да бъде основа за смяна на министър, подчерта Денков. Той съобщи, че вече е събрал информацията, има представа кой министър как се справя и в следващите дни тази информация ще бъде споделена с Мария Габриел и с партийните лидери.

"Когато ние с Мария Габриел се уточним как да изглежда модифицираният състав на Министерския съвет, отиваме при партийните лидери, за да поискаме тяхната подкрепа", каза Денков.

В началото предлагахме втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега виждаме, че те правят такова предложение, каза Денков. Ако държат на него, няма нищо лошо Василев да бъде втори вицепремиер, посочи премиерът и уточни, че никога не е ставало дума да бъде променена договорката за началото на ротацията

Борисов: Ротация ще има, това е технологичен процес

След разговори с ПГ на ДПС ще се реши дали ще разчитаме на тяхната подкрепа, но няма да правим компориси. Ако те са готови да подкрепят състав на кабинет, който ние смятаме за добър, тогава ще приемем подкрепа от тях, посочи Денков. Според него, колкото е по-широка подкрепата за правителството в парламента, толкова по-добре.

Борисов: Възможно е да има смяна на министри при ротацията

На въпрос Никола Минчев или Атанас Атанасов трябва да бъде председател на Народното събрание, Денков каза, че той няма съмнение, че и двамата биха се справили с тази роля. Минчев вече е бил председател на парламента, Атанасов има огромен парламентарен опит, подчерта премиерът. Трябва да гледаме какви са и другите задачи, които трябва да изпълняваме като парламентарни групи и политици. Идват европейски избори, един възможен водач на листа е Никола Минчев, но ако той влезе в тази роля, тя не е съвместима с другата, посочи Николай Денков.

На въпрос за Атанас Атанасов премиерът каза, че трябва да продължим да търсим повече експерти, отколкото политически лица за такива позиции като Конституционния съдия. Много по-добре е те да са с много по-богат опит в съдебната система и да не изглеждат силно оцветени политически, защото това се очаква от тези експерти – да бъдат политически независими и с много богат професионален опит, посочи Денков. Според него е по-добре в Конституционния съд да отиде лице, което идва от съдебните среди. "Доколкото знам има такъв, но нека мине процедурата", каза Денков.

Борисов обясни как ще стане ротацията на властта

"Това, че Радев представя пред Конституционния съд промените в Конституцията, не е лошо. Той не атакува правосъдната система, а ограничаването на неговите права по отношение на служебното правителство. Причината е, че промените са направени така, че да се избегне еднолично управление на президента. Неприемлив е езикът, който използва. Държи се като опозиционен лидер, да направи партия и да спечели избори, ако иска да говори така. Всичко друго не съответства на позицията му", смята той.

Радев сезира КС заради промените в Конституцията

"Президентът имаше възможност да вкара България в Шенген със служебния си кабинет. Трябваха промени в закони и в Конституцията, затова нищо не се реализира. Без редовен парламент България нямаше как да бъде приета в Шенген, нито по въздух, нито по вода. Некоректно е Радев да критикува по тази линия", каза премиерът.

Той уточни, че сред ползите от присъединяването ни са, че няма да се чака на опашки, а и туристите ще са облекчени в придвижването си, но за бизнеса е много важно да паднат и сухопътните граници. Според него е реалистично да търсим решение за пълно присъединяване в края на 2024 г. и началото на следващата година. Преговорите със сигурност ще започнат през настоящата година, категоричен е премиерът.

Денков и Габриел: Заслужена победа за България

Дезинформация, която плаши хората - така той окачестви информациите, че България се е съгласила да приеме хиляди бежанци срещу влизане във въздушен и воден Шенген.

"Ще създадем координационно звено към МС за борба с дезинформацията. Обсъжда се създаване на отделен закон или допълване на текстовете за Националната сигурност", посочи Денков. 

Денков: Няма нищо скрито-покрито, няма никакви бройки с мигранти

Единственото, което ни спира за еврозоната, е по-високата инфлация в България, тъй като тръгваме от по-ниски доходи, каза министър-председателят.

Преди няколко дни имах възможност да се срещна с президента на Европейска централна банка и тя ми каза, че единствено инфлацията е това, по което трябва да работим. С министъра на финансите обсъждаме мерки какво още бихме могли да направим, за да спадне по-бързо. Част от нашата инфлация идва от по-високите доходи през последните години, които са по-високи от инфлацията, но също така и заради наваксването, което имаме, и по-високия растеж, който е един от най-високите в ЕС миналата година, обясни Денков.

Мария Габриел: Мястото на България е в Шенген, еврозоната и ОИСР

Само за тази година повишаването на минималната заплата с 20% неминуемо повишава и другите заплати. Когато се повишава минималната заплата, намаляваме неравенството, а това е един от най-големите проблеми в страната, коментира Николай Денков.

"Моят план за тази година, с наближаването на края на управленската програма за 2024 г., е ние да подготвим управленска програма за следващите години до края на мандата, която да бъде изключително насочена към демографските проблеми, здравеопазването, образованието", каза премиерът. Трябва да започнем още отсега работа по управленска програма до края на този мандат, заяви министър-председателят.

Вече не сме най-евтината работа ръка, като с повишаването на доходите сме изпреварили Унгария и България вече е предпоследна, каза още премиерът.

Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 25 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 56 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 8 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове