11

Т ази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Там постепенно се успокоява обстановката. Това каза премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във Facebook.

Кметът на Царево с актуални данни за обстановката в града 

„Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми за пиене, но за битова нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка“, коментира премиерът за наводненията вследствие на проливния дъжд. 

„Очаква се през следващите дни да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят. Веднага ще бъдат отпуснат средства, за да могат да започнат ремонтите през Агенция „Пътна инфраструктура“, допълни още Денков. 

Министър-председателят определи реакцията на институциите като светкавична.

Премиерът увери, че гражданите, чието имущество е пострадало при наводнението, могат да се възползват от финансова помощ от страна на държавата. Денков припомни, че тя е два вида. Едната е свързана с нарушения по домовете и сградите, която може да бъде в размер на до 1512 лв. на домакинство. Другата помощ е за повредени електроуреди, а нейният размер е до 2500 лв., уточни премиерът. 

Днес ще започне и строежът на моста по основния път, съобщи още министър-председателят. 

Денков обяви, че се прави проверка на водосборните отоци и деретата, за да се търсят причините за наводненията. „Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала. Това е нейна задача, при положение, че има жертви. Очаквам прокуратурата да излезе със заключение“, каза още Николай Денков. Премиерът изказа съболезнования на близките на загиналите. 

Президентът

Няма съмнение, че имаме сериозни различия по някои въпроси с президента Румен Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общите интереси на българските граждани и икономика, заяви Денков.

Премиерът даде за пример енергийните проекти, но, по думите му, направени по начин, който ще бъде от полза на страната ни. Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за подобни проекти, заяви Денков.

„Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството, да престанат“, коментира Денков вчерашния си разговор с държавния глава Румен Радев по време на "Мача на Надеждата", организиран от бившия български национал Стилиян Петров.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и президентът са разговаряли за назначенията на посланиците, включително и за български посланик в Украйна, и има напредък, стана известно от думите на Николай Денков.

Бюджет 2024

"Поискахме информация от всички министерства какви са заплатите в съответния сектор, включително НСИ и Агенцията за борба с градушките. След 15 септември в хода на подготовката за Бюджет 2024 ще направим крачка за премахване на дисбалансите. Ще направим обща система, която да замести лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и отговорността на конкретните служители. Трябва да има аргументация защо в конкретна сфера заплащането е такова, каквото е. Заложили сме да има правила в КТД, които да премахнат ужасяващата ножица между заплатите в здравеопазването. Разликата не може да е повече от 1 към 10", отбеляза Денков, цитиран от NOVA.

АМ "Хемус"

"Проблемите с АМ "Хемус" не са свързани със средства, а в това, че започвайки строежи, които не съответстват на законите, без строителни книжа, раздавайки пари без трасе, по което да мине магистралата, е създаден хаос и неразбории, които няколко правителства не могат да разрешат. Министърът на регионалното развитие подготвя предложение за разрешение на въпроса. Ще продължи строежът, когато спре обжалването на обществени поръчки и се спре незаконното строителство. По трасето Русе - Велико Търново се работи на различни етапи. Една от причините да се прехвърлят пари към метрото в София е заради забавени проекти. В столицата има добре подготвени проекти, които бързо могат да стартират", разясни премиерът.

АЕЦ "Белене"

Всякакви опити да бъде построена АЕЦ „Белене“ не срещат необходимата икономическа обосновка, която да привлече инвеститори, заяви Денков.

В началото на юли парламентът възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене". Според Денков няма смисъл оборудването да стои, след като няма инвеститори. Ако е имало колебание преди Русия да нападне Украйна, в момента няма смисъл да обсъждаме оборудването. Ясно е, че агресорът ще бъде дълги години под санкциите от страна на ЕС, коментира премиерът. По думите му няма как да работим с Русия по отношение на построяването на площадката. Оборудването струва над един млрд. лева и е изключително добре, че се появи купувач, смята Денков и добави, че България развива ядрената си енергетика.

Съдебна реформа

За да завърши процесът по съдебна реформа, трябват още сериозни промени в законодателството. Това каза премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във Фейсбук.

„Съдебната реформа започна със законите, които бяха приети още в последната сесия на Народното събрание. Те бяха свързани с контрола върху дейността на главния прокурор и възможността да бъде разследван. Това бяха първите стъпки в тази посока“, каза премиерът.

„На първо време, през следващите дни, очакваме развитие по антикорупционният закон. Там има препоръки от Европейската комисия и Венецианската комисия. Последната ми информация е, че има съгласие как ще изглежда законопроектът, който ще бъде гласуван в зала. Очаквам следващите дни да бъде приет“, коментира още министър-председателят Денков.

Според него успоредно с това трябва да бъдат приети промените в Конституцията. „Това ще изисква малко повече време. Разчетът е до края на годината. Успоредно с това трябва да се подготвят промените в структурата и състава на Висшия съдебен съвет. Това ще отнеме още няколко месеца, но е ключово, за да знаем, че системата е подредена по правилния начин, с минимално политическо въздействие. Големият порок на съдебната система е, че тя е силно зависима от политическите сили. Това се опитваме да премахнем“, коментира Денков. 

Министър-председателят посочи, че в началото на тази година е присъствал на представянето на годишния доклад на Антикорупционния фонд, където е изнесена информация за около 13-14 процеса за корупция и само една осъдителна присъда. "Всички знаем, че това не е представително като присъди спрямо нивото на корупция в България. Има проблеми в правосъдната система и се опитваме да ги решим", каза той.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 1 час

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 2 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 6 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 7 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 7 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване