69

И ма акция за дестабилизиране на света, а риска за ескалация на военното напрежение е много сериозен. Няма никакво съмнение, че конфликтът в Израел е свързан с Украйна, с това, което виждаме като серия преврати в Африка. Това е начинът от фокуса на света да излезе нападението на Русия над Украйна. Така премиерът Николай Денков коментира ударите срещу Израел от страна на "Хамас".

"Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българските граждани от Държавата Израел", заяви премиерът, който отговаря на въпроси на граждани във Facebook.

"Имаме готовност за допълнителен полет за евакуация на българи от там, ако има желаещите", заяви министър-председателят. 

"Ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, ако продължи по-дълго, това ще има отражение и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима", посочи премиерът в отговор на въпрос дали конфликтът в Близкия Изток ще повиши цените на петрола и ще повиши инфлацията.

Попитан дали трябва да се преосмисли дерогацията за руския петрол Денков каза, че за момента не трябва, тъй като поетапното вкарване на неруски петрол предполага, че има време да се реагира при промяна в ситуацията.

"За момента можем да продължим по план. Ще отнеме една година, за да стигнем до изцяло неруски петрол, ако трябва ще се промени решението в Народното събрание", каза той.

На въпрос какви мерки ще предприеме правителството, за да не се повиши инфлацията във връзка с конфликта в Близкия Изток Денков каза, че инфлацията се определя най-вече от международните цени на енергията и на храните. "Ако нефтът отново тръгне нагоре, това ще има отражение. По отношение на храните най-важното според премиера е да подкрепяме българското производство, особено да подпомогнем на по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън".

На въпрос какво е свършило до момента правителството, Денков заяви, че кабинетът е трябвало да рестартира почти всички сектори в държавата. Министър-председателят даде като пример енергетиката, секторът на аграрните производители. Според премиера е имало много проблеми, които са били "замитани под килима", което повече не може да продължава.

Денков каза, че проблемите няма да се крият, ще се слагат на масата и за тях ще се търсят решения.

"За производителите вече променяме начина на субсидиране, така че да бъдат подпомогнати повече от по-малките и средни производители, които предоставят храната за нашата трапеза", коментира премиерът.

Други приоритети на правителството са Шенген и еврозоната - теми, по които всичко беше спряло, заяви премиерът Денков.

"Трябваше да рестартираме процесите с нашите партньори и да наваксваме много закъснения, което успяхме да направим", допълни той.

Денков коментира и темата за пътната безопаснот

"Създадена е организация кръвните проби на водачите за наличие на наркотични вещества да излизат по-бързо", каза той.

И увери, че отговорните институции правят всичко за намаляване на негативната тенденция, свързана с броя на катастрофите, загиналите и пострадалите. 

„В България имаме голям проблем с броя на тежките катастрофи, жертвите и тежко ранените. За това се търсят по-строги мерки. Отнемането на автомобилите е практика, която се използва и в други държави. България не е единствената в това отношение. Като всяка нова мярка се изисква сериозни организационни усилия“, смята премиерът. 

„Когато се задържат автомобилите, меродавни са кръвните проби. Те дават отговор на въпроса има ли употреба на алкохол или наркотични вещества“, припомни той за новите промени в Наказателния кодекс. 

Премиерът добави, че до няколко месеца се очаква да пристигне новото оборудване за лабораториите, което ще позволи кръвните проби да излизат по-бързо.

„Трябва да вземем мерки, иначе ще продължим да бъдем от държавите с най-много жертви. Това не е приемливо“, каза Николай Денков. 

Във връзка със строителството на пътища у нас

"Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност по две причини", заяви премиерът.

"В предишните години имаме строителство, което няма съответните книжа, няма законните основания това строителство да бъде направено, което затруднява продължението на тази дейност", обясни Денков.

По думите му вторият проблем е, че когато се обявяват големи обществени поръчки, те се обжалват максимално и така се забавят сроковете. Денков каза, че от това имат интерес тези фирми, които са свикнали да получават поръчки много над себестойността и печалбата да бъде разпределена към политически играчи, които им осигуряват поръчките.

Протестите на енергетиците и миньорите

"Голяма част от хората, които организират тези протести, имат политически амбиции. Според изследване голяма част от организаторите са участници в партийни листи, появяват се там и партийни водачи на партии с проруска нагласа", заяви министър-председателят.

"Организаторите са тези, които си имат политически искания, и ги разграничавам от истинските притеснения на миньорите и енергетиците, които бяха лъгани много години наред, че всичко може да продължава, както е било досега. Не, не може, технологиите се променят много бързо", каза Денков.

Той посочи, че промените се случват, България закъснява с тях. Навсякъде в Европа, а и в САЩ, има промяна на технологиите за производство на електроенергия. "Трябва да сме наясно, че енергетиката се променя, и то много бързо, отбеляза министър-председателят. Ако някой си представя, че всичко ще продължи, както е било години досега години наред, просто не може да осъзнае какво се случва", коментира той.

"Трябва да се разбере, че промените ще се случат. Тези териториални планове помагат на заетите в сектора да се адаптират по-добре към тези промени", подчерта Николай Денков.

На въпрос докога ще има затворени пътища и готов ли е премиерът на още отстъпки, Николай Денков каза, че "повече няма накъде" да се отстъпва. Няма да затваряме административно топлоелектрически централи, заяви Денков.

"Очакваме да развиваме новите технологии, които често дават значително по-евтин ток, да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базови мощности, където участват и въглищните централи, докато това е необходимо, което означава още много години наред. След това ще има още много години наред рекултвиция и трансформиране на териториите на мините, така че да могат да бъдат използвани. Преходът ще се случва поне до 2045 година", заяви премиерът Николай Денков.

Според него трябва да се вкара разум в дискусията и да се видят най-добрите решения. Докато не почнем да търсим решенията заедно, няма как да има напредък, коментира той. Според премиера единственото, което правят партии като "Възраждане", е да плашат хората.

Истинският проблем според Денков, е, че взетите преди решения по тази тема на държавно ниво не са обяснявани на хората и те в момента са изненадани, че вълната идва. "На тях са им обещавали нещо, което няма как да се случи. Ясно е, че ще има преход, но той трябва да стане бавно и с грижа за хората, което ние се опитваме да направим", заяви премиерът.

Според него постигнатото споразумение е добро за всички, но част от енергетиците и миньорите са заблудени от хора с политически амбиции, които действат на принципа: "Колкото е по-зле за България, толкова е по-добре за нашите политически амбиции".

"Новите и чисти източници, когато работят, техният ток е значително по-евтин от другия, каза още по темата министър-председателят. Така че въглищните централи ще се състезават и се състезават с ядрената енергия и с енергията от възобновяемите източници. Имаме чисто икономически параметри, които ще променят ролята на въглищните централи", каза Николай Денков.

Коментари 69
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

69 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 31 минути

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 44 минути

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 2 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 2 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 3 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 4 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 5 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 5 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 6 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 6 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 6 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 7 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 7 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 8 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 8 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути